Κορωνοϊός- Πλέξιγκλας: O νέος «χρυσός» στην τουριστική βιομηχανία

27 Apr 2020, 10:12 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Κορωνοϊός- Πλέξιγκλας: O νέος «χρυσός» στην τουριστική βιομηχανία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στα ύψη έχει φθάσει η τιμή του πλεξιγκλάς πανευρωπαϊκά, καθώς πολλά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης προετοιμάζονται για την ημέρα υποδοχής των πελατών τους, μετά την άρση ταξιδιωτικών και ευρύτερα περιοριστικών μέτρων.

Το πλεξιγκλάς, το οποίο προορίζεται για την κατασκευή διαχωριστικών σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους των τουριστικών επιχειρήσεων και των χώρων παροχής υπηρεσιών σε κοινό γενικότερα, έχει αναδειχθεί τις τελευταίες εβδομάδες ως ο «νέος χρυσός», από άποψη προτίμησης, αναζήτησης και ραγδαίας αύξησης των τιμών λόγω της απότομης αύξησης του όγκου των παραγγελιών.

Το υλικό που θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη μέρα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, τοποθετείται παντού: σε εκδοτήρια εισιτηρίων, στη ρεσεψιόν, στα τραπέζια των εστιατορίων, σε μπαρ, σε χώρους εξυπηρέτησης πελατών, σε σχολικές τάξεις και οπουδήποτε μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί.

Στους χώρους αναψυχής, υπάρχει ένα «μούδιασμα» σχετικά με την επίδραση του πλεξιγκλάς στην ψυχολογία, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το υλικό αυτό ήρθε για να μείνει στη ζωή μας, έως ότου βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Κανείς επιχειρηματίας δεν ρισκάρει μία τοπική έξαρση της πανδημίας, η οποία μεταξύ άλλων θα καταστρέψει οτιδήποτε έχει επιτευχθεί έως σήμερα σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο προσπαθειών, τόσο υγειονομικής πρόληψης, όσο και επιβίωσης.

Όσον αφορά στο πλεξιγκλάς, αυτό παράγεται και πωλείται σε διάφορες ποιότητες, ποσότητες και πυκνότητα, στοιχεία που διαμορφώνουν και την τιμή του. Στην Ελλάδα, ένα καλής ποιότητας πλεξιγκλάς διαστάσεων 80 Χ 80 εκατοστά για παράδειγμα, με στρογγυλό άνοιγμα ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές όπως παράδοση εγγράφων ή χρημάτων αν πρόκειται για ταμείο ή υπηρεσία, κοστίζει αυτή τη στιγμή περί τα 145 ευρώ. Φύλλα πλεξιγκλάς χωρίς άνοιγμα, πάχους 5 mm και διαστάσεων 100Χ150, 152,5Χ205 ή 205Χ305, πωλούνται από 46 ευρώ, 97 ευρώ και 203 ευρώ αντίστοιχα.

Ας δούμε όμως τι είναι αυτό το υλικό το οποίο μέχρι χτες δεν υπήρχε στο προσκήνιο των βασικών αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας: το πλεξιγκλάς, άλλως polycarbonate ή acrylic glass, είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο υλικό που προσφέρει πολυάριθμες δυνατότητες εφαρμογών, τόσο από μόνο του όσο και σε συνδυασμό με άλλα υλικά, όπως μέταλλο και ξύλο. Βασικά πλεονεκτήματα του υλικού, είναι η αντοχή του στο χρόνο και στη χρήση , ενώ μπορεί να κοπεί σε οποιοδήποτε σχήμα και χρώμα.

Η πιο κλασσική του μορφή του, είναι το διάφανο πλεξιγκλάς το οποίο είναι πιο καθαρό από το συνηθισμένο γυαλί, έχει χαμηλό βάρος, δεν θρυμματίζεται και αντέχει σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Έως σήμερα, το υλικό αυτό προοριζόταν μεταξύ άλλων για τη βελτίωση της σχεδίασης των παράθυρων των αεροσκαφών, επιτρέποντας τη δημιουργία ανάγλυφων σχεδίων, σε σκέπαστρα, σε θερμοκήπια και ενυδρεία, καθώς και σε χώρους διεξαγωγής αθλητικών γεγονότων.  

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα