Η «ψυχική λειψυδρία» χειρότερη της φυσικής

01 Dec 2019, 15:20 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Η «ψυχική λειψυδρία»  χειρότερη της φυσικής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Άλλη μια θερινή τουριστική σεζόν ολοκληρώθηκε φέτος, έχοντας αναδείξει την γύμνια των εγχώριων μηχανισμών και υποδομών απέναντι στον εφιάλτη της λειψυδρίας.

Όπως σημειώνουν τα εγχώρια ΜΜΕ, παρά τις βροχές-ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2019 στη χώρα μας, τουλάχιστον 10 νησιά του Αιγαίου εξαρτώνται για άλλη μια χρονιά από τα καραβάκια - υδροφόρες για να βγάλουν το καλοκαίρι. Οι ιστορίες τους είναι σχεδόν ταυτόσημες.

Αφαλατώσεις που έχουν αγοραστεί αλλά δεν λειτουργούν επειδή δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα, άλλες που έχουν προβλήματα συντήρησης και μένουν ανενεργές, λιμνοδεξαμενές με αστοχίες κοκ

Στις αρχές Απριλίου, το κράτος οδηγήθηκε αναγκαστικά για ακόμη και χρονιά στην υπογραφή δίμηνης αρχικά, σύμβασης μέχρι αρχές Ιουνίου, με τη μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στη μεταφορά νερού, με κόστος 10,40 ευρώ το κυβικό μέτρο (χωρίς ΦΠΑ), σε 10 νησιά. Αγαθονήσι, Λειψοί, Λέρος, Καστελόριζο, Πάτμος, Αμοργός, Δονούσα, Ηράκλεια, Κίμωλος, Μονή Πανορμίτη Σύμης. Το ίδιο καθεστώς υδροδότησης ίσχυσε ύστερα από διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε για το καλοκαίρι, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ετήσιες εκτιμώμενες ανάγκες των νησιών:

-Δονούσα 8.600 κυβικά
-Πάτμος 48.500 κυβικά
-Αγαθονήσι 7.800 κυβικά
-Σύμη 4.500 κυβικά
-Καστελόριζο 22.600 κυβικά
-Κίμωλος 33.700 κυβικά
-Ηράκλεια 13.000 κυβικά
-Αμοργός 30.000 κυβικά
-Λέρος 19.000 κυβικά
-Λειψοί 29.800 κυβικά

Οι προοπτικές διαγράφονται ακόμη πιο ζοφερές υπό την απειλή της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, η οποία φυσικά επηρεάζει και την χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν αυξημένες ελλείψεις νερού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Κομισιόν.

Σχεδόν 1,8 δισ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γης, ζει σε 17 χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με την έλλειψη νερού – πρόβλημα που αναμένεται να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον.

Το νερό στερεύει δε ολοένα και περισσότερο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων επτά χώρες της ΕΕ υποφέρουν ήδη από λειψυδρία, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και προβλέπεται να αντιμετωπίσει αυξημένες ελλείψεις νερού.

Λύσεις υπάρχουν όπως έχει αποδείξει π.χ. το Ισραήλ, το οποίο έχει καταφέρει να μετατρέψει την έρημο σε λαχανόκηπους και πορτοκαλεώνες και μάλιστα εν μέσω σχεδόν εμπόλεμων συνθηκών. Χάρη στις προηγμένες κι εκτεταμένες αφαλατώσεις, παρέχει ακόμη και δωρεάν νερό στους πολίτες ενώ εκμεταλεύεται εμπορικά και το αλάτι.

Η λύση της αφαλάτωσης προκρίνεται απ' όλους τους ειδικούς ως η καλύτερη. Πρόκειται για μια διεργασία αφαίρεσης αλάτων από μια αλατούχα ουσία, κυρίως από αλατούχα ύδατα. Δηλαδή η αφαλάτωση είναι μια μέθοδος ανάκτησης πόσιμου νερού από θαλασσινό νερό, υφάλμυρα ποτάμια και λίμνες. Εφαρμόζεται κυρίως σε περιοχές με ξηρό κλίμα, φτωχές σε πόσιμο νερό, με πρόσβαση όμως σε θαλασσινό νερό. Οι προηγμένες μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού αποτελούν την πλέον δόκιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ποιότητας αλλά και της ανεπάρκειας νερού σε δήμους, στη βιομηχανία και σε ξενοδοχειακές μονάδες. 

Ας τα λάβουν όλα αυτά υπόψη τους η Πολιτεία, οι προσφάτως εκλεγέντες δημοτικοί άρχοντες, οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι κάθε λογής δημοτικοί και δημόσιοι αξιωματούχοι, παράγοντες και παραγοντίσκοι. 

Ιδιαίτερα οι τελευταίοι που αρνούνται να καταλάβουν ότι τα νησιά μας ζούνε πλέον σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό.

Συνεπώς, πισίνες, spa, Jacuzzi κλπ. είναι απολύτως απαραίτητα εργαλεία για τα καταλύματα πολυτελείας που προσελκύουν τους παγκοσμίως περιζήτητους ταξιδιώτες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου.

Πρόκειται δε στην ουσία για πηγές εξοικονόμησης νερού, καθώς αποτελούν  το βασικότερο αντίδοτο στον μαζικό τουρισμό, ο οποίος συνιστά πολύ μεγαλύτερη απειλή για τους υδάτινους πόρους της χώρας μας.

Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι τσιφλίκι τους και πεδίο άσκησης πάσης φύσεως συμπλεγμάτων, φθόνου, κακίας, ιδεοληψιών κι εμμονών.

Άλλωστε, η ψυχική λειψυδρία είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την φυσική και στον τόπο τούτο το (ανα)βιώσαμε αυτό ιδιαίτερα επώδυνα και λίαν προσφάτως.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα