Τουριστικά έσοδα 2014-18:Η ισχνή ανάπτυξη της Ελλάδας, το άλμα της Ισπανίας και η επιστροφή της Τουρκίας

07 Jan 2019, 09:00 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Τουριστικά έσοδα 2014-18:Η ισχνή ανάπτυξη της Ελλάδας, το άλμα της Ισπανίας και η επιστροφή της Τουρκίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ισχνή ανάπτυξη σε επίπεδο τουριστικών εσόδων κατέγραψε η Ελλάδα μετά το 2014 αν ληφθεί υπόψη ότι το μεγαλύτερο διάστημα βασικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Αίγυπτος αντιμετώπισαν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά μερίδια στην παγκόσμια τουριστική κατάταξη.

Σε ένα περιβάλλον, λοιπόν με μοναδικό βασικό ανταγωνιστικό προορισμό την Ισπανία η θετική μεταβολή των τουριστικών εσόδων παρέμεινε σε χαμηλές πτήσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η διαφορά των εσόδων μεταξύ 2014 και 2018 είναι παραπάνω κατά περίπου, μόλις, 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το 2014 η Ελλάδα κατέγραψε άμεσα τουριστικά έσοδα 14 δισ. ευρώ και το 2018 αναμένεται να κλείσει με πάνω από 16 δισ. ευρώ.  Αυτό δείχνει ότι τα έσοδα δεν ακολούθησαν τους ρυθμούς αύξησης των αφίξεων καθώς το 2014 καταγράφηκαν αφίξεις 24,3 εκατ. ξένων τουριστών ενώ το 2018 οι αφίξεις θα κινηθούν πέριξ των 33 εκατ. (με τη κρουαζιέρα). 

Από την πλευρά της η  Ισπανία κατά την τελευταία 4ετία πραγματοποίησε τουριστικό  άλμα σε επίπεδο εσόδων ενισχύοντας σημαντικά την εθνική οικονομία.  Σύμφωνα με τις μετρήσεις των στατιστικών υπηρεσιών της χώρας η Ισπανία το 2014 είχε 65 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών και ταξιδιωτικές εισπράξεις της τάξης των 63,1 δισ. ευρώ. Φέτος όπως όλα δείχνουν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα αγγίξουν τα 90 δισ. ευρώ ενώ οι αφίξεις θα διαμορφωθούν πέριξ των 82 εκατ. Δηλαδή, η διαφορά των τουριστικών εσόδων για την Ισπανία μεταξύ 2014 και 2018 θα φθάσει περίπου τα 27 δισ. ευρώ.

Η Τουρκία μετά το ισχυρό σοκ του 2016 επέστρεψε δυναμικά στις διεθνείς τουριστικές αγορές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2014 η γειτονική χώρα είχε καταγράψει ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας σε αφίξεις ξένους τουριστών τα 36,8 εκατ. και σε τουριστικά έσοδα τα 24,5 δισ. ευρώ (μετατροπή από δολάρια).

Το 2016 όμως ο τουρισμός της Τουρκίας παρουσίασε σημάδια κατάρρευσης. Η κυριότερη αιτία της πτώσης ήταν τα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα που είχε υποστεί, γεγονός που οδήγησε μεγάλη μερίδα ξένων τουριστών να αλλάξει τον προορισμό των διακοπών του. Επίσης, μεγάλο πλήγμα δέχθηκε η Τουρκία από το τουριστικό εμπάργκο που της επέβαλε τότε η Ρωσία. Το εμπάργκο εντάσσονταν στα οικονομικά αντίποινα της ρωσικής πλευράς προς την Τουρκία λόγω της κατάρριψης ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από τα πυρά της γειτονικής χώρας. Οι εξελίξεις αυτές έριξαν το 2016 τις αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία στα 25 εκατ. και τα τουριστικά έσοδα στα 14 δισ. ευρώ (μετατροπή από δολάρια). Όμως το 2018 συνεχίσθηκε η επανάκαμψη του τουρκικού τουρισμού. Όπως όλα δείχνουν οι αφίξεις ξένων τουριστών στη γειτονική χώρα θα αγγίξουν τα 40 εκατ. ενώ τα τουριστικά έσοδα θα κλείσουν πέριξ των 20 δισ. ευρώ.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα