H υπουργοποίηση Κόνσολα και η ανάγκη απογραφής των τουριστικών αφίξεων

19 Jul 2019, 09:00 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

H υπουργοποίηση Κόνσολα και η ανάγκη απογραφής των τουριστικών αφίξεων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η επιλογή του Μάνου Κόνσολα στη θέση του υφυπουργού Τουρισμού από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους γνωρίζοντες τον χώρο του τουρισμού.

Άλλωστε, καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως Τομεάρχης Τουρισμού, ήταν από τους πλέον ενεργούς Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας. Με μεθοδικότητα δημιούργησε μία από τις πιο πολυπληθείς ομάδες στον Τομέα Τουρισμού, ενώ συγκαλούσε πολύ συχνά σε συνεδριάσεις τα μέλη του, αναδεικνύοντας κάθε φορά και διαφορετικά θέματα προς συζήτηση. Παράλληλα, μέσω ερωτήσεων στη Βουλή και άλλων παρεμβάσεων, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα τοπικά ζητήματα της περιφέρειας του. Ήπιων τόνων άνθρωπος, αναζητεί λύσεις στα προβλήματα, ενώ χαρακτηρίζεται για τη διάθεση συνεργασίας. Το στοίχημα από τη νέα του θέση, είναι μαζί με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μία πραγματική ανάκαμψη του τουρισμού. Άλλωστε, το νέο δίδυμο του τουρισμού έχει αναπτύξει προσδοκίες στην αγορά, ότι θα δοθούν πραγματικές και όχι επικοινωνιακές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Και δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, αφού γνωρίζουν και οι δύο από οικονομικά και στατιστική, αν ξεκινούσαν με μία απογραφή των τουριστικών αφίξεων των τελευταίων ετών. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βρουν τα επίσημα έγγραφα του ελληνικού Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στα Σκόπια, με τις αφίξεις των τουριστών από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα. Εκεί υπάρχουν στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία της Βόρειας Μακεδονίας, που έδιναν αφίξεις το 2015, 922.712 τουριστών, όταν στην Ελλάδα υπολογίζαμε τις αφίξεις των Σκοπιανών σε 3 εκατ. Αλλά ακόμη και πέρυσι που έγινε μια σχετική προσαρμογή, υπάρχει μία απόκλιση 100.000 επισκεπτών.

Το ίδιο συμβαίνει και από τη Βουλγαρία. Εμείς το 2018 υπολογίσαμε ότι ήρθαν στην Ελλάδα 3 εκατ. Βούλγαροι, όταν το υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας αλλά και η υπουργός Τουρισμού της γειτονικής χώρας κ. Νικολίνα Ανγκέλκοβα, ανέφερε ότι ήρθαν περίπου 1,4 εκατ. Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που κάνουν λόγο για 1,8 εκατ. ημερήσιους επισκέπτες το 2018 στην Ελλάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις να μην προσμετρώνται οι ημερήσιοι επισκέπτες στο γενικό σύνολο των τουριστών. Εμείς τους προσμετράμε σε αντίθεση με την Κύπρο ή άλλους προορισμούς, που το αναφέρουν ξεκάθαρα ότι ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δεν προσμετρούν τους ημερήσιους επισκέπτες. Καλό θα είναι να εξεταστούν όλα αυτά με βάση τις επίσημες πηγές, για να δούμε πόσοι πραγματικά τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης των στοιχείων, θα είναι αποκαλυπτικό. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ορθώς μας δίνει μία γενική εικόνα των αφίξεων, αλλά από εκεί και πέρα απαιτείται δευτερογενής έρευνα για να δούμε και πόσοι είναι τουρίστες. Γιατί θα είναι άδικο τυχόν καθοδικές τάσεις της τουριστικής κίνησης τα επόμενα χρόνια να τις χρεωθεί πολιτικά το σημερινό δίδυμο του τουρισμού, επειδή τα πραγματικά μεγέθη του τουρισμού ήταν «φουσκωμένα» τα προηγούμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι ο Μάνος Κόνσολας γεννήθηκε στην Κάρπαθο, είναι παντρεμένος με την Άννα-Μαρία Πάχου και έχει έναν γιο, το Νικία. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διαθέτει πλούσιο διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα Ινστιτούτα και κρατικά ιδρύματα, καθώς και σε διοικητικά συμβούλια δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εξελέγη Βουλευτής Δωδεκανήσου και στις εκλογές που ακολούθησαν, στις 17 Ιουνίου, επανεξελέγη. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και της 7ης Ιουλίου 2019, επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Βουλευτής Δωδεκανήσου.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα