«Καλή κάλπη» για τον τουρισμό!

02 Jul 2019, 16:16 | ΑΠΟΨΗ

Πάνος Θωμάκος

«Καλή κάλπη» για τον τουρισμό!

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις ιδιαίτερα κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όλοι μας οφείλουμε να σκεφθούμε πολύ ψύχραιμα κι υπεύθυνα την ψήφο μας που θα καθορίσει το μέλλον του τόπου για τα επόμενα χρόνια.

Η οικονομική επιβίωση κι ευημερία αποτελούν φυσικά σημαντικά κριτήρια ιδιαίτερα για μια χώρα που υφίσταται από δεκαετίας πλέον μια από τις σημαντικότερες οικονομικές κρίσης στην παγκόσμια ιστορία.

Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο τουριστικός κλάδος στην αποκατάσταση της δυναμικής και των προοπτικών της εγχώριας οικονομίας είναι καθοριστικός καθώς το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της χώρας με 21,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), με τίτλο «Η συμβολή του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2018».

Αναλυτικά, η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,3% ή κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Συνολικά (άμεσα και έμμεσα) ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε από 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (57,1 δισ. ευρώ) στη δημιουργία του ΑΕΠ.

Στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, μόνο μέσω της εργασίας στα καταλύματα και στην εστίαση (411.000 εργαζόμενοι), συνέβαλλε στο 16,7% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 36,7% και 44,2% , ενώ αποτέλεσε βασικό μοχλό μείωσης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών.

Επίσης, ο τομέας του τουρισμού είχε σημαντική επενδυτική δραστηριότητα ύψους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ σε εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο τουρισμός είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφής δραστηριότητα, αφού πάνω από το 90% των τουριστικών εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό.

Επιπροσθέτως, ο τουρισμός περιλαμβανομένης της κρουαζιέρας, κάλυψε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και τις εισπράξεις από τις αερομεταφορές και τις θαλάσσιες μεταφορές το 81% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Οι εισπράξεις αυτές, ισούνται με το 73% των εισπράξεων από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων.

Με βάση τις εκτιμήσεις της μελέτης, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας.

Ουσιαστικά για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ, εξέλιξη που αποδεικνύει ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας με μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, η οικονομία τριών νησιωτικών Περιφερειών, εξαρτάται σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, αφού η συνεισφορά του τομέα στο Περιφερειακό ΑΕΠ ανέρχεται σε 47,2% στην Κρήτη, σε 71,2% στα Ιόνια Νησιά και σε 97,1% στο Νότιο Αιγαίο.

Οι εν λόγω Περιφέρειες έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, τεκμηριώνοντας την άποψη ότι ο τουρισμός οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων των προορισμών.

Ωστόσο, για να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια και να ενισχυθεί η επενδυτική του δραστηριότητα απαιτείται η διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και σταθερού φορολογικού πλαισίου, η  λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και η αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας και κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, η Ελλάδα έχει το δυσμενέστερο καθεστώς όσον αφορά στους φόρους που επιβάλλονται στις επενδύσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο κ. Ρέτσος , «χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τις επενδύσεις ενώ  η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση για το τουριστικό πακέτο έχει υποβαθμίσει το 50% των κερδών από την ανταγωνιστικότητα, που προέκυψε λόγω της εσωτερικής υποτίμησης που δημιουργήθηκε από τα ελληνικά προγράμματα προσαρμογής.»

Όσοι θέλουν λοιπόν το καλό του τουρισμού, και κατ’ επέκταση του τόπου, οφείλουν να εξετάσουν προσεκτικά ποια κόμματα έχουν δεσμευτεί πειστικότερα για ανακοπή της υπερφορολόγησης και την ενίσχυση του κλάδου και να τα υποστηρίξουν.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην απόδοση του ελληνικού τουρισμού οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες των ανθρώπων του κλάδου και στην ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία αλλά και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν τα όρια τους, όπως έχει καταγραφεί ήδη στην φετινή αναστροφή της ανοδικής πορείας.

Απαιτείται λοιπόν ουσιαστική δουλειά κι ενίσχυση των εγκαταλελειμμένων υποδομών από την Πολιτεία και όχι μόνο δημοσιοσχεσίτικες παράτες, αμφιβόλου αισθητικής «γκλαμουριές» και μονότονες φανφάρες με τις οποίες συνεχώς «βλογάμε τα γένεια μας».

Ο τουρισμός είναι μια σοβαρή εθνική υπόθεση και απαιτεί σοβαρούς χειρισμούς και υπεύθυνους πολιτικούς ταγούς.

Ας τους επιλέξουμε λοιπόν κι εμείς με αντίστοιχη σοβαρότητα κι υπευθυνότητα.

Καλή Κάλπη!

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα