Κορωνοϊός: Τι ρωτούν οι τουρίστες στο Tripadvisor για την Ελλάδα

13 Apr 2020, 10:27 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Κορωνοϊός: Τι ρωτούν οι τουρίστες στο Tripadvisor για την Ελλάδα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει καθηλώσει πτήσεις και τουρίστες σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια υγεία, σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και εύλογα στην ψυχολογία των ανθρώπων, ωστόσο τα όνειρα για μελλοντικά ταξίδια, όταν ο κορωνοϊός νικηθεί, δεν σταματούν.

Στις διαδικτυακές κοινότητες, οι άνθρωποι εξακολουθούν τις συζητήσεις για τις εν δυνάμει διακοπές τους, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους πληροφορίες, ιδέες αλλά και προβληματισμούς.

Στο TripAdvisor για παράδειγμα, οι τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας μόλις η καταπολέμηση της πανδημίας το επιτρέψει, εκτός από όνειρα έχουν και πολλά ερωτήματα σχετικά με τους ελληνικούς προορισμούς.

Το Tornos News συγκέντρωσε τα πιο συχνά από τα ερωτήματα αυτά, τα οποία λειτουργούν καθώς φαίνεται και ως μια μορφή ομαδικής «ψυχοθεραπείας» εν τω μέσω της πανδημίας και έχουν ως εξής:

Πώς είναι οι παροχές υγείας στα ελληνικά νησιά; Αν ασθενήσω με κορωνοϊό, θα είμαι ασφαλής;

 Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ξένων τουριστών, αν όχι η συχνότερη, είναι οι υγειονομικές παροχές της χώρας μας, ιδιαίτερα στα νησιά. Το ερώτημα, εάν κάποιος τουρίστας θα είναι ασφαλής στη Μύκονο για παράδειγμα, σε περίπτωση που χρειαστεί υγειονομική περίθαλψη λόγω κορωνοϊού ακόμη και μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, έχει ενδιαφέρον. Από τις απαντήσεις άλλων ταξιδιωτών που λαμβάνουν μέρος στη συζήτηση, φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλά στην εκτίμησή τους από υγειονομικής απόψεως, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που απαντούν πως, όποτε χρειάστηκε να νοσηλευθούν για οποιονδήποτε λόγο σε κάποιο ελληνικό νησί, όλα πήγαν καλά.

Ωστόσο, άλλοι τουρίστες απαντούν ότι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός και τον όγκο των ασθενών που προκύπτει, το εν λόγω ερώτημα δεν θα ήταν σοφό να απαντηθεί από κανέναν την παρούσα φάση.

 Ακόμη κι αν μας επιτραπεί να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα, θα μας το επιτρέψει η Ελληνική κυβέρνηση;

 Ένα ακόμη ερώτημα που συζητείται αρκετά, περισσότερο μεταξύ των Βρετανών τουριστών, είναι εάν οι ελληνικές αρχές τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στα ελληνικά νησιά, κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις. Φαίνεται η αγωνία να είναι μεγάλη μεταξύ των τουριστών που ελπίζουν ότι σύντομα η πανδημία θα λήξει. Η χώρα μας λαμβάνει άριστες κριτικές από τους τουρίστες για τον τρόπο που αντιμετωπίζει υγειονομικά τον κορωνοϊό, η αβεβαιότητα ωστόσο που εγείρεται από τα αμφιλεγόμενα μέτρα που έχουν λάβει οι χώρες-αγορές μας, τους ωθεί στο να αναρωτιούνται αν τελικά θα τους επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα και πώς. Απαντήσεις για αυτό το ερώτημα δεν υπάρχουν φυσικά στις διαδικτυακές κοινότητες.

 Πώς διασφαλίζεται ότι το προσωπικό του ξενοδοχείου όπου θα διαμείνουμε είναι υγιές;

 Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή την εποχή, οι τουρίστες εντοπίζουν και μοιράζονται μεταξύ τους πληροφορίες για το ποια ελληνικά νησιά δεν έχουν κανένα κρούσμα κορωνοϊού ή σχεδόν κανένα.  Το μόνο που φαίνεται να τους προβληματίζει και εν μέρει δικαιολογείται λόγω της έλλειψης πληροφόρησης που αναγκαστικά υπάρχει, αλλά και λόγω της λαχτάρας τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα όταν θα λήξει η κρίση, είναι η κατάσταση της υγείας του προσωπικού στο ξενοδοχείο που θα διαμένουν.

Πολλοί από τους τουρίστες αυτούς είναι επαναλαμβανόμενοι, συνεπώς γνωρίζουν ότι στα περισσότερα ελληνικά νησιά, το προσωπικό προέρχεται από την ενδοχώρα και όχι από τον ντόπιο πληθυσμό.

Αυτό που φαίνεται να τους προβληματίζει, σε ένα ελληνικό νησί που δεν έχει αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού, είναι κατά πόσο ασφαλής είναι η ενδοχώρα. Οι απαντήσεις σε αυτόν τον προβληματισμό ποικίλλουν. Είναι αρκετοί εκείνοι που αναφέρουν ότι, έως τότε, θα έχουν βρεθεί τρόποι αντιμετώπισης του ιού και άλλοι που δηλώνουν ότι, τίποτα δεν θα τους εμποδίσει από το να επισκεφθούν τη χώρα μας και αυτό το καλοκαίρι.

 Πρέπει να ακυρώσω την κράτησή μου για τον Ιούνιο ή να περιμένω;

 Πρόκειται για ένα πολύ σύνηθες ερώτημα που αφορά σε όλες τις ελληνικές τοποθεσίες και παρατηρείται γενικότερα σε πολλές ταξιδιωτικές κοινότητες παγκοσμίως. Ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών,  με την ελπίδα ότι η πανδημία θα έχει περάσει έως τότε, σκέφτονται σοβαρά να διατηρήσουν τις κρατήσεις που αφορούν σε μήνες μετά τον Μάιο. Εκτός από την επιθυμία τους να ταξιδέψουν, υπάρχει και ο φόβος ότι εάν ακυρώσουν τις διακοπές τους, θα χάσουν τα χρήματά τους. Σε αυτήν την περίπτωση, οι απαντήσεις αφορούν σε ταξιδιωτικές ασφαλίσεις και πολιτικές ακυρώσεων, όπως ισχύουν κατά περίπτωση.

 Ποια είναι τα νεότερα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα; Τι γίνεται με τις τουριστικές επιχειρήσεις-αξιοθέατα, εστιατόρια, μεταφορές;

 Εδώ οι τουρίστες μοιράζονται link στη γλώσσα τους, με νεότερα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ώστε να ενημερώνονται για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην υγειονομική και στην εν γένει κατάσταση της χώρας. Οι ερωτήσεις που προκύπτουν από τις ειδήσεις, είναι κυρίως για το εάν υπάρχουν προβλέψεις για το πότε θα αρθούν τα μέτρα και συζητήσεις για το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στα αρχικά σχόλια των συζητήσεων, που αφορούν στην πρώτη εφαρμογή των μέτρων τον Μάρτιο, η πλειοψηφία των τουριστών επικρότησε την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ μόλις ένα μικρό ποσοστό τουριστών θεώρησε την ανακοίνωση των μέτρων fake news που διαδίδουν μη αξιόπιστα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα