Ζητείται εμβόλιο κατά της αυτοκαταστροφής

01 Feb 2021, 01:54 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Ζητείται εμβόλιο κατά της αυτοκαταστροφής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι πρόσφατες βίαιες ταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απέδειξαν ότι ακόμη και η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο εξτρεμιστών, συνωμοσιολόγων κι ανεύθυνων πολιτικών και πολιτών με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Και φυσικά στην Ελλάδα έχουμε πληρώσει πανάκριβα ανάλογα φαινόμενα κατά την διάρκεια της σοβούσας - υπερδεκαετούς πλέον - οικονομικής κρίσης αλλά και στη συνέχεια,  με την πανδημία και την υγιεινομική κρίση που την διαδέχθηκαν.
Ειδικά τώρα με την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών, αποτελεί εξόχως κρίσιμο διακύβευμα το να μην επικρατήσουν οι συνήθεις φωνές των άκρων, του λαικισμού, της άκριτης καχυποψίας, της αυτοκαταστροφής, του διχασμού και της επιπολαιότητας.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι ακόμη και τώρα που οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τα δυο εκατομμύρια παγκοσμίως, δεν εχουν εκλείψει καν οι ούτως αποκαλούμενοι «αρνητές του ιού», οι οποίοι υποστηρίζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι κι αυτή καθαυτή  η πανδημία αποτελεί  αποκύημα φαντασίας και επί της ουσίας δεν υφίσταται...
Προσθέστε σε αυτούς ποικίλους συμπλεγματικούς κι εμμονικούς ημιμαθείς οι οποίοι αγνούν και περιφρονούν τους αρμόδιους επιστήμονες ιατρούς, διακινώντας πλείστες όσες ακραίως κινδυνολογικές αλλά ανερμάτιστες θεωρίες για δήθεν ακαριαίες θανάσιμες επιπτώσεις, παρενέργειες και κινδύνους από τον εμβολιασμό και καταλαβαίνετε ότι ο κίνδυνος να απωλεσθεί η τελευταία ίσως ευκαιρία να τιθασεύσουμε έγκαιρα την φοβερή αυτή μάστιγα είναι υπαρκτός.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια εξόχως κρίσιμη συγκυρία καθώς η εγχώρια κοινωνία και οικονομία στενάζουν από την συνεχιζόμενη πανδημία, η οποία απειλεί πλέον ακόμη και την ίδια την επιβιωσή μας.
Ειδικά για τον τουρισμό, την βαριά βιομηχανία της χώρας, η αντιστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι έχει αρχίσει και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου θα αντέξουν και  μια δεύτερη συνεχόμενη, ακρωτηριασμένη σεζόν.
Είναι εξόχως κρίσιμο συνεπώς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιλέξουμε την υπεύθυνη δημοσιογραφική ενημέρωση, η οποία δυστυχώς έχει υποκατασταθεί  σε μεγάλο βαθμό από τα fake news και το χάος της ανωνυμίας του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.
Μακάρι δε, αυτή την φορά, να ακολουθήσουμε θετικά παραδείγματα  όπως του Ισραήλ το οποίο βρίσκεται  στην παγκόσμια κορυφή, έχοντας ήδη εμβολιάσει ένα σημαντικό μέρος των πληθυσμού του σε ελάχιστες μόνο ημέρες. 
Ας ευχηθούμε λοιπόν τα - ακόμη νωπά – παθήματα από την λανθασμένη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία την επέτεινε αντί να την θεραπεύσει, να μάς έχουν γίνει επιτέλους μαθήματα.
Στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύνουμε η φετινή επέτειος εορτασμού των 200 ετών από την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους, να αποδειχθεί ορόσημο θνησιγένειας, υποκαθιστόμενη από το επισφράγισμα του αναπόφευκτου εκφυλισμού και μαρασμού μας.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα