Κρίτων Πιπέρας | Διπλωματούχος ξεναγός, αυτός ο άγνωστος (για την πολιτεία και τους πολιτικούς)

17 May 2021, 20:24 | ΑΠΟΨΗ

TornosNews.gr

Κρίτων Πιπέρας | Διπλωματούχος ξεναγός, αυτός ο άγνωστος (για την πολιτεία και τους πολιτικούς)

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Κρίτων Πιπέρας πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

''Ανοιξε ο τουρισμός, ε; Τώρα δουλεύετε φουλ, ε; Συνήθεις ερωτήσεις ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι το επάγγελμα του ξεναγού. Ταξιδάκια συνέχεια ε; Συνηθίσαμε, χρόνια τώρα, όσοι δεν γνωρίζουν να έχουν μια απλοϊκή, πιο ρομαντική ας πούμε άποψη για το επάγγελμα του ξεναγού, Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα, λίγο από Έλενα Ναθαναήλ στο ''Επιχείρησις Απόλλων''. Δεκτό.

Όταν όμως αυτό επεκτείνεται στην πολιτεία, είναι ανεπίτρεπτο. Είναι ανεπίτρεπτο το επίσημο κράτος να μην γνωρίζει τι σημαίνει διπλωματούχος ξεναγός, τη στιγμή που το έχει νομοθετήσει για να το προστατέψει, το έχει νομοθετήσει για να το αναδείξει. Το νομοθέτησε για να μην μπορεί ο καθένας να δηλώνει ξεναγός χωρίς να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση. Έχει δημιουργήσει ειδική εκπαίδευση μέσω των σχολών ξεναγών, αναγνωρίζοντας υποτίθεται την σημασία της σωστής προβολής της χώρας, τη σωστή προβολή της Ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Το επίσημο κράτος, το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Πολιτισμού, όχι μόνο δεν γνωρίζουν ποιο ακριβώς είναι αυτό το επάγγελμα, 'οχι μόνο έχουν μια Έλενα Ναθαναήλ μπροστά τους όταν σκέφτονται ΄΄ξεναγός΄΄, αλλά και δεν έχουν ενδιαφερθεί εδώ και χρόνια, να προστατεύσουν αυτό το ίδιο τους το δημιούργημα, αυτό το ίδιο τους το τουριστικό προϊόν, αλλά αντιθέτως το παραμερίζουν και το υποβιβάζουν σε κάθε ευκαιρία. Αφαίρεσαν το αυτόφωρο από τον νόμο περί ξεναγών, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η χώρα από παράνομους ξεναγούς, χωρίς καμιά απολύτως εκπαίδευση που εξαπατούν τον καταναλωτή, τον τουρίστα , σερβίροντάς του ανακρίβειες, κλέβοντάς τον, χωρίς να δηλώνουν πουθενά τα εισοδηματά τους,, εισφοροδιαφεύγουν και φοροδιαφεύγουν, δυσφημούν την Ελλάδα.

Οι διπλωματούχοι ξεναγοί χάνουν την δουλειά τους, το κράτος χάνει έσοδα γιατί κανείς απο τους παράνομους δεν ξεναγεί εντός αρχαιολογικών χώρων, μόνο κρεμασμένοι στα κάγκελα έξω από τους χώρους (τι ντροπή), δίνουν τις -απαράδεκτες, εσφαλμένες και δυσφημιστικές- πληροφορίες τους πού κάπου άκουσαν ή διάβασαν σε κάποια wikipedia της συμφοράς. ''Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα ούρα τους για να πλένονται, γι αυτό μύριζαν λίγο άσχημα'', ενα μικρό, απαράδεκτο δείγμα της παραπληροφόρησης!

Σέ όλες τις κλήσεις μας για βοήθεια, η αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά, γιατί πέρα από το να πάρουν τα στοιχεία και τα δικά μας καί των παρανόμων, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει παρανομία, γιατί δεν έχει παρακολουθήσει, ή δεν καταλαβαίνει την ξένη γλώσσα . Ακόμα και αν πιστοποιήσουν ότι γινόταν ξενάγηση, η γραφειοκρατία είναι τέτοια που, στις κυριολεκτικά χιλιάδες καταγγελίες μας, δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα ευρώ πρόστιμο ούτε βέβαια έχει εισπραχθεί ποτέ, ενώ ο νόμος επιβάλλει 1.000 έως 5.000 ευρώ πρόστιμο. Η λύση; Να κόβεται κλήση επί τόπου, που θα πληρώνεται μέσω εφορίας, όπως γίνεται με το παράνομο παρκάρισμα, με τη μη χρήση μάσκας κλπ. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας συμφωνεί, το υπουργείο Τουρισμού, όχι.

Προφανώς είναι ευχαριστημένοι με τη δυσφήμιση της χώρας, με την απαξίωση του διπλωματούχου ξεναγού που το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού δημιούργησε. Το επάγγελμα του ξεναγού ασκείται μόνο απο τους εκπαιδευμένους, διαπιστευμένους από το κράτος ξεναγούς, αποφοίτους των σχολών ξεναγών. Κι όμως, επιτρέπει σε διάφορα ΙΕΚ, να παραπλανούν σπουδαστές πώς δήθεν σπουδάζοντας την ειδικότητα του θρησκευτικού και περιηγητικού τουρισμού, θα μπορούν να ξεναγούν σε εκκλησίες και μοναστήρια, χωρίς να αναφέρουν ότι η ξεναγική ταυτότητα δεν αποκτάται σε αυτά τα ΙΕΚ, και οι σπουδές τους είναι χωρίς αντίκρυσμα. Που είναι το κράτος να προστατέψει αυτά τα παιδιά;

Πού είναι το υπουργείο Τουρισμού να επιβάλλει πρόστιμα σε αυτές τις σχολές για αντιποίηση επαγγέλματος; Πουθενά. Και φτάνουμε στο σήμερα, τον τουρισμό στα χρόνια της πανδημίας. Ο περιηγητικός τουρισμός, είναι ουσιαστικά το αντικείμενο του διπλωματούχου ξεναγού, αυτό έχει σπουδάσει, και είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια του Ελληνικού τουρισμού. Και εξηγώ τι σημαίνει περιηγητικός τουρισμός: Οργανωμένες εκδρομές πολυάριθμων ομάδων επισκεπτών, που μπορεί να είναι από 10 μέχρι 50 άτομα, που περιηγούνται την Ελλάδα για μέρες, από 3 ή 4, μέχρι 20-25.

Με τουριστικά λεωφορεία , με αεροπορικές μετακινήσεις σε διάφορους προορισμούς, με πλοία, με γιοτ, με ιστιοφόρα στα διάφορα νησιά, πάντα με τον ξεναγό τους όλες αυτές τις μέρες, που είναι και ο αρχηγός τους, ο φίλος τους σε αυτή τη χώρα, ο νοσοκόμος τους, ο εξομολογητής τους, ο κυματοθραύστης τους σε όσα στραβά μπορούν να πάνε (και πάνε πολλά) όλες τις μέρες του ταξιδιού, ο κρίκος ανάμεσα σε αυτούς και τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει διπλωματούχος ξεναγός κύριοι της κυβέρνησης.

Και μέσα από τον περιηγητικό τουρισμό δουλεύουν πάρα πολλοί άνθρωποι του τουρισμού. Τουριστικά γραφεία που οργανώνουν και προωθούν στις αγορές τα πολυήμερα προγράμματα. Ξεναγοί. Τουριστικοί οδηγοί. Ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα. Εστιατόρια. Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Αγροτικοί συνεταιρισμοί, παραδοσιακοί οικισμοί, και πολλά άλλα μέρη που οι ομάδες αυτές τουριστών επισκέπτονται. Παραδοσιακά προϊόντα, αγορά των σουβενίρ. Έσοδα από τα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Από τις αγορές που κάνουν οι επισκέπτες. Από αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Και άλλα πολλά που δεν θα μου έφταναν 10 σελίδες. Τι έκανε λοιπόν το κράτος; Και δεν ξέρω ποιός φταίει, το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Πολιτισμού, το Πολιτικής προστασίας, η επιτροπή λοιμοξιολόγων, ή όλοι μαζί;

Ανοίγει τον τουρισμό. Επιτρέπει χωρητικότητα στα τουριστικά λεωφορεία στο 85%. Δηλαδή για ένα τουριστικό λεωφορείο που έχει 50 θέσεις, μπορεί να μεταφέρει ας πούμε στους Δελφούς, 42 άτομα. Όταν όμως το γκρουπ φτάσει με τον ξεναγό στους Δελφούς (μετά από 3 ώρες διαδρομή σε έναν κλειστό χώρο, καθισμένοι ό ένας δίπλα στον άλλο), εκεί θα διαπιστώσει το παράλογο των υγειονομικών μέτρων. Επιτρέπεται ξενάγηση (με όλα τα μέτρα ασφαλείας-μάσκες, αποστάσεις και φορητά μικρόφωνα-) ΜΟΝΟ μέχρι 15 άτομα! Στο δε μουσείο, ΜΟΝΟ μέχρι 8 συν τον ξεναγό!!

Όποιοι μπορούν να καταλάβουν το γιατί, παρακαλώ να σηκώσουν το χέρι τους. Και οι υπεύθυνοι των αποφάσεων αυτών παρακαλούν να μου απαντήσουν άμεσα πώς πιστεύουν ότι με αυτά τα μέτρα θα υπάρξει και φέτος ο περιηγητικός τουρισμός, πως θα μπορέσουν να ζήσουν -και πιά- να επιβιώσουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί. Κύριοι υπεύθυνοι, λυπάμαι, αλλά ντρέπομαι για τα μεγάλα σας λόγια, ντρέπομαι που βλέπω ότι στο τιμόνι του τουρισμού βρίσκονται άνθρωποι που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου. Και οχι μόνο λυπάμαι, αλλά είμαι οργισμένος για το πώς συμπεριφέρεται το ελληνικό κράτος απέναντι στους πολίτες του. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα