Ας μην βάλουμε και πάλι «αυτογκόλ στο 90’»

05 Apr 2021, 19:04 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Ας μην βάλουμε και πάλι «αυτογκόλ στο 90’»

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Λίγες εβδομάδες απομένουν για την επίσημη έναρξη της θερινής σεζόν κι έχει ήδη καταστεί προφανές ότι εκατομμύρια τουρίστες διακατέχονται από ισχυρή επιθυμία να επισκεφθούν την χώρα μας.

Δεκάδες σχετικές έρευνες που έχει δημοσιεύσει τον τελευταίο καιρό το Tornos News καταγράφουν αυτή την σαφή τάση, χωρίς ωστόσο να παραλείπουν να επισημάνουν και τα ποικίλα εμπόδια που δυστυχώς υφίστανται ακόμη.

Ακόμη και στις απόμακρες ΗΠΑ, η αισιοδοξία για ταξίδια αναψυχής έχει επανέλθει σε επίπεδα προ πανδημίας σύμφωνα με την ανοιξιάτικη έκδοση της MMGY Travel Intelligence, η οποία σκιαγραφεί το πορτρέτο των Αμερικανών ταξιδιωτών όλη αυτή την περίοδο του κορωνοϊού.

Παρότι όμως ο δείκτης MMGY's Traveler Sentiment Index βρίσκεται αυτή την εποχή σε επίπεδα προ πανδημίας, διαπιστώνεται ότι:

•    Αν και οι εμβολιασμοί είναι αυξημένοι και τα κρούσματα σταθεροποιούνται, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την ασφάλειά τους, με τον δείκτη ανησυχίας να παραμένει 12 μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα προ πανδημίας.

•    Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις το 19% των πολιτών εξέφρασαν ενδιαφέρον για διεθνή ταξίδια τους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό μειωμένο κατά 24% έναντι του Ιανουαρίου του 2020.

Καθίσταται προφανές λοιπόν ότι οι προβεβλημένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί ανά τον κόσμο, όπως η Ελλάδα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν ιδιαίτερα σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα (αλλά και μειονέκτημα) να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Ιδιαίτερα τα θέματα υγιείας, ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης θα βρεθούν για άλλη μια φορά στην κορυφή της λίστας των προτεραιότητων, που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις των ταξιδιωτών στον πλανήτη.

Πέρυσι, η χώρα μας είχε καταφέρει τέτοιο καιρό να διατηρήσει μια πολύ θετική επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να κατορθώσει να διασώσει ένα 20% περίπου από τις αφίξεις και τα έσοδα-ρεκόρ του 2019.

Φέτος, παρά την διάδοση των εμβολίων και των rapid self-tests και παρότι το διακύβευμα είναι σαφώς μεγαλύτερο, πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο».

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η «κόπωση» του πληθυσμού μετά από ένα βασανιστικό χρόνο πανδημίας είναι υψηλή.

Ωστόσο,  αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως βοηθούν την εν λόγω «κόπωση» οι εκατοντάδες διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, συχνά με αδικαιολόγητα, παράλογα ή ακόμη και προκλητικά «αιτήματα».

Τι θα κερδίσει η χειμαζόμενη επί 13 συναπτά έτη ελληνική οικονομία, κι άρα όλοι μας, από μια δεύτερη αναιμική τουριστική σεζόν με νέες απώλειες και διαφυγόντα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ;

Πως θα «ξεκουραστεί» η κοινωνία, καλούμενη να αντιμετωπίσει έναν δεύτερο αδυσώπητο χειμώνα, χωρίς την κρατική στήριξη αυτή τη φορά, μιας και η αντοχή των δημόσιων ταμείων έχει κι αυτή τα όρια της;

Τι νόημα θα έχει να «κλωτσήσουμε για άλλη μια φορά την καρδάρα» κατά το κοινώς λεγόμενο;

Το έχουμε άλλωστε κάνει τόσες φορές στην αρχαία αλλά και την νεώτερη ιστορία μας.

Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν όλος ο πλανήτης ξεκίνησε να επουλώνει τις πληγές του και να ανοικοδομείται,  εμείς βυθιστήκαμε σε έναν τελείως αδικαιολόγητο και παράλογο Εμφύλιο Πόλεμο.

Αλλα και πιο πρόσφατα, στην οικονομική κρίση του 2008, οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης υιοθέτησαν τελικά τα απαραίτητα επώδυνα μέτρα, με αποτέλεσμα «να βγουν στο ξέφωτο» μετά απο 4-5 χρόνια.

Εμείς, οι υποτιθέμενοι «καπάτσοι» και «τετραπέρατοι», έχουμε ήδη πληρώσει το βαρύτερο τίμημα, χάρη στην άρνηση της πραγματικότητας, τις έριδες, τις ιδεολογικές εμμονές, και τους αυτοκαταστροφικούς πειραματισμούς μας. 

Εισερχόμαστε αισίως στο 13ο συναπτό έτος οικονομικής ανέχειας κι εξαιτίας της πανδημίας, ουδείς μπορεί να θέσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έξοδο μας από αυτήν.

Στο Ισραήλ, όπου έχει ήδη εμβολιασθεί πάνω από το 60% του πληθυσμού κι επικράτησε σε μεγάλο βαθμό κοινωνική ειρήνη και πειθαρχία, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθηκες,  ο μέσος όρος των ημερησίων θανάτων έχει ήδη υποχωρήσει στους 7 από 65 πριν τρεις μήνες, ενώ επιτυγχάνονται ημέρες ακόμη και με μηδέν νεκρούς.

Αρα, λύση υπάρχει κι όντως πλησιάζουμε προς το τέλος του τούνελ και στην Ελλάδα, χάρη στο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο προωθούν με ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι στιγμής οι υγειονομικές αρχές.

Έτσι θα αντιμετωπισθεί λοιπόν πραγματικά η «κόπωση».

Με την οριστική νίκη κατά της πανδημίας, μέσω των μαζικών εμβολιασμών.

Με την επίτευξη της καλύτερης δυνατής τουριστικής σεζόν που θα γεμίσει ξανά τις άδειες τσέπες μας και τα καταχρεωμένα δημόσια ταμεία.

Δεν αντιμετωπίζεται η «κόπωση» με παραλογισμό, σκοταδισμό, λαικισμό, μηδενισμό, δημαγωγία, αναρχία, απειθαρχία, ασχημονίες, επιπολαιότητα, οικονομική αυτοχειρία, ετσιθελισμό, κοινωνική αναλγησία, τυφλό αντιπολιτευτικό μένος και παντοειδή υπονόμευση της Πολιτείας και της οικονομίας.

Ολα αυτά μας κοστίζουν δεκάδες θανάτους συνανθρώπων μας την ημέρα κι ίσως μας κοστίσουν και τον δικό μας, καθώς κανείς δεν είναι απολύτως ασφαλής από τον φονικό ιό.

Ας μην βάλουμε πάλι, κατα την προσφιλή μας συνήθεια, «αυτογκόλ στο 90’» για να μιλήσουμε και με τους ευρύτερα κατανοητούς ποδοσφαιρικούς όρους.

Και κρίμα θα είναι και ντροπή!

Για άλλη μια φορά...

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα