Ώρα για έργα ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας κι Ευεξίας

04 Nov 2019, 15:02 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Ώρα για έργα ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας κι Ευεξίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης των υποκλάδων του Τουρισμού Υγείας, Ευεξίας κι Ευζωίας στην Ελλάδα επισημάνθηκαν σε δύο λίαν σημαντικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Η πρώτη ήταν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής το οποίο ολοκλήρωσε και φέτος με επιτυχία τις εργασίες του στα Καμένα Βούρλα με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Η δεύτερη αφορούσε στο 72ο συνέδριο της FEMTEC "Θαλασσοθεραπεία και Ιαματική Ιατρική: ένας στρατηγικός συνδυασμός της Υγείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας" το οποίο έκλεισε τις εργασίες του στο Miraggio Thermal Spa Resort στη Χαλκιδική, με σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα για τις νέες προκλήσεις του Τουρισμού Υγείας, του Θερμαλισμού και της Θαλασσοθεραπείας στην Ευρώπη, την Ελλάδα και παγκοσμίως.

Το πρώτο συνέδριο, με τίτλο "Η συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στον Τουρισμό Υγείας", ανέδειξε τις νέες τάσεις και εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς στον τομέα της Ιαματκής Ιατρικής και του Τουρισμού Ευεξίας, που αποτελούν δύο δυναμικούς πυλώνες για την Ελλάδα στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.

Όπως επισημάνθηκε, τα εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα ετησίως, αλλα και ένας σημαντικός αριθμός ταξιδιώτων ευεξίας του κόσμου ενδιαφέρονται με αυξανόμενο ενθουσιασμό για ιαματικές θεραπείες στις φυσικές ιαματικές πηγές της χώρας μας, πολλές απο τις οποίες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ αρκετές απο τις αρχαίες πηγές της Ελλάδας αποτέλεσαν τους πρώτους προορισμούς ιαματικού Τουρισμού του κόσμου.

Το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει και θεσμοθετήσει την Ιαματική Ιατρική ως Συμπληρωματική Ιατρική, ενώ η ειδικότητα κερδίζει διαρκώς επιστημονικό έδαφος σε διεθνές επίπεδο. Το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για τη Ιαματική Ιατρική και τον Ιαματικό Τουρισμό συζητήθηκε επίσης, καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες για τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας, οι οποίες είναι  εκτεταμένες σε αριθμό σε όλη την επικράτεια, με ειδική γεωλογική σύσταση, η καθε μια για διαφορετικές ασθένεις και παθησεις.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΕΛΙΤΟΥΡ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο, καταδίκασε τις «γραφειοκρατικές πρακτικές και αγκυλώσεις του “υδροκέφαλου” κράτους που εμποδίζουν δραματικά», όπως ανέφερε, «την ανάπτυξη της Ιαματικής Ιατρικής και του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα,” είπε ο περιφερειαρχης, "είναι η σημερινή τραγωδία, να απειλούνται με λουκέτο τα Λουτρά Πόζαρ"

Οι πηγές Πόζαρ, ένας παγκοσμίως γνωστός προορισμός του Ιαματικου Τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, είναι επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Ιστορικών Ιαματικών Λουτροπολεων (EHTTA).

«Η τραγική ειρωνία», ανέφερε ο κ. Πατούλης, «είναι ότι η Ευρωπαική Ενωση είχε ανακοινώσει ότι θα διεξάγει το επόμενο μεγάλο συνέδριο της τον Μάρτιο στα Λουτρά Πόζαρ, και εδώ δεν γνωρίζουμε καν αν αύριο θα είναι σε λειτουργία».

"Αυτό καταστρέφει την αξιοπιστία της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναμένει από τη χώρα μας ορατά αποτελέσματα".

"Το Pozar δεν είναι η μόνη περίπτωση. Ο Πολχνχνίτος στη Λέσβο, η πιο θερμή πηγή της Ευρώπης, έχει επίσης κλείσει, όπως και η θερμή πηγή της Απολλωνίας στη Βόρεια Ελλάδα, οι πηγές στην Ικαρία και δύο πηγές των Μεθάνων, στην Αττική. Για τις δύο τελευταίες, τις θερμές πηγές της Αττικής στα Μέθανα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σύντομα θα ανοίξουν», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Λίγες ημέρες αργότερα, η 72η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υδροθεραπείας και Κλιματοθεραπείας (FEMTEC) -Μη Κυβερνητική Οργάνωση με επίσημη σχέση με την ΠΟΥ - επέλεξε την Ελλάδα για να φιλοξενήσει το ετήσιο επιστημονικό  συνέδριο λόγω του φυσικού πλούτου της χώρας σε φυσικές ιαματικές πηγές και τεράστια ακτογραμμή, αλλά και λόγω της αρχαίας πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης της Ελλάδας, με βαθιές ρίζες στην υδροθεραπεία. 

Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσκούκης παρουσίασε στην ομιλία του τα τεράστια γεωφυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας  για την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού και του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας. 

«Οι εκατοντάδες ελληνικές φυσικές ιαματικές πηγές και τα χιλιάδες χιλιόμετρα παραθαλάσσιων εκτάσεων, όπως και το βιοκλίμα, παραμένουν κορυφαία πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδας, και για την προσέλκυση των διεθνών ταξιδιωτών που αναζητούν εμπειρίες Ευεξίας στο ταξίδι τους. Ως χώρα θα πρέπει να στοχεύσουμε αποτελεσματικά στους "Silver" και "Golden" τουρίστες της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, που ενδιαφέρονται για ιαματικές θεραπείες καθώς επίσης και για "δευτερεύουσα κατοικία και διαμονή".»

«Οι διεθνείς μελέτες για την νέα τάση της "δευτερεύουσας κατοκίας" δείχνουν ότι το 7,5% των Ευρωπαίων ενηλίκων επιθυμούν να διαμείνουν μετά την σύνταξή τους στη Νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα λόγω του εξαιρετικού και μοναδικού βιοκλίματος. Έτσι, η ευρύτερη περιοχή μας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα έχει ζήτηση 2,7 εκατομμυρίων κατοικιών για δευτερεύουσα κατοικία διακοπών των Ευρωπαίων», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Και στις δύο εκδηλώσεις λοιπόν, επιβεβαιώθηκε η τεράστια κι αναξιοποίητη δυναμική του Health, Wellness and Wellbeing Tourism στην Ελλάδα.

Αυτό που επισημάνθηκε, ωστόσο, με την μεγαλύτερη δυνατή έμφαση κι επίταση από την συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών και συμμετεχόντων, ήταν ότι έχει φθάσει επιτέλους στην χώρα μας η ώρα για έργα, κι όχι μόνο λόγια κι ευχολόγια.

Ας ευχηθούμε λοιπόν να τείνουν «ευήκοον ους» στο εν λόγω μήνυμα τόσο η ελληνική Πολιτεία όσο και οι τοπικές κοινωνίες, ώστε να μην χαθεί άλλη μια χρυσή ευκαιρία για τον καθημαγμένο τούτο τόπο...

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα