Οι Έλληνες ξεναγοί, ο κορωνοϊός και μια ατυχής κοινωνική αδικία- Γράφει ο ξεναγός Θανάσης Χλιάρας

26 Apr 2020, 12:14 | ΑΠΟΨΗ

TornosNews.gr

Οι Έλληνες ξεναγοί, ο κορωνοϊός και μια ατυχής κοινωνική αδικία- Γράφει ο ξεναγός Θανάσης Χλιάρας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Εκατομμύρια ταξιδιωτών παγκοσμίως αναγνωρίζουν στους περίπου 2.300 Έλληνες διπλωματούχους και πιστοποιημένους ξεναγούς, όχι μόνο τον αληθινό πρέσβη της χώρας μας σ' αυτούς, όχι μόνον τον εξηγητή της Ιστορίας, της Τέχνης και του τρόπου ζωής στον τόπο μας, μα προ πάντων έναν επαγγελματία, άνθρωπο και πολλές φορές φίλο τους, που η  πνευματική σχέση τους μαζί του συνήθως κρατεί  για πολύ καιρό μετά την ξενάγηση.

Ο πλανήτης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία σοβαρότατη υγειονομική κρίση με άγνωστο το τέλος που θα έχει αυτή και βεβαίως ανησυχητικό το αύριο, μετά την έξοδο από αυτήν.

Ο ρόλος των Ελλήνων ξεναγών στην μετά τον κατ' οίκον περιορισμό ημέρα θα είναι κομβικός και η χώρα θα περιμένει πολλά από τον επαγγελματισμό του στο να ανακάμψει (αν το καταφέρει) και ψυχολογικά και οικονομικά. 

Ο Έλληνας ξεναγός δεν βρίσκει μόνος του τους πελάτες και ακολούθους του. Δέχεται εντολή ξενάγησης από τα τουριστικά γραφεία ή/ και άλλους επιχειρηματίες του τουρισμού και συνήθως από αυτούς όλους αμοίβεται.

Ασκεί δε ένα επάγγελμα εποχικό, που αρχίζει τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Πολύ σοφά και δίκαια, αρκετοί χαμηλοεισοδηματίες ξεναγοί εντάσσονται τον χειμώνα για τρεις μήνες στον ΟΑΕΔ όπου λαμβάνουν ένα εποχικό επίδομα, αν κι εφόσον τα απαιτούμενα έγγραφα τους είναι εντάξει, σύμφωνα με τις προσταγές του Νόμου.

Οι περισσότεροι έλληνες ξεναγοί έχουν οικογένεια και προσπαθούν να την συντηρήσουν, να συντηρηθούν οι ίδιοι έστω και αν ζουν μόνοι τους, όπως πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.

Πλην όμως, αυτό πρέπει να το κάνουν με το εισόδημα έξι μηνών, για όλο τον χρόνο, χωρίς συχνά να έχουν την επιλογή της ξενάγησης, αν πρέπει να διανυκτερεύσουν εκτός του σπιτιού τους, αν κάνει κρύο, βρέχει, χιονίζει ή έχει καύσωνα, αν είναι Δεκαπενταύγουστος, όταν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι συνήθως καταφέρνουν να πάνε διακοπές.

Άπαντες όμως, από την στιγμή που έχουν πληρώσει για την ξενάγηση τους, έχουν την προσδοκία ενός ανθρώπου που με το χαμόγελο βγάζει από το νου του, μία τεράστια πηγή γνώσεων, όσες πληροφορίες απαιτούνται για την ξενάγηση και ποτέ διαβάζοντας την ξενάγηση, πράγμα που γίνεται σε άλλες χώρες, δυτικότερα της δικής μας.

Οι πελάτες-επισκέπτες του Έλληνα ξεναγού διαμένουν σε ξενοδοχεία ή κρουαζιερόπλοια, έρχονται συνήθως αεροπορικώς και επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας.

Ορθότατα τον περασμένο Μάρτιο η Ελληνική κυβέρνηση έκλεισε εκτός σχολείων, θεάτρων, γηπέδων και εκκλησιών, το σύνολο των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, το 99,9% των ξενοδοχείων, απαγόρευσε την άφιξη κρουαζιερόπλοιων και επιτρέπει πολύ λίγες και συγκεκριμένες πτήσεις στην χώρα.

Αυτοί ακριβώς είναι και οι χώροι εργασίας των ξεναγών (και των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, τουριστικών πρακτόρων, ξενοδόχων και ξενοδοχουπαλλήλων κλπ).

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι Έλληνες ξεναγοί αυτοί τη στιγμή είναι ΟΛΟΙ άνεργοι, με τα σύννεφα της επόμενης ημέρας των μέτρων να φοβίζουν ακόμη περισσότερο πέρα από όποιους αισιόδοξους( ανάμεσα τους κι εγώ) που πιστεύουν πως " κάτι θα γίνει".

Η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει μία αποζημίωση του ύψους των 800 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που στερούνται το εισόδημα τους αυτό τον καιρό, ποσό που μάλλον θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε πίσω διπλό και τριπλό, ωστόσο μία ανάσα για την περίοδο αυτή. Βλέπετε, τα έξοδα τρέχουν. ΔΕΚΟ, Κράτος, προσωπικά έξοδα. Με ή χωρίς διευκολύνσεις.

Δυστυχώς οι Έλληνες ξεναγοί, λόγω της φορολογικής φύσης του επαγγέλματος τους, θεωρούνται μισθωτοί πολλαπλών εργοδοτών ΧΩΡΙΣ ΚΑΔ!!!

Έτσι, για τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπήρχε πρόνοια και για τους 2300 αυτούς ανθρώπους και τις οικογένειες τους, ενώ στην ουσία τους απαγορεύτηκε έμμεσα το δικαίωμα εργασίας ( όπως και σε χιλιάδες άλλους, που όμως δικαιούνται την μικρή αυτή αποζημίωση) από την κυβέρνηση.

Μετά από πολλές παραστάσεις (Skype) και επιστολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών το κράτος αποφάσισε να τους εντάξει στις ομάδες που δικαιούνται αποζημίωσης ( ως σήμερα βέβαια δεν υπάρχει καν πλατφόρμα για να κάνουν την αίτηση...) αλλά δυστυχώς ΚΑΙ ΠΑΛΙ η απόφαση αυτή είναι κολοβή μιας και η ένταξη στην αποζημίωση είναι ΚΑΘΕΤΗ και ΟΧΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ όπως θα ήταν το σωστό.

Αυτό γιατί, χωρίς να γνωρίζω ποιός πρότεινε τη σκέψη αυτή, το κράτος ανακοίνωσε ότι την αποζημίωση του Υπ. Εργασίας δικαιούνται όσοι ξεναγοί δεν έχουν ενταχθεί λόγω εισοδήματος και ενσήμων στον ΟΑΕΔ! Όσοι έχουν λάβει το εποχικό επίδομα του χειμώνα θα λάβουν και την επέκταση του επιδόματος του ΟΑΕΔ κατά δύο μήνες, περίπου 800 ευρώ. Ακούγεται σωστό, κανείς δεν δικαιούται να λάβει δύο φορές το ποσόν αυτό υπό άλλη πλατφόρμα. 

Πλην όμως οι περισσότεροι ξεναγοί δεν ρωτήθηκαν αν θέλουν να επιλέξουν από ποια πηγή θα πάρουν την αποζημίωση/επίδομα!

Γιατί η πηγή του εμβάσματος δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα. Ως αποζημίωση του Υπ.Εργασίας υπάρχουν και κάποια άλλα βραχυπρόθεσμα οφέλη όπως αναστολή πληρωμών δανείων και διακανονισμών, μείωση ενοικίου κλπ. Το επίδομα του ΟΑΕΔ δεν προσφέρει κι αυτή την οικονομική ανακούφιση...

Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως στους δικαιούχους επιδόματος από τον ΟΑΕΔ δεν έχει καν πληρωθεί το τρίμηνο επίδομα του χειμώνα γιατί ακόμη δεν εμφανίζονται ηλεκτρονικά τα ένσημα όλων των 2300 ξεναγών στο σύστημα e-ΕΦΚΑ!

Αυτό γιατί για το σύνολο των ασφαλισμένων συναδέλφων μου και για όλη την επικράτεια, υπάρχει μόνον ένα γραφείο του ΙΚΑ, στο Σύνταγμα,με 2-3 εξαιρετικά φιλότιμους και ανθρώπινους υπαλλήλους που 1,5 χρόνο τώρα(!) αβοήθητοι προσπαθούν να καταφέρουν ένα τέτοιο κολοσσιαίο έργο...

Ακόμη και αν περαστούν τα ένσημα των ξεναγών στον e-ΕΦΚΑ κανείς δεν εγγυάται πως θα πληρωθεί το επίδομα αυτό αν προκύψει εργοδότης που δεν έχει καταβάλλει τις εισφορές του και τέτοια εποχή είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτό...

Συνοπτικά, η κυβέρνηση μας παρακαλείται όπως επειγόντως διορθώσει αυτή την μεγάλη αδικία, καθώς με την αποζημίωση του Υπουργείου επιβραβεύει μόνον τους μεγαλοεισοδηματίες ξεναγούς, αφήνει όμως εντελώς ακάλυπτους και απλήρωτους τους δικαιούχους ΟΑΕΔ που δεν θα πάρουν ούτε την παράταση επιδόματος μιας και δεν πήραν το ίδιο το επίδομα, είναι όμως άνεργοι ήδη 5 μήνες, ο Μάιος και ο Ιούνιος θα προσμετρηθούν ως ο έκτος και έβδομος μήνας, και ίσως με την ελπίδα άφιξης τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα μπορέσουν να εργαστούν δύο μήνες μόνο για να ζήσουν μετά τους υπόλοιπους έξι, και πάλι άνεργοι.

Αντίθετα, η έκλειψη των ελλήνων ξεναγών λόγω ανεργίας θα επιδεινώσει το ήδη σοβαρότατο πρόβλημα των λαθροξεναγών της "αρπαχτής" που όμως θα υποβαθμίσουν εφιαλτικά την εικόνα τις χώρας μας και τις υπηρεσίες μας στο εξωτερικό. Τα αρμόδια υπουργεία καλούνται να προσέξουν την επόμενη ημέρα γιατί με τους λάθος και παράνομους " επαγγελματίες" στον τουρισμό, η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα να αυξήσει το εισερχόμενο συνάλλαγμα , σε τόσο κρίσιμη καμπή , θα χαθεί με πολλαπλές ζημίες.

Κύριοι υπουργοί πριν κλείσετε την παροχή αποζημιώσεων στους πολίτες βεβαιωθείτε ότι την έχουν λάβει όλοι όσοι την δικαιούνται, με κριτήρια ισονομίας και ισοπολιτείας, ομοίως και οι ξεναγοί, χωρίς διακρίσεις, χωρίς πλεονεκτήματα για κάποιους και δυσμένεια για κάποιους άλλους.

Οι αγαπημένοι εικονιζόμενοι ηθοποιοί που πολύ όμορφα υποδύθηκαν τον Έλληνα ξεναγό στις γνωστές ταινίες τους, ελάχιστα συγκλίνουν σεναριακά με την πραγματική ζωή ενός Έλληνα ξεναγού, που είναι και αυτός ένας από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα