Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία

26 Oct 2020, 16:51 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Θέλει αρετή και τόλμη  η ελευθερία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η είδηση ότι η κινεζική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη της τάξης του 4,9% στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, προκάλεσε δικαιολογημένο φθόνο και προβληματισμό στις Δυτικές οικονομίες, οι οποίες βουλιάζουν όλο και βαθύτερα στην Μεγάλη Τάφρο της ύφεσης, 

Στην ουσία, η Κίνα καθίσταται η πρώτη μεγάλη οικονομία που σημειώνει ανάκαμψη, ενώ παράλληλα δείχνει να έχει θέσει την πανδήμια υπό έλεγχο.

Παρότι λοιπόν ο Covid-19  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο, μέχρι τις αρχές Απριλίου, η χώρα ήρε τα μέτρα των lockdown και άρχισε να ανοίγει σταδιακά τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, αλλά και να χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ενέκρινε στοχευμένα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, που περιλάμβαναν φοροαπαλλαγές και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, μέχρι φθηνότερα δάνεια για τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, οι περισσότερες κινεζικές πόλεις έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, με τα σχολεία και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν κανονικά. 

Μάλιστα, πριν το τελευταίο ξέσπασμα του ιού στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, η χώρα είχε περάσει σχεδόν δυο μήνες χωρίς κανένα κρούσμα που να έχει προκύψει από μετάδοση εντός της κοινότητας. 

Συνολικά, τα επίσημα στοιχεία της χώρας κάνουν λόγο για 4.634 θανάτους και 85.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Δεν λείπουν βέβαια οι σκεπτικιστές οι οποίοι δεν εμπιστεύονται τα νούμερα που ανακοινώνει το Κινεζικό καθεστώς κι εύλογα μάλιστα, καθώς πρόκειται για ένα απολυταρχικό μονοκομματικό κομμουνιστικό καθεστώς με απέχθεια προς την διαφάνεια και τον διεθνή έλεγχο.

Ωστόσο, η εικόνα φαίνεται να είναι σαφώς βελτιωμένη έναντι των περισσότερων δημοκρατικών και φιλελεύθερων χωρών της Δύσης που κλονίζονται ακόμη από την μάστιγα που ξεκίνησε από την Κίνα.

Που οφείλεται λοιπόν αυτή η τραγική ειρωνία;

Προφανώς στο ότι το δικτατορικό καθεστώς της Κίνας πολέμησε από την αρχή - και συνεχίζει να αντιμάχεται - τον Covid-19 με κάθε αυταρχικό μέσο που διαθέτει, αδιαφορώντας πλήρως για τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. 

Αντίθετα, η Δύση είναι αναγκασμένη να σεβαστεί την ελευθερία των πολιτών της μαζί με κάθε διαμαρτυρία και διαδήλωση, όσο παράλογη και προκλητική κι αν είναι.

Που φθάσαμε λοιπόν; Είτε θα πρέπει να πεθάνουμε από πνευμονία ή ασιτία είτε να ζήσουμε στην σκιά απολυταρχικών και τυρρανικών καθεστώτων;

Προφανώς υπάρχει κι άλλη λύση.

Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως ώριμοι και προηγμένοι πολίτες και να τιθασεύσουμε την πανδημία μέσω των μέτρων πρόληψης και των εμβολίων που ήδη ετοιμάζονται.

Κάποιες χώρες, όπως η Νεα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα κ.α. έχουν αποδείξει ότι αυτό είναι εφικτό.

Ας ευχηθούμε λοιπόν ότι και οι Έλληνες πολίτες και πολιτικοί θα συνεχίσουν να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλωστε ήταν ο εθνικός μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος που επεσήμανε πριν 200 περίπου χρόνια ότι «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»

Photo Source: pixabay.com

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα