Χρυσές ευκαιρίες για προβολή του ελληνικού τουρισμού

15 Sep 2019, 22:21 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

Χρυσές ευκαιρίες για προβολή  του ελληνικού τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Δύο χρυσές ευκαιρίες για προβολή του εγχώριου τουριστικού προιόντος αλλά και της Ελλάδας ως κορυφαίου ταξιδιωτικού προοορισμού έχουν ήδη παρουσιαστεί μπροστά μας.

Η πρώτη αφορά στην ανακήρυξη του έτους 2020, ως «Έτος Ελληνικού Τουρισμού», με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΟΤ.

Ευτυχώς, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, η πρόεδρος του ΕΟΤ, κ Άντζελα Γκερέκου περιέγραψε κιόλας τις στρατηγικές κατευθύνσεις  της νέας διοίκησης του ΕΟΤ για την προστασία και την ενίσχυση της θετικής  εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ., παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ κ Δημήτρη Φραγκάκη .

Η Κα Γκερέκου αναφέρθηκε στην «ενιαία ατζέντα» προβολής της Ελλάδας, που βασίζεται στο τρίπτυχο: Αειφόρος ανάπτυξη σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογικές δυνατότητες και εξειδίκευση ανά Περιφέρεια. 

Κύριος στόχος του νέου πλαισίου λειτουργίας του ΕΟΤ είναι η αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη με:   

• Τη διαμόρφωση σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών και την μεθοδική προβολή τους  για καλύτερα και μετρήσιμα αποτελέσματα. 

• Την ενίσχυση  και προβολή  και των 13 Περιφερειών, στην προώθηση του θεματικού τουρισμού, και συνολικά της Ελλάδας ως τόπου διοργάνωσης μεγάλων πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών γεγονότων διεθνούς χαρακτήρα.

• Τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής τουριστικής πρότασης διεθνώς, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Όπως υπογράμμισε η  Πρόεδρος: «σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε κοντά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τις προτάσεις και τις δημιουργίες τους, ώστε μαζί με πρόσωπα διεθνούς κύρους να συμβάλλουμε στην αποτελεσματικότερη προώθηση του ελληνικού τουρισμού και στην ενίσχυση της οικονομίας με διαφάνεια και μεθοδικότητα».

Η δεύτερη ευκαιρία προέρχεται από την συμπλήρωση 200 ετών (Bicentennial) από την Επανάσταση του 1821 και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ώστε να γίνει το 2021 μια χρονιά εθνικής ανάτασης για τον απανταχού ελληνισμό και παράλληλης προβολής της σύγχρονης Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Όπως επεσήμανε ήδη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το 2021 θα είναι μια χρονιά που όλοι οι Ελληνες θα γιορτάσουμε μαζί και ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας». 

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι του 2021 στην Αθήνα, στις πρωτεύουσες κάθε περιφέρειας, σε εμβληματικούς τόπους της χώρας, αλλά και σε σημαντικές πόλεις του εξωτερικού. 

Ο φορέας υλοποίησης της εθνικής πρωτοβουλίας θα είναι το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, ενώ στην διοργάνωση, εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, θα έχουν καθοριστική συμμετοχή διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος, του πολιτισμού και των επιστημών. 

Η επιλογή της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αποτελεί λογική απόρροια της επιτυχούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. 

Επιπλέον, στην επιτροπή που θα σχεδιάσει τις εκδηλώσεις εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, θα συμμετέχουν και διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό που αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που πρέπει και μπορεί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, με την ανάθεση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης, υλοποιεί την απόφασή του, το 2021 να είναι ένα έτος εθνικής γιορτής για τον Ελληνισμό, εντός και εκτός Ελλάδας. 

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την κυρία Αγγελοπούλου στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τους στόχους αυτής της επετείου-ορόσημο για τους Ελληνες, «η οποία προσφέρει την ευκαιρία στην χώρα να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα μετά την πολυετή κρίση».

Όπως φαίνεται λοιπόν, η πολιτική ηγεσία της χώρας επιδεικνύει μέχρι στιγμής τα απαραίτητα αντανακλαστικά, ώστε να αξιοποιήσει αμφότερες τις πολύτιμες ευκαιρίες για την παγκόσμια προβολή της Πατρίδας μας αλλά και την προώθηση του εγχώριου τουριστικού προιόντος.

Ας ευχηθούμε λοιπόν απανταχού οι Έλληνες καλή επιτυχία και ας βοηθήσουμε ο καθένας με τις δυνάμεις του στην ευόδωση και των δύο αυτών μεγάλων εθνικών εγχειρημάτων προς όφελος όλων μας.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα