Κι από... Ιούλιο χειμώνα!

19 Jul 2021, 23:41 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Κι από... Ιούλιο χειμώνα!

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της φετινής θερινής σεζόν, από αυτήν ακριβώς την στήλη, ευχόμασταν να μην βάλουμε και πάλι «αυτογκόλ στο 90’»
Μεσούντος του θέρους πλέον, οφείλουμε δυστυχώς να παραδεχθούμε ότι για άλλη μια φορά δεν εισακουσθήκαμε, με αποτέλεσμα ο πήχης για τα τουριστικά έσοδα του 2021 να έχει χαμηλώσει μάλλον σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου.
«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν COVID. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.
Σε δήλωση του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι «ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, προσθέτοντας πως εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.
Ειδικά δε για τις ακυρώσεις στη Μύκονο, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε ότι προέρχονται τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους.
Κι όλα αυτά την ώρα που οι αφίξεις τον Ιούνιο, κινήθηκαν στο 40% αυτών του 2019, ενώ τον Ιούλιο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50% της κίνησης του 2019. Συγκριτικά με το 2020, καταγράφεται αύξηση 246,2% τον Ιούνιο, ενώ τον Μάιο αύξηση επιβατικής κίνησης 589,7%.
Σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, τον Ιούνιο διακινήθηκαν 1.092.737 επιβάτες, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο 315.000. Τον Μάιο διακινήθηκαν περίπου 580.000 επιβάτες, όταν τον Μάιο του 2020 περίπου 84.000 επιβάτες.
Η εντυπωσιακή άνοδος που καταγράφεται το τρίμηνο Μαΐου -  Ιουλίου συγκριτικά με το 2020 οφείλεται στην άρση της καραντίνας και στο γεγονός πως σταδιακά ανοίγουν οι αγορές του εξωτερικού για τη χώρα μας. Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι, Πολωνοί και Γάλλοι προτιμούν το ελληνικό καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της κίνησης του Ιουλίου, η εικόνα που επικρατεί είναι θετική, καθώς αναμένεται να αγγίξουμε το 50% της κίνησης του 2019, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ίσως φτάσουμε και το 70%.

Σχεδόν παρόμοια εικόνα επικρατεί και στα περιφερειακά αεροδρόμια με την κίνηση τον Ιούνιο του 2021 να καταγράφει αύξηση 407% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε ορισμένα αεροδρόμια όπως του Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αγγίζει το 65-70% του 2019.
Όπως επισημαίνεται, πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα τηρήσουν από σήμερα, Δευτέρα 19 Ιουλίου οι Βρετανοί τουρίστες, που δεν θα είναι υποχρεωμένοι σε 10ήμερη καραντίνα. Οι πρώτες ενδείξεις είναι μάλλον θετικές αλλά αυτό όμως δεν μπορεί να ωθήσει σε οριστικά συμπεράσματα. 
Άσχετα από το «που θα κάτσει η μπίλια τελικά» πάντως, αυτό που έχει ήδη καταστεί σαφές είναι ότι ο τρόπος που διαχειριστήκαμε ως κοινωνία το κρίσιμο αυτό στοίχημα ήταν για άλλη μια φορά - επιεικέστατα -  ανώριμος και ανεπαρκής .
Ανεύθυνες συμπεριφορές όπως η περιφρόνηση των κανόνων δημόσιας υγείας κι ασφάλειας με κρυφά και φανερά «κορονοπάρτι» σε συνδυασμό με την υποδαύλιση του κινήματος κατά των εμβολιασμών μέσω οργίου παραπληροφόρησης στα ούτως αποκαλούμενα «κοινωνικά μέσα», πληρώνονται ήδη ακριβά σε ανθρώπινες ζωές κι όχι μόνο.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά, τελικά, «κλωτσήσαμε την καρδάρα».
Παρότι  εκατομμύρια τουρίστες διακατέχονται από ισχυρή επιθυμία να επισκεφθούν την χώρα μας και η χειμαζόμενη επί 13 συναπτά έτη ελληνική οικονομία κινδυνεύει  από μια δεύτερη αναιμική τουριστική σεζόν με νέες απώλειες και διαφυγόντα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παρότι η κοινωνία θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν δεύτερο αδυσώπητο χειμώνα, χωρίς την κρατική στήριξη αυτή τη φορά, μιας και η αντοχή των δημόσιων ταμείων έχει κι αυτή τα όρια της.
Για άλλη μια φορά καταδείχθηκε γιατί διανύουμε αισίως το 13ο συναπτό έτος οικονομικής ανέχειας χωρίς ουδείς να μπορεί να θέσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έξοδο μας από αυτήν.
Όπως επισημαίνει εύστοχα ο γνωστός αφορισμός, «όποιος δεν διδάσκεται από την Ιστορία, είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει»
«Καλό χειμώνα» λοιπόν, καταπώς έχει ήδη φανεί από τώρα...

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα