Ο κορωνοϊός «απειλεί» και τα Χριστούγεννα, προσφέροντας τροφή για σκέψη

09 Nov 2020, 10:03 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Ο κορωνοϊός «απειλεί» και τα Χριστούγεννα, προσφέροντας τροφή για σκέψη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα φετινά Χριστούγεννα αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμησή του. Ήδη, οι κοινωνίες έχουν πάρει μια γεύση μεγάλων γιορτών σε καραντίνα, όπως συνέβη σε πολλές χώρες την περίοδο του Πάσχα.

Είναι πλέον ανούσια η καταγραφή των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που ακυρώνονται, η μία μετά την άλλη, σε Ευρώπη και Αμερική. Εκτός του ότι πρόκειται για γεγονότα όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, συνεπώς  η μετάδοση του κορωνοϊού θα είναι βέβαιη και πολλές φορές θανατηφόρα, ο έκδηλος εκνευρισμός που έχει επιφέρει η κόπωση από τις εξελίξεις του ιού, καθώς και τα τεράστια πλέον οικονομικά προβλήματα των πολιτών αλλά και των τοπικών αυτοδιοικήσεων, στρέφουν την επένδυση σε χριστουγεννιάτικες δράσεις σε κάτι πιο κρίσιμο: Στη μετά κορωνοϊού εποχή. Όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει, άνθρωποι και οργανισμοί θα μετρήσουν τις πληγές τους και τότε θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά τα επόμενα βήματά τους.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, είναι ποικίλα και πολλές φορές αναπάντητα, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία από τα οποία μπορεί κανείς να δημιουργήσει προοπτική. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της τεράστιες ανάγκες αλλά και κενά στους νέους τρόπους που θα πρέπει να αναζητήσει ένας υπεύθυνος οργανισμός για να επιβιώσει, μπορούν να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα εναλλακτικό μέλλον, όχι μόνο προς την κατεύθυνση της τουριστικής ποιότητας, αλλά και της τοπικής αναζωογόνησης προς όφελος των κατοίκων μίας περιοχής.

Για παράδειγμα, είναι ίσως απίθανο να διαμαρτυρηθεί κανείς εάν η πόλη του ή η κοινότητά του δεν διαθέσει πόρους για τον στολισμό των δρόμων τα Χριστούγεννα, εάν οι πόροι αυτοί-εργασιακή ενέργεια και χρήματα-δαπανηθούν στην μετά κορωνοϊού εποχή, για το ευρύτερο, μακροχρόνιο τοπικό όφελος. Ίσως να είναι καταθλιπτική η απουσία χρώματος και φωτός τις ημέρες των γιορτών, ωστόσο είναι ακόμη πιο καταθλιπτική η ιδέα του πρόσκαιρου και ανώφελου.

Ακόμη, ίσως και να είναι προκλητικός ένας στολισμός χωρίς συμμετοχή χαρούμενων τουριστών και κατοίκων, εφόσον συμμετοχή δεν θα υπάρχει έτσι όπως φαίνεται μέχρι στιγμής. Η επένδυση στο μέλλον όμως, τόσο σε υποδομές όσο και σε νέες προσεγγίσεις, είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει καρπούς και θα παγιώσει τη θετικότητα σε κάτι πιο σημαντικό από μια πρόσκαιρη, ευχάριστη αλλά μη χρήσιμη δράση. 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα