O Πειραιάς μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό

14 Jun 2019, 10:02 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

O Πειραιάς μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με μία σειρά σημαντικών έργων που έλαβαν το πράσινο φως για χρηματοδότηση ο Πειραιάς φιλοδοξεί να μετατραπεί σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό για τη χώρα.

Το πρώτο βήμα αφορά σε δράση για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προώθηση της πόλης του Πειραιά ως Διεθνούς εμβέλειας τουριστικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού προορισμού.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί ο σχεδιασμός και η λειτουργία του Destination Management Organization για την πόλη κατά τα πρότυπα λειτουργίας ώριμων τουριστικών προορισμών στο εξωτερικό. Απώτερος στόχος του DMO είναι η επικοινωνία της πλήρους κοινωνικής και οικονομικής διάστασης του τουρισμού όσον αφορά τη ζήτηση (διεθνείς και εγχώριες αφίξεις, χαρακτηριστικά των επισκεπτών και κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών) και την προσφορά (χαρακτηριστικά των τοπικών βιομηχανιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, τις λεπτομέρειες της παραγωγής τους, τη χρήση του εργατικού δυναμικού και του κεφαλαίου τους), καθοδηγώντας έτσι την τουριστική πολιτική και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό.

Παράλληλα θα προωθούν δράσεις προώθησης και ανάδειξης του Δήμου Πειραιά ως διεθνούς εμβέλειας τουριστικού προορισμού, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά καθώς και το συνδυασμό τους για όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να αποκτήσει δυναμική για να προωθήσει την τοπική επιχειρηματικότητα και να αναδείξει και να προστατεύσει το τοπικό περιβάλλον και πολιτισμό. Η παρέμβαση περιλαμβάνει την ανάπτυξη και ολοκλήρωση των κατάλληλων εργαλείων σε μία πλατφόρμα διαχείρισης προορισμού (Destination Management System) η οποία θα έχει σκοπό την αναβάθμιση της ελκυστικότητας της πόλης,  την τοποθέτηση της στη διεθνή και εσωτερική τουριστική αγορά ως νέου αναγνωρίσιμου τουριστική προορισμού και την ανάδειξη της ταυτότητας ως πολιτιστικού και επιχειρηματικού προορισμού. Επιπλέον, θα επιχειρηθεί η αύξηση της επισκεψιμότητας της πόλης μέσω της προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η ενδυνάμωση του εποχιακού τουρισμού και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η προσπάθεια θα ενισχυθεί με την υλοποίηση έργων ύψους 14,2 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Τα έργα έχουν ως εξής:

Ανάπλαση πλατείας Καρπάθου

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της πλατείας Καρπάθου, η οποία σήμερα αποτελεί έναν ζωτικό αλλά ιδιαίτερα περιορισμένο χώρο εκτόνωσης μιας περιοχής με σημαντικές ελλείψεις σε κοινωνικές υποδομές και πράσινο. Σε μελλοντικό χρόνο, η παρέμβαση θα συμπληρωθεί με αναπλάσεις παράπλευρων σε αυτήν οδών που θα συμπληρώσουν τη συνολική στρατηγική για ένα δίκτυο οδών ήπιας κινητικότητας.

Ανάπλαση ακτής Δηλαβέρη

Η ακτή Δηλαβέρη, σε άμεση γειτνίαση με το Πάρκο του ΣΕΦ είναι χώρος περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής του Πειραιά καθώς και της ευρύτερης Αθήνας. Η περιοχή έχει σε σημαντικό βαθμό απολέσει την υπερτοπική ακτινοβολία της. Η υποβάθμιση του χώρου και η έλλειψη σχεδιασμού έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή συνέχεια του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Μικρολίμανο και την Πειραϊκή, η αποκατάσταση της οποίας μπορεί να ευνοήσει σημαντικά τις προϋποθέσεις της αστικής αναζωογόνησης για τη δημιουργία νέων χώρων / πόλων τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Στόχος του έργου αυτού είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η αντικατάσταση της υπάρχουσας πεζογέφυρας, η οργάνωση των χώρων στάθμευσης καθώς και η δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης με υποστηρικτικό χαρακτήρα για τα άλλα έργα στην περιοχή (Μικρολίμανο).

Δρομολόγηση "Πράσινων" Λεωφορείων

Πρόκειται για δράση ανάπτυξης δημοτικού δικτύου μέσου μαζικής μεταφοράς με τη χρήση «πράσινων λεωφορείων». Το δίκτυο θα συνδέει το κέντρο της πόλης με αποκεντρωμένους σταθμούς στάθμευσης συμβάλλοντας στη βιώσιμη κινητικότητα, την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και στην αναβάθμιση της επισκεψιμότητας της πόλης. Επίσης, το δίκτυο δύναται να διασυνδέει σημεία της πόλης με σημαντικές λειτουργίες για την καθημερινότητα των πολιτών (δημαρχείο, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κοκ) βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής υπαίθριας αγοράς Δ. Πειραιά

Στη σκιά του "πύργου" που ανεγέρθηκε στη θέση της προϋπάρχουσας Κεντρικής Δημοτικής Αγοράς του Πειραιά και στην καρδιά της περιοχής δίπλα στο λιμάνι λειτουργεί η σημερινή άτυπη "Αγορά του Πειραιά". Στις οδούς Λυκούργου, Δημοσθένους, Τσαμαδού και στην αρχή της λεωφόρου Δημητρίου Γούναρη απλώνονται καταστήματα που ακολουθώντας τα ιστορικά ίχνη και το ύφος της συνοικίας της αγοράς προσφέρουν παραδοσιακά προϊόντα και είδη διατροφής και λιανικού εμπορίου.

Η πρόταση ανάπλασης έχει ως στόχο την αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου του Πειραιά προκειμένου να ενισχυθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις με την ταυτόχρονη βελτίωση της αισθητικής της πόλης και των συνθηκών υγιεινής. Η σύγχρονη Αγορά στο εμπορικό τρίγωνο του λιμανιού θα λειτουργεί ως πόλος έλξης και για τους τουρίστες του Πειραιά, με έμφαση στο λιανικό εμπόριο και στα παραδοσιακά προϊόντα. Δεν θα απευθύνεται, όμως, μόνο στους επισκέπτες αλλά θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους Πειραιώτες, κατοίκους και επαγγελματίες, δίνοντας πνοή στην εμπορική κίνηση της πόλης, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την τροφοδοσία του λιμανιού και κυρίως των ακτοπλοϊκών γραμμών και των πλοίων κρουαζιέρας.

Ειδικότερα, το νέο στέγαστρο που προβλέπεται σε συνδυασμό με την ήπια ανάπλαση της οδού Δημοσθένους και των γύρω δρόμων έχουν σκοπό να δημιουργήσουν έναν πόλο έλξης για τους δημότες του Πειραιά αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης. Το στέγαστρο αυτό ακολουθώντας την κορυφογραμμή των κτιρίων δεν αλλοιώνει τις προσόψεις αυτών και ταυτόχρονα δίνει την εικόνα μιας σύγχρονης αγοράς. Η κατασκευή θα διασφαλίζει συνθήκες επαρκούς αερισμού και φωτισμού.

Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Ακτής Θεμιστοκλέους

Η περιοχή της νοτιοδυτικής παραλίας της βραχώδους Πειραϊκής χερσονήσου είναι ένα τοπίο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και φυσικό κάλλος. Η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους, με μήκος περίπου 3.500 μ. και έκταση περίπου 35.000 τ.μ. έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη των δυνατοτήτων της περιοχής, ώστε ο επιβλητικός περίπατος από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων έως τη Φρεαττύδα να γίνει πιο ευχάριστος και εύχρηστος.

Σκοπός του έργου αυτού είναι η ανάδειξη του Κονώνειου τείχους και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου σε υπερτοπικό πόλο έλξης αναψυχής. Προτείνεται ο περιορισμός πλάτους οδοστρώματος στην ελάχιστη απαραίτητη διάσταση, χωρίς μείωση του αριθμού των χώρων στάθμευσης κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Κρίνεται απαραίτητη η οργάνωση των θέσεων στάθμευσης και η διεύρυνση του πεζοδρόμου στην πλευρά της ακτογραμμής σε βάρος του σημερινού οδοστρώματος.

 

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα