Μην πυροβολείτε τον τουρίστα …

01 Nov 2018, 10:46 | ΑΠΟΨΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Μην πυροβολείτε τον τουρίστα …

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Υπάρχουν πόλεις-πρότυπα, τουριστικά πρότυπα. Που μετέτρεψαν τα μειονεκτήματά τους σε πλεονεκτήματα, άδραξαν τις ευκαιρίες ανάπτυξης των υποδομών τους και έριξαν τους τουριστικούς τους προβολείς σε μνημεία τα οποία ναι μεν χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού από την παγκόσμια τουριστική κοινότητα, δεν είναι όμως αντικειμενικά και ιστορικά πολυτιμότερα από κάποια άλλα, που γεννήθηκαν από σπουδαίους, αρχαίους πολιτισμούς.

Η Βαρκελώνη για παράδειγμα, ακολουθώντας κινήσεις-ματ στην τουριστική σκακιέρα, έφτασε στο σημείο της δίκαιης "αποθέωσης" από τους απανταχού τουρίστες τόσο, που στην επ’ αορίστου διάρκειας κορύφωσή της, προβληματίστηκε μήπως παραείναι τέλεια και ίσως «πνιγεί» από την υπερβολική τουριστική αγάπη.

Τι συνέβη όμως στη Βαρκελώνη, ποιο «ξόρκι» τη μεταμόρφωσε από ασχημόπαπο σε κύκνο και φιλοξενεί κάθε χρόνο με απόλυτη επιτυχία και φυσικότητα,  μεγάλες ροές τουριστών;

Προφανώς, οι αποφάσεις που πάρθηκαν γενναία, δεν ανήκουν στη σφαίρα των παραμυθιών, αλλά ούτε και σε περίπλοκα επιστημονικά πεδία. Το τουριστικό μοντέλο της Βαρκελώνης, το οποίο πλέον έχει μελετηθεί πολύ, συνίσταται σε απλές κινήσεις, βγαλμένες από λογικό και πρακτικό νου συλλογικότητας. Άλλωστε, το τελευταίο που θα ήθελε η πόλη αυτή, θα ήταν να ταλαιπωρήσει τον τουρίστα. Πώς όμως διαπιστώνεται κάτι τέτοιο στην καθημερινότητα του επισκέπτη, από την άφιξή του ακόμη;

Από το «ταχυδακτυλουργικό» ουρές χωρίς ουρές: Ένα φαινόμενο λυτρωτικό κι ακατανόητο. Ο οργανωμένος τουρίστας, ο οποίος έχει κλείσει ηλεκτρονικά τα εισιτήρια εισόδου στα αξιοθέατα της Βαρκελώνης, όπως είναι για παράδειγμα η περίφημη Sagrada Familia, σοφά φοβούμενος μη  χάσει χρόνο στο βραχύ city break του, έκπληκτος διαπιστώνει ότι υπάρχουν ουρές… χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχουν. Η οργάνωση της τουριστικής εξυπηρέτησης, έχει ως αποτέλεσμα η οποιαδήποτε αναμονή να εξαφανίζεται ως δια μαγείας. Όμως δεν πρόκειται για μαγεία. Πρόκειται για εμπνευσμένη οργάνωση, θετική διάθεση και ακρίβεια, για επάρκεια άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού και γρανάζια ενός καλοσυντηρημένου μηχανισμού, που αποδεδειγμένα πάει καλά τόσο καλά όσο και το αέναο εκκρεμές.

Η Βαρκελώνη δεν πυροβολεί τον τουρίστα, φορτώνοντάς τον με ουρές, αναμονές και απροσπέλαστες δυσκολίες μετακίνησης ή πρόσβασης στα σημεία ενδιαφέροντος, κι αυτό σίγουρα δεν έχει να κάνει με τη ρυμοτομία της-άλλωστε πολλές ρυμοτομικά προβληματικές πόλεις λειτουργούν άψογα ανά τον κόσμο- αλλά με τη σωστή δουλειά που έχει γίνει στις τουριστικές της υποδομές.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα