Εγκλωβισμένος στο βυθό ο καταδυτικός τουρισμός με παράλογες απαγορεύσεις

11 Nov 2019, 10:21 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Εγκλωβισμένος στο βυθό ο καταδυτικός τουρισμός με παράλογες απαγορεύσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Καταδύσεις αναψυχής! Μία τουριστική δραστηριότητα που θα μπορούσε να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στη χώρα μας και η Ελλάδα να μετατραπεί στην «Καραϊβική» της Ευρώπης, φαίνεται ότι μπαίνει στη σωστή «τροχιά» ανάπτυξης με το νέο καταδυτικό νόμο.

Ωστόσο, η λογική του παραλόγου, εμποδίζει όλα αυτά τα χρόνια την ανάπτυξη του καταδυτικού κλάδου, καθώς ο επιχειρηματίας που επιλέγει να δραστηριοποιηθεί στις καταδύσεις αναψυχής έρχεται αντιμέτωπος με τα «γρανάζια της γραφειοκρατίας» και της παρερμηνείας. Κάτι που προσπαθεί αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Τουρισμού με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα να επιλύσει και να δώσει το «πράσινο φως» στη σωστή ανάπτυξη της καταδυτικής αγοράς. Μίας αγοράς που μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία της χώρας.

Πώς όμως θα μπορούσε να αναπτυχθεί μία αγορά μέχρι σήμερα όταν ο επιχειρηματίας που έχει επενδύσει τουλάχιστον 150-200 χιλ. Ευρώ για να δημιουργήσει την επιχείρησή του, ξαφνικά με μία παλαιότερη εγκύκλιος από το Υπουργείο Ναυτιλίας του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να μπορέσει προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πελάτες/τουρίστες του;

Μέχρι το 2018 το καταδυτικό σκάφος μπορούσε, σύμφωνα με τον καταδυτικό Νόμο, να ταξιδεύει 6 ναυτικά μίλια από την ακτή ώστε να μπορεί να προσεγγίζει καταδυτικά σημεία (ύφαλους, βραχονησίδες κλπ.) με πλούσιο καταδυτικό ενδιαφέρον. Ξαφνικά όλα άλλαξαν από μία εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία το καταδυτικό σκάφος μπορεί να απομακρύνεται μόνο 6 ναυτικά μίλια από το σημείο εκκίνησης ή το λιμάνι στο οποίο βρίσκεται!

Τί σημαίνει αυτό; Πολύ απλά εάν το σκάφος είναι δεμένο στη Μαρίνα Αλίμου, δεν μπορεί να πάει στο νησί Πάτροκλος να καταδυθεί στο ναυάγιο Κυρά Λένη καθώς η απόσταση είναι μεγαλύτερη από 6 ναυτικά μίλια. Στην πραγματικότητα από την Μαρίνα Αλίμου δεν μπορεί να πάει σε κανένα καταδυτικό σημείο καθώς όλα τα σημεία κατάδυσης βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 6 ναυτικών μιλίων.

Εάν είναι «τυχερός» και μέσα σε αυτή την απόσταση έχει κάποιο σημείο να καταδυθεί έρχεται αντιμέτωπος με την αδυναμία της Υπουργικής Απόφασης, να δώσει τη δυνατότητα στον επιχειρηματία να προσλάβει προσωπικό από το εξωτερικό! Μία καθαρά τουριστική δραστηριότητα, οι καταδύσεις αναψυχής απαιτούν από τους εκπαιδευτές/οδηγούς κατάδυσης να είναι πολύγλωσσοι!

Ωστόσο, για την πρόσληψη ενός εκπαιδευτή από το εξωτερικό, απαιτείται η δυνατότητα επικοινωνίας και ανάγνωσης στην ελληνική γλώσσα και την ικανότητα αυτή την κρίνει ο κάθε Λιμενικός!

Φανταστείτε για παράδειγμα μέσα στον Αύγουστο ένας μεγάλος Tour Operator να κλείσει μία συμφωνία με ένα καταδυτικό κέντρο για να φέρει γκρουπ Γάλλων δυτών στην Πάρο μέσα στο μήνα με την απαίτηση τα γκρουπ να συνοδεύονται από Γαλλόφωνο οδηγό κατάδυσης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εποχική πρόσληψη ενός ξένου επαγγελματία είναι αδύνατη. Πώς είναι δυνατόν ο  Γάλλος που θα απασχοληθεί για 30 ημέρες να μπορεί να μάθει να επικοινωνεί στα Ελληνικά; Και με ποια ιδιότητα (εκιπαιδευτικού;) ο Λιμενικός είναι αυτός που κρίνει εάν αυτό το άτομο μπορεί να επικοινωνήσει ή όχι;

Το υπουργείο Τουρισμού φαίνεται ότι έχει κατανοήσει όλα αυτά τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας και επιχειρεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, να τα επιλύσει με το νέο καταδυτικό νομοσχέδιο. Σε συνδυασμό μάλιστα και με τη λειτουργία των καταδυτικών πάρκων η αγορά θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα