Νέα οπτική και γνώση στο σχεδιασμό ξενοδοχείων - Γράφει ο αρχιτέκτονας Λευτέρης Τσικανδηλάκης*

10 Feb 2016, 10:24 | ΑΠΟΨΗ

TornosNews.gr

Νέα οπτική και γνώση στο σχεδιασμό ξενοδοχείων - Γράφει ο αρχιτέκτονας Λευτέρης Τσικανδηλάκης*

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι προβλέψεις για την κατεύθυνση της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και βιομηχανίας είναι ευοίωνες: το 2030 πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδεύουν κάθε χρόνο εκτός της χώρας τους, 700 εκατομμύρια περισσότερα από ότι σήμερα. Ωστόσο η  Ελλάδα, παρά τις δυνατότητες της, βρίσκεται, αναλογικά με άλλες χώρες, σε χαμηλότερη θέση στην αξιοποίηση του κλάδου αυτού τόσο ποιοτικά όσο και στρατηγικά. Οφείλουμε λοιπόν να  γνωρίσουμε και να ακολουθήσουμε τις νέες τάσεις ώστε να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στον τουρισμό, ως μια χώρα με σημαντική γεωγραφική θέση, ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. 

Οι οικονομικές αναλύσεις δίνουν την κατευθυντήρια  γραμμή κι εμείς οι αρχιτέκτονες πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα δώσουμε στον επιχειρηματία τη δυνατότητα να αναπτυχθεί μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία και με το αναιμικό τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Ο αρχιτέκτονας οφείλει με τη μελέτη του να μεγιστοποιήσει την απόδοση του κάθε ευρώ που επενδύεται στην κατεύθυνση της εμπορικής απόδοσης του ξενοδοχείου, της ανταγωνιστικής κατασκευής, αλλά και της λειτουργικότητας που θα μειώνει τα καθημερινά κόστη, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. 

Παράλληλα, παρακολουθώντας τις νέες τάσεις και τα στυλ  που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στο σχεδιασμό ξενοδοχείων ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων του ταξιδιώτη, μπορούμε να διαμορφώσουμε τους κατάλληλους χώρους για να καλύψουμε τις νέες επιθυμίες και ανάγκες του.

Συγκεκριμένα:

1) Το στυλ της «της γνησιότητας και της αυθεντικότητας»: ο σεβασμός στην παράδοση και η άντληση στοιχείων από το παρελθόν μέσα από τη σύγχρονη ματιά, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση του οικοδομήματος στο περιβάλλον, λειτουργούν ως εκφραστές της τοπικής κουλτούρας. Έτσι ο αρχιτέκτονας γίνεται ένας συνεχιστής της ιστορίας του τόπου του.

2) Το χαλαρό στυλ «Supercool»  όπως ονομάζεται, εστιάζει στην ανάδειξη ενός οικολογικού και ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, μακριά από τις σύγχρονες ανέσεις, που όμως προσφέρει μια πληθώρα πρωτογενών εμπειριών (π.χ. χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα). 

3) Το στυλ της «ήπιας πολυτέλειας», όπου η χλιδή και οι υπερβολές μέσα από σχεδόν μπαρόκ συνθέσεις υποχωρούν πλέον μπροστά σε μια πολυτέλεια πιο φιλική προς το περιβάλλον.

4) Το στυλ «Casual» είναι αυτό όπου η πολυτέλεια απουσιάζει, δίνοντας ελευθερία στους επισκέπτες να είναι ο εαυτός τους μέσα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

5) Το «Ecosign» είναι το στυλ που χαρακτηρίζεται από φυσικές επιφάνειες, μη επεξεργασμένα υλικά καθώς και από εγκαταστάσεις που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας.

6) Το «Mooding» είναι ένα στυλ που απευθύνεται στις αισθήσεις και στα συναισθήματα των επισκεπτών. Διεγείρει τις αισθήσεις του επισκέπτη μέσα από την ένωση του χώρου, των οσμών και του στυλ.

7) Η σύνδεση υγείας και ξενοδοχείου έχει γεννήσει το στυλ «ξενοδοχεία-κλινικές» όπου οι επισκέπτες-ασθενείς μπορούν να χαλαρώνουν σε όμορφα μέρη υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων γιατρών.

8) Η «άθληση», τέλος, αποτελεί ζητούμενο στυλ για μεγάλη μερίδα τουριστών στις διακοπές τους. Χώροι άθλησης και αποθεραπείας όπως γυμναστήρια,spa,χαμάμ αλλά και δυνατότητα για δραστηριότητες εκτός ξενοδοχείου είναι όλα όσα χρειάζονται.

Όλα αυτά τα στυλ μπορούν να προσαρμοστούν στις διαφορετικές τάσεις που διεθνώς έχουν εμφανιστεί στα ξενοδοχεία ανεξάρτητα από το είδος τους: design, boutique, business ή resort hotels ή ξενώνες ή και παραδοσιακά καταλύματα. Φτάνει να εντοπίσουμε ποιό θέλουμε. Μετά είναι δουλειά των αρχιτεκτόνων να συνθέσουμε τα παραπάνω με εργαλεία τα χρώματα, τις υφές, τα υφάσματα, τα φωτιστικά, την ατμόσφαιρα, τις μυρωδιές, τους ήχους, και σίγουρα την γνώση σε ποιο τόπο και περιβάλλον κτίζουμε, δημιουργώντας χώρους που γεννούν συναισθήματα και μνήμες για κάθε προσκεκλημένο του. 

Είναι αισιόδοξο γεγονός ότι, παρά την ανασφάλεια που κυριαρχεί στον κόσμο και επηρεάζει και τον τουρισμό, τα επόμενα χρόνια η ζήτηση του προϊόντος αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς για πολλές εθνικότητες ο τουρισμός είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς πως θα το αξιοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε τη δική μας ανταγωνιστική τουριστική ταυτότητα και να ενισχύσουμε την θέση μας στην διεθνή τουριστική βιομηχανία, ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών αλλά και την μέση κατά κεφαλήν δαπάνη. Γι’ αυτό χρειάζεται να  κατανοήσουμε τι και πώς θέλουμε να πουλήσουμε, ποιο κομμάτι της πίτας μας ενδιαφέρει και τελικά πως ονειρευόμαστε να είναι η Ελλάδα τουριστικά τα επόμενα χρόνια.

** Ποιος είναι ο Λευτέρης Τσικανδηλάκης

 Ο Λευτέρης Τσικανδηλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1964. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου του 1988. Το 1989 ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Domus Academy του Μιλάνου με υποτροφία. Το 1990 συνεργάζεται με την Domus Academy και την ίδια περίοδο 1990-1991 εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Anna Castelli-Ferrieri στο Μιλάνο, ενώ παράλληλα αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας ACF Officina.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο με την επωνυμία "Λευτέρης Τσικανδηλάκης & Συνεργάτες" που ιδρύεται από τον ίδιο τον Δεκέμβριο του 1991 στο Ηράκλειο Κρήτης αναλαμβάνει την αρχιτεκτονική μελέτη κατοικιών, ξενοδοχείων, καταστημάτων, δημοσίων έργων και φαρμακείων.

Η ομάδα του αποτελείται από 17 συνεργάτες: αρχιτέκτονες, interior και graphic designers, 3D visualizers, ειδικούς σε  νομικά - πολεοδομικά θέματα και στεγάζεται στην οδό Πατρός Αντωνίου 8, σε χώρο 205 τ.μ. στον  οποίο το 2015 προστέθηκαν επιπλέον 120τ.μ., ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί  παράρτημα και στην Αθήνα.

Με πολλή δουλειά, μεράκι και δημιουργικότητα έχουν κερδίσει βραβεία σε διεθνείς και πανελλήνιους  διαγωνισμούς και ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη και την προτίμηση του κόσμου σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας χώρους λειτουργικούς, υψηλής αισθητικής αλλά  και ανταγωνιστικούς. 

Αρχιτεκτονικό γραφείο Λευτέρης Τσικανδηλάκης & Συνεργάτες

Πατρός Αντωνίου 8

T.K. 712 02 Ηράκλειo Κρήτης

T:  +30 2810 341 617

T:  +30 6972997197

F: +30 2810 227 666

E-mail: mailbox@tsikandilakis.gr

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα