Γρηγόρης Τάσιος: Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική

23 May 2017, 08:15 | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιάννης Παπαδόπουλος

Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για τους επενδυτές είναι η Χαλκιδική, προσελκύοντας την τελευταία 5ετία περίπου 350 εκατ. ευρώ για αγορές, κατασκευές και εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Tornos News ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ.Γρηγόρης Τάσιος. Με τις νέες επενδύσεις θα προστεθούν στη Χαλκιδική 2.500 κλίνες σε ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Ως προς την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής χρονιάς, ο κ.Τάσιος επισημαίνει το ξεκίνημα βρίσκεται στα επίπεδα του 2016 και εάν υπάρξει κάποια διαφορά προς τα  πάνω θα φανεί στο τέλος Οκτωβρίου. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι πολλές κρατήσεις έγιναν με εκπτώσεις στα πακέτα της τάξης του 15-25%.

Σχετικά με τον φόρο διαμονής από το 2018, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής αναφέρει ότι θα επιβαρύνει το τουριστικό πακέτο από 5% έως 15%, κάτι που αποτελεί ήδη τροχοπέδη στις συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνιών το 2018. Ο κ.Τάσιος τονίζει ότι ο φόρος αυτός δεν πρέπει τελικά να ισχύσει, σημειωνοντας ότι τα έσοδα αυτά μπορούν να βρεθούν από την πάταξη της παραξενοδοχίας.

Τέλος, ο κ.Τάσιος σχολιάζει τη συνεργασία με την MKG Group για τη δημιουργία Μηνιαίου Παρατηρητηρίου Χαλκιδικής, το οποίο θα βοηθήσει στη συγκέντρωση και ανάλυση των οικονομικών επιδόσεων των ξενοδοχείων της περιοχής, ώστε να διαμορφώνονται και οι καλύτερες στρατηγικές για τον προορισμό.

Διαβάστε τη συνέντευξη....

1. Πώς εξελίσσεται η εφετινή τουριστική χρονιά στη Χαλκιδική; 

Μέχρι στιγμής το ξεκίνημα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2016. Αν υπάρξει διαφορά προς τα πάνω, αυτή θα είναι στο τέλος Οκτωβρίου, που η σαιζόν ίσως κλείσει στις 15 με 20/10. Λόγω του ότι έχουμε πολλές κρατήσεις με e-bookings, αυτό σημαίνει και ίδιος τζίρος μιας και υπήρξαν εκπτώσεις στα πακέτα από 15-25%. Όσον αφορά την κερδοφορία, σίγουρα θα στερείται της δυνατότητας ανόδου, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και των «πιεσμένων» τιμών.

2. Ποια είναι η εικόνα των κρατήσεων από τις κύριες αγορές της Χαλκιδικής;

Από τις αεροπορικές αφίξεις φαίνεται να έχουμε αύξηση έως 10% από Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Ολλανδία, ενώ οι οδικές αφίξεις είναι στα ίδια επίπεδα με το 2016, μιας και η σαιζόν από τα Βαλκάνια δεν ξεπερνά τις 110 μέρες.

Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική

3. Η Χαλκιδική επιλέγεται από Έλληνες και ξένους επενδυτές κυρίως για ξενοδοχεία πολυτελείας. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα πιο μεγάλα επενδυτικά projects τα επόμενα χρόνια και πόσα νέα ξενοδοχεία άνοιξαν ή ανοίγουν φέτος. 

Τα τελευταία 5 χρόνια επενδύθηκαν στον νομό περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ για αγορές, κατασκευές και εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων. Τα πλεονεκτήματα του προορισμού είναι πολλά:

α) αεροδρόμιο: διαχείριση από Frapport

β) δυνατότητα πελατολογίου από αεροπορικές και οδικές αφίξεις

γ) μικρή απόσταση από Θεσσαλονίκη

δ) μοναδικότητα επισκεψιμότητας λόγω Αριστοτέλη, Αγίου Όρους, πρασίνου, καθαρών ακτών (71 γαλάζιες σημαίες).

Μεγάλες επενδύσεις έχουμε από IKOS-SANI, MIRAGGIO, CRONWELL, TORHOTELS, Όμιλος Δούρου, Όμιλος Μουζενίδη κι άλλους με μικρότερους προϋπολογισμούς. Φέτος έχουμε την έναρξη λειτουργίας του DUNES στη Σάνη και του Eagles Villas στην περιοχή της Ουρανούπολης.

4. Πόσα ξενοδοχεία και κλίνες λειτουργούν συνολικά στη Χαλκιδική και πόσα θα προστεθούν με τις νέες επενδύσεις;

Η Χαλκιδική έχει 54.000 ξενοδοχειακές κλίνες, 40.000 ενοικιαζόμενων και 10.000 θέσεις camping. Με τις νέες επενδύσεις προστίθενται 2.500 κλίνες 5*.

5. Μπορεί η Χαλκιδική να αυξήσει την τουριστική της περίοδο και τι πρέπει να γίνει;

Μπορεί, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα!! Πράγμα δύσκολο γιατί χρειάζεται:

- βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων Απρίλιο-Μάιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο

- διασύνδεση του προορισμού με το city break της Θεσσαλονίκης

- δίκτυο γκολφ: από ένα που υπάρχει σήμερα να γίνουν άλλα 2 ή 3

- δίκτυο περιπατητικών διαδρομών και σύνδεση με χωριά και κωμοπόλεις 

- ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, Αριστοτέλη, Ολύνθου, Άμμων Ζευς, Νικήτης, Μονή Ζυγού Ουρανούπολης, Μετόχι Φλογητών, Πετράλωνα, Μουσείο Πολυγύρου

- βελτίωση συνδεσιμότητας μεταφορικών μέσων εσωτερικά στον νομό και με το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Επιβάρυνση 5%-15% από το φόρο διαμονής

6. Εκτιμάτε ότι ο φόρος διανυκτέρευσης, εάν τελικά επιβληθεί, θα επηρεάσει την εικόνα των κρατήσεων το 2018;

Σίγουρα ο φόρος διαμονής θα επιβαρύνει το τουριστικό πακέτο από 5% έως 15%. Την επιβάρυνση θα την πληρώσει ο πελάτης κι έτσι αποτελεί ερωτηματικό το πώς θα κινηθεί η επόμενη σαιζόν. Ήδη είναι τροχοπέδη στις συζητήσεις για την υπογραφή συμφωνιών το 2018. Η πρότασή μας είναι η κατάργηση του άμεσα. Αυτά τα χρήματα μπορούν να βρεθούν από την πάταξη της παραξενοδοχίας. Άλλωστε το νομικό πλαίσιο ψηφίστηκε πρόσφατα. Από τον Ιούνιο μπορούν ανά την Ελλάδα να κινηθούν μεικτά κλιμάκια ελέγχου και να εισπράξουν από τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας άμεσα πολλά εκατομμύρια ευρώ και από την εφαρμογή (λόγω της είσπραξης των φόρων) τουλάχιστον 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ, με βάση μελέτη του Ξ.Ε.Ε. Γιατί τελικά την πληρώνουμε μόνο εμείς οι νόμιμοι. Μόνο στη Χαλκιδική μισθώνονται παράνομα τουλάχιστον 2.000 διαμερίσματα και κατοικίες για 120 ημέρες. Σας αφήνω να κάνετε μόνοι σας τον υπολογισμό.

7. Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής συνεργάζεται με την εταιρία MKG Group για τη δημιουργία Μηνιαίου Παρατηρητηρίου Χαλκιδικής.  Ποιος είναι ο στόχος;

Πολύ σημαντική συνεργασία για εμάς: ήδη συμμετέχουν 40 ξενοδοχεία και ο στόχος είναι για το 2017 τα 60 ξενοδοχεία.

Στόχος είναι μέσω των στατιστικών να οργανώνουμε καλύτερα την προβολή και το μάρκετινγκ, να έχουμε οικονομικά μεγέθη που θα βοηθήσουν σε νέες επενδύσεις, να προτείνουμε καλύτερη κατανομή πόρων της αυτοδιοίκησης στις υποδομές και γενικότερα να δείξουμε ότι ο προορισμός βαδίζει με διεθνή πρότυπα και έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί στον κύριο «παίχτη» τουριστικά στην Βόρεια Ελλάδα.

 

 

  

 
Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα