Το φαγητό ως μοχλός ευημερίας: 6 τάσεις που αναδιαμορφώνουν τη Φιλοξενία
19 Apr 2025, 00:05 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
TornosNews.gr
- Πηγή: Food & Wellbeing Trend Report 2025 – EHL Hospitality Business School
Το φαγητό ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοξενίας. Σήμερα, όμως, ο ρόλος του διευρύνεται ραγδαία. Σύμφωνα με την έκθεση τάσεων Food & Wellbeing 2025 της EHL (École hôtelière de Lausanne), η οποία αναπτύχθηκε με τη συμβολή παγκόσμιων ειδικών, το φαγητό δεν αφορά πλέον μόνο τη θρέψη ή την απόλαυση. Είναι μέσο σύνδεσης, αναζωογόνησης και ευημερίας—τόσο προσωπικής όσο και πλανητικής.
1. Η Άνοδος του Συνειδητοποιημένου Καταναλωτή
Οι επισκέπτες σήμερα ζητούν διαφάνεια, αυθεντικότητα και τρόφιμα που συνάδουν με τις αξίες τους: υγεία, ηθική και περιβάλλον. Τεχνολογίες όπως το blockchain χρησιμοποιούνται για την ιχνηλασιμότητα της τροφικής αλυσίδας, ενώ πρωτοπόροι όπως η εταιρεία YouKuai ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση για υγιεινές επιλογές.
2. Εξατομίκευση με Άνεση
Η εξατομικευμένη διατροφή αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς χάρη σε πλατφόρμες όπως οι ZOE και Omnos. Ξενοδοχεία και εστιατόρια αξιοποιούν βιομετρικά και προτιμήσεις των πελατών για να προσφέρουν προσωποποιημένες εμπειρίες γευμάτων, χωρίς να θυσιάζουν την ταχύτητα και την ευκολία.
3. Διατροφή για Ζωτικότητα
Το φαγητό αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως μέσο πρόληψης και ενίσχυσης της σωματικής και πνευματικής υγείας. Ενισχύεται η ζήτηση για διατροφές μακροζωίας, συστατικά με λειτουργικές ιδιότητες και μενού που ενισχύουν τη διάθεση. Μονάδες όπως το Six Senses Ibiza ενσωματώνουν επιστημονικά τεκμηριωμένα πρωτόκολλα ευεξίας στα γεύματά τους.
4. Η Ευημερία του Πλανήτη ως Προσωπική Υπόθεση
Οι καταναλωτές δίνουν σημασία στην προέλευση και τον αντίκτυπο των τροφίμων τους. Το φαγητό μετατρέπεται σε εργαλείο θετικής συνεισφοράς προς τον πλανήτη, με έμφαση στη φυτική διατροφή, την αναγεννητική γεωργία και τις κλιματικά ευαίσθητες επιλογές.
5. Κοινωνική Σύνδεση μέσω του Φαγητού
Το φαγητό λειτουργεί ως γέφυρα επανασύνδεσης, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει την απομόνωση ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η φιλοξενία επαναπροσδιορίζεται μέσα από κοινά τραπέζια, διαγενεακές συναντήσεις και δράσεις όπως αυτές του Social Gastronomy Movement, που προάγουν τη συμμετοχή και τον διάλογο.
6. Συν-ευθύνη στο Οικοσύστημα της Ευεξίας
Η υγεία και η διατροφή δεν είναι πια ατομικά ζητήματα. Η ευθύνη είναι συλλογική και διαμοιράζεται μεταξύ επισκεπτών, επαγγελματιών, παραγωγών, τεχνολογικών εταίρων και φορέων πολιτικής. Η έκθεση τονίζει τη σημασία της συνεργασίας, της εκπαιδευτικής ενδυνάμωσης και της βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τι Σημαίνουν Αυτά για τη Φιλοξενία
Οι έξι τάσεις που αναδεικνύονται στην έκθεση σηματοδοτούν μια νέα εποχή: η φιλοξενία δεν προσφέρει απλώς εμπειρίες, αλλά λειτουργεί ως μοχλός ευεξίας για άτομα, κοινότητες και το περιβάλλον. Απαιτείται, όμως, πειραματισμός, διατομεακή συνεργασία και όραμα.
Σημείο Συνάντησης Καινοτομίας: EHL Open Innovation Summit
Οι τάσεις θα αναλυθούν στο EHL Open Innovation Summit (20–21 Μαΐου 2025, Λωζάνη), στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου Future of Food, με τη συμμετοχή καινοτόμων, σεφ, startups και ηγετών της φιλοξενίας.
- Ολόκληρη η έκθεση: EHL Food & Wellbeing Trend Report 2025
Σύνταξη: Nicola Gryczka Kirsch, Social Entrepreneur και EHL Entrepreneur in Residence
διαβάστε ακόμα
-
Ηράκλειο και Ρόδος στα «αστέρια» του Ευρωπαϊκού τουρισμού αυτό το καλοκαίρι 22/05 | 06:10
-
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Μείωση εισπράξεων από τη Γερμανία και τη Γαλλία το α΄τρίμηνο 22/05 | 18:31
-
Ελληνικός τουρισμός 2025 | + 4,4% οι εισπράξεις, + 5,4% οι αφίξεις το α' τρίμηνο 21/05 | 12:29
-
Expedia | Tο 88% των καταναλωτών σχεδιάζουν ταξίδι το επόμενο έτος - ο ρόλος των social media και influencers 20/05 | 19:10
-
Ελληνικός Τουρισμός | Εθνική Τράπεζα: + 3-5% οι αφίξεις το 2025- Οι μακρινές αγορές καθορίζουν το μέλλον 20/05 | 13:21
-
ΕΛΣΤΑΤ | Αυξημένες οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα τον Μάρτιο 20/05 | 14:12
-
Mastercard | Οι ταξιδιωτικές τάσεις το 2025- στο επίκεντρο τα «ταξίδια με σκοπό» 15/05 | 12:24
-
Eurostat: Υψηλή η αποδοτικότητα της εργασίας σε τουρισμό και εστίαση στην Ελλάδα 13/05 | 06:34
-
Πώς το φύλο και η εμφάνιση των ρομπότ επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις των πελατών 09/05 | 11:44
-
Alpha Bank | Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό των δασμών Τραμπ 08/05 | 13:49
δημοφιλέστερα
- 1 Πιερία: Ταξίδι γνωριμίας με Ουκρανούς ταξιδιωτικούς πράκτορες 24.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 Ο δήμαρχος Νίκος Κομηνέας στο Τ.Ν. | Θέλουμε μια αυθεντική, βιώσιμη Αστυπάλαια – όχι ένα μαζικό μοντέλο διακοπών 24.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Διάσκεψη της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου | Κεφαλογιάννη: Προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού 24.05.2025 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 4 10 εκατ. τουρίστες το 2025 στην Αθήνα - Θέλουμε ισορροπία με τη βιωσιμότητα 24.05.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 5 Πότε η Ryanair θα εισέλθει στην αγορά διακοπών 24.05.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 6 Ελληνικός τουρισμός: Ποιοι προορισμοί «κερδίζουν» πτήσεις φέτος από Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία 17.05.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 7 Αττάλεια: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στις Γαλάζιες Σημαίες 24.05.2025 | ΚΟΣΜΟΣ
- 8 Oι νέοι κανόνες βιωσιμότητας της ΕΕ για τον ευρωπαϊκό τουρισμό | Η Λευκή Βίβλος 24.05.2025 | ΦΟΡΕΙΣ
- 9 Τέσσερις μέρες στη Νέα Υόρκη: Ένα ταξίδι στις αντιθέσεις 24.05.2025 | ΚΟΣΜΟΣ
- 10 Μεγάλη τουριστική επένδυση 75,9 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο όμιλο Μπερζάουι στη Σύρο 17.05.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ