"Νυν υπέρ πάντων αγών" για την... σεζόν

18 May 2020, 19:30 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

"Νυν υπέρ πάντων αγών" για την... σεζόν

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Κατανοητό  κι αναμενόμενο είναι ένας στους δυο Έλληνες να μην θέλει το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες και να προτιμά τουρίστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, όπως κατέγραψε  πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημίο Μακεδονίας στο διάστημα 23/04 με 28/04, με δείγμα 1.073 ατόμων.

Ωστόσο, από την άλλη, αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια συμβολή του τουρισμού στην εθνική  οικονομία καθώς και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος κυριολεκτικά κράτησε όρθια την χώρα μας στην τελευταία (;) δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Μαρτίου 2020 (OECD Tourism Trends & Policies 2020), η Ελλάδα είναι η 6η πιο εξαρτημένη οικονομία όσον αφορά στη συνεισφορά στο ΑΕΠ και η 4η πιο εξαρτημένη οικονομία όσον αφορά στη συνεισφορά στην απασχόληση μεταξύ των 35 κρατών-μελών που παρακολουθεί γι’ αυτόν τον κλάδο ο οργανισμός.

Με βάση στοιχεία του 2018, ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της Ελλάδος, ενώ συνολικά (άμεσα και έμμεσα) ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε από 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) στη δημιουργία του ΑΕΠ.

Επιπλέον, η οικονομία τριών νησιωτικών περιφερειών εξαρτάται σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, αφού η συνεισφορά του τομέα στο περιφερειακό ΑΕΠ ανέρχεται σε 47,2% στην Κρήτη, σε 71,2% στα Ιόνια Νησιά και σε 97,1% στο Νότιο Αιγαίο. Οι εν λόγω περιφέρειες έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνει ο Οικονομολόγος - Διδάκτωρ Οικονομικών  του ΕΚΠΑ Παντελής Χρ. Κωστής, χρησιμοποιώντας  το Global Economic Model  του Oxford Economics, για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται:

Μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας κατά περίπου 0,784 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 0,39%.
Μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 5.851 απασχολούμενους. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 0,15%.
Μείωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου 0,550 δισ. ευρώ.

Χωρίς δημόσια  υγεία, φυσικά, δεν είναι είναι δυνατόν να διασωθεί η οικονομία.

Μια αναπόδραστη επιταγή την οποία απέδειξε ότι κατενόησε άριστα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  αντιδρώντας  έγκαιρα, διασώζωντας τον ελληνικό λαό από μύρια όσα δεινά κι εξασφαλίζοντας τον «ἀγήρων ἔπαινον» της Ιστορίας.

Αντίστοιχα, όμως, και με καταρέουσα οικονομία, δεν μπορεί να συντηρηθεί εύρωστο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κι άρα δημόσια υγεία, γεγονός το οποίο επίσης είμαστε αρκούντως  βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεται η (σημερινή) πολιτική ηγεσία.

Πρέπει να προσέχουμε λοιπόν ενίοτε τι ζητάμε, ως άτομα κι ως κοινωνία, όπως φάνηκε και στα πολλά και λίαν επώδυνα μαθήματα που αποκομίσαμε (;) κατά την διάρκεια της πρόσφατης καταστροφικής οικονομικής κρίσης, η οποία ενδέχεται να επιστρέψει δριμύτερη, ελέω κορονωιού. 

Ουδείς εχέφρων Έλληνας λοιπόν αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία  των υγιών πολιτικών και  κοινωνικών δυνάμεων της χώρας οφείλουν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό - όπως έπραξαν ευτυχώς μέχρι τώρα - ώστε να διασωθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η φετινή καλοκαιρινή σεζόν. 

Αλλιώς, καλύτερα να μην αναλογιστούμε πως θα βγει ο χειμώνας που μας περιμένει στην επόμενη γωνία...

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα