Alpha Bank | Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό των δασμών Τραμπ
08 May 2025, 13:49 | ΜΕΛΕΤΕΣ
TornosNews.gr
Τις πιθανές επιπτώσεις των δασμών Τραμπ στον ελληνικό τουρισμό (και στις εξαγωγές) αναλύει το τελευταίο Δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.
Αναφέρει γις τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό:
"Τουριστικές ροές:
Η πιθανή επιβράδυνση ή/και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της δασμολογικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ, μπορεί βραχυπρόθεσμα να οδηγήσει σε εξασθένηση των ροών εισερχομένων ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ. Το 2024 αποδείχθηκε έτος ορόσημο για την αμερικανική αγορά, με πρωτοφανή επίπεδα αφίξεων επισκεπτών και ταξιδιωτικών εισπράξεων στην Ελλάδα.
Οι αφίξεις (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν σε 1,55 εκατομμύρια τουρίστες (3,8% των συνολικών αφίξεων), ενώ οι τουριστικές εισπράξεις (συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) ανήλθαν σε Ευρώ 1,6 δισ. (7,3% του συνόλου, το οποίο ήταν το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο).
Σε ό,τι αφορά στις έμμεσες επιπτώσεις, εκτιμάται ότι θα είναι πιο σημαντικές και θα προέλθουν κατά βάση από την έκθεση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας στις μεταβολές της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, κυρίως λόγω της εξωστρέφειας (trade openness) και της ισχυρής διασύνδεσής τους με τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μάλιστα είναι πιο ευάλωτες από άλλες, όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Αναφορικά με τις κατηγορίες προϊόντων με τη μεγαλύτερη έκθεση στις μεταβολές των όρων εμπορίου, οι εξαγωγές της ΕΕ-27 προς τις ΗΠΑ είναι τριπλάσιες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εισαγωγές σε τρόφιμα/ποτά/καπνό και διπλάσιες σε μεταποιητικά προϊόντα μεταξύ των οποίων μηχανολογικό/ μεταφορικό εξοπλισμό και χημικά. Αντίθετα, οι εισαγωγές σε καύσιμα από τις ΗΠΑ υπερβαίνουν τις αντίστοιχες εξαγωγές κατά έξι φορές (στοιχεία Eurostat, 2024).
Εξωτερική ζήτηση:
Η κυριότερη έμμεση επίπτωση αφορά στο γεγονός ότι οι ευαίσθητες στους δασμούς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στα αγαθά, αλλά και οι κύριες χώρες προέλευσης εισερχόμενου τουρισμού. Συνολικά προς την ΕΕ-27 κατευθύνεται άνω του 50% των συνολικών εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και από την ΕΕ-27 προέρχεται πάνω από το 50% των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων.
Επομένως, η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης στις χώρες αυτές, λόγω της αποδυνάμωσης της εξαγωγικής τους διείσδυσης προς τις ΗΠΑ, θα επηρεάσει σημαντικά και την χώρα μας.
Αβεβαιότητα:
Οι εντάσεις στο διεθνές εμπόριο οδηγούν σε άνοδο της αβεβαιότητας, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, με αρνητικές επιπτώσεις για τις εξαγωγές, την κατανάλωση, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Ως εκ τούτου ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία".
διαβάστε ακόμα
-
Η Ελλάδα στο top10 των πιο προσβάσιμων χωρών στην Ευρώπη για ψηφιακούς νομάδες 12/06 | 04:11
-
Έρευνα Visa | Παραλίες, πολιτισμός και γραφικοί προορισμοί ελκύουν τους τουρίστες στην Ελλάδα 10/06 | 14:28
-
ΕΛΣΤΑΤ | α' τρίμηνο: + ο τζίρος στα καταλύματα, - στην εστίαση 28/05 | 13:43
-
H Booking.com αποκαλύπτει πού και πώς θα ταξιδέψουν οι τουρίστες αυτό το καλοκαίρι 27/05 | 13:25
-
Το νέο πρόσωπο του ταξιδιώτη: Τι αλλάζει το 2025 σύμφωνα με την Expedia 27/05 | 14:52
-
Πώς το φύλο και η εμφάνιση των ρομπότ επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις των πελατών 09/05 | 11:44
-
Ελληνικός Τουρισμός | Εθνική Τράπεζα: + 3-5% οι αφίξεις το 2025- Οι μακρινές αγορές καθορίζουν το μέλλον 20/05 | 13:21
-
Ηράκλειο και Ρόδος στα «αστέρια» του Ευρωπαϊκού τουρισμού αυτό το καλοκαίρι 22/05 | 06:10
-
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Μείωση εισπράξεων από τη Γερμανία και τη Γαλλία το α΄τρίμηνο 22/05 | 18:31
-
Ελληνικός τουρισμός 2025 | + 4,4% οι εισπράξεις, + 5,4% οι αφίξεις το α' τρίμηνο 21/05 | 12:29
δημοφιλέστερα
- 1 Πώς 5 Ελληνικοί δήμοι χαράζουν νέα στρατηγική στον τουρισμό για το 2025 17.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 Τα νεροπίστολα βγήκαν την Κυριακή στη Νότια Ευρώπη | Εξέγερση κατά του χωρίς όρια τουρισμού 16.06.2025 | ΚΟΣΜΟΣ
- 3 Δήμος Δελφών: Ένας πολυδιάστατος τουριστικός προορισμός με στρατηγική ανάπτυξης 17.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Πέτρα – Αϊβαλί: Ξεκινά στις 18 Ιουνίου η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Δ. Λέσβου με τα απέναντι παράλια 17.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού στη Σάμη Κεφαλονιάς 17.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Δήμος Χάλκης: Διαγωνισμός για οργάνωση εκδηλώσεων και υπηρεσίες φιλοξενίας - Οι εκδηλώσεις 17.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Δήμος Χίου: Παραχώρηση του παλιού τελωνείου Λιθίου για αξιοποίηση 17.06.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Δονούσα: Ο Απόκρυφος Παράδεισος του Αιγαίου 17.06.2025 | ΤΑΞΙΔΙ
- 9 ΕΤΑΔ | Μίσθωση του Κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής 16.06.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 10 «Ασφαλής Επιστροφή» | Επαναπατρισμός 150.000 Ισραηλινών από το εξωτερικό και δια θαλάσσης 17.06.2025 | ΑΓΟΡΕΣ