705 δισ. ευρώ ξόδεψαν οι Ευρωπαίοι σε ταξίδια το 2024

19 Feb 2025, 10:15 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

705 δισ. ευρώ ξόδεψαν οι Ευρωπαίοι σε ταξίδια το 2024

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
Vavoulas.com
  • Το 2024, ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας παρουσίασε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ανάπτυξη, παρά τις οικονομικές πιέσεις και τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σύγκριση με το 2019 και κατά 6,7% σε σχέση με το 2023. Οι διανυκτερεύσεις σημείωσαν αύξηση 5,9% σε σύγκριση με το 2019 και 4,8% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση του κόστους ταξιδιών από τη μια και η αυξημένη ζήτηση από την άλλη, οδήγησαν τους καταναλωτές να επιλέγουν προορισμούς με καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, να προτιμούν ταξίδια σε περιόδους εκτός αιχμής ή να κάνουν πιο σύντομα ταξίδια. Το 2024, οι τουρίστες δαπάνησαν 7,8% περισσότερα σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 705 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα προήλθαν από τη Δυτική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ETC, Miguel Sanz, επεσήμανε ότι, παρά τις προκλήσεις όπως η αύξηση του κόστους ταξιδιών και οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των ταξιδιών σε περιόδους εκτός αιχμής συμβάλλει στην ομοιόμορφη κατανομή της τουριστικής ζήτησης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι εκτός σεζόν επιδόσεις 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του τουρισμού ήταν ισχυρότερη στις άκρες της σεζόν (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες. Αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς πιο οικονομικά αποδοτικά ταξίδια. Πρόσφατη έρευνα της ETC σχετικά με το ταξιδιωτικό κλίμα εντός Ευρώπης παρέχει επιπλέον στοιχεία, αποκαλύπτοντας ότι το κόστος ταξιδιού παραμένει ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες (19%).

Ωστόσο, δεν επωφελήθηκαν όλες οι περιοχές εξίσου. Ορισμένοι νότιοι και μεσογειακοί προορισμοί, όπως η Πορτογαλία, η Σερβία, η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο, παρουσίασαν επιβράδυνση κατά το τέταρτο τρίμηνο, μετά από ένα ισχυρό καλοκαίρι. Αντίθετα, η Ισλανδία κατέγραψε αύξηση 14% στις αφίξεις σε σύγκριση με το 2019, καθιστώντας την τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο χειμερινό τουριστικό προορισμό, πιθανώς λόγω της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας που προσελκύει επισκέπτες για το Βόρειο Σέλας.

Τα καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καταιγίδες και χιονοπτώσεις, επηρέασαν τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, οδηγώντας σε καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σε σημαντικούς κόμβους όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο τουρισμός από Κίνα και Αμερική

Η ανάκαμψη των μακρινών ταξιδιών, ιδιαίτερα από την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού, εξακολουθεί να υστερεί, με τα τελικά δεδομένα για το 2024 να δείχνουν ότι παραμένουν 5% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Ειδικά για την αγορά της Κίνας, οι αφίξεις βρέθηκαν σε επίπεδα -39,6% σε σύγκριση με το 2019. Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς αναγκάζονται να αποφύγουν τον ρωσικό εναέριο χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη αεροπορική συνδεσιμότητα. 

Η Σερβία ήταν ο μόνος προορισμός που ανέφερε αύξηση τόσο των αφίξεων (+7%) όσο και των διανυκτερεύσεων (+48%) από την Κίνα σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, καθώς εφάρμοσε πιο χαλαρές πολιτικές για θεωρήσεις visa.

Αντίθετα, τα ταξίδια από τις ΗΠΑ έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της δυναμικής της ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την πανδημία, καθώς οι Αμερικανοί αξιοποιούν την ευνοϊκή για αυτούς ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ. Από την άλλη, η έκθεση σημειώνει ότι οι αυξημένες οικονομικές αβεβαιότητες που προέρχονται από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις την επόμενη χρονιά.

Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων

Η απόδοση των ξενοδοχείων στην Ευρώπη παραμένει ισχυρή. Η αύξηση της μέσης τιμής διανυκτέρευσης (ADR) και των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ανταγωνίζεται ή και ξεπερνά τους κορυφαίους προορισμούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής / Αφρικής. Η αύξηση των ποσοστών πληρότητας κυμάνθηκε από 1,3% σε 1,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τη δυναμική της τουριστικής κίνησης από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ωστόσο, η ανάπτυξη του ADR παρουσίασε ελαφρά πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (από 4,6% σε 4,4%), γεγονός που αντανακλά μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, με έμφαση σε ταξίδια που προσφέρουν μεγαλύτερη αξία. Το RevPAR αυξήθηκε κατά 6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.

Οι προοπτικές του 2025

«Καθώς προχωράμε προς το 2025, η τουριστική βιομηχανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο περίπλοκο περιβάλλον, με αυξημένη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα. Αυτό αναδεικνύει τη ζωτική ανάγκη για ανθεκτικές στρατηγικές στον τουρισμό, ώστε οι προορισμοί να μπορούν να προετοιμάζονται αντί να αντιδρούν σε ενδεχόμενες κρίσεις», αναφέρει η Jennifer Iduh, Head of Research & Insights της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.

Facebook Twitter Linkedin
Vavoulas.com

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα