Τουρισμός | 'Ερευνα: Πτώση τιμών σε πτήσεις και καταλύματα στην Ευρώπη το δ΄τρίμηνο του 2022

25 Jan 2023, 11:53 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Τουρισμός | 'Ερευνα: Πτώση τιμών σε πτήσεις και καταλύματα στην Ευρώπη το δ΄τρίμηνο του 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μετά από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές σε όλο το φάσμα των ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών παγκοσμίως τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς έκλεισε με μείωση 8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Travelperk, που παρέχει λύσεις επαγγελματικών ταξιδιών σε εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές στα ταξίδια παγκοσμίως αυξήθηκαν 11% το πρώτο τρίμηνο, 15% το δεύτερο τρίμηνο και 6% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η κατά 8% μείωση στο τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς του τουριστικών υπηρεσιών. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μειώθηκαν κατά 7%, οι τιμές των ξενοδοχείων κατά 3% και οι τιμές των εισιτηρίων τρένων κατά 2%. Αύξηση 6% παρατηρήθηκε μόνο στις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων το τέταρτο τρίμηνο του 2022. 

Η μεγαλύτερη πτώση τιμών στις πτήσεις για Λονδίνο

Εννέα στις δέκα πτήσεις που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση τιμών ήταν από ή προς το Λονδίνο. Μεταξύ αυτών των εννέα πτήσεων, οι τιμές μειώθηκαν κατά 38% στην πτήση Μόναχο-Λονδίνο, 29% στην πτήση Λονδίνο-Βουδαπέστη, 21% στην πτήση Λονδίνο-Βαρκελώνη και 16% στην πτήση Λονδίνο-Βερολίνο.

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 παρατηρήθηκε υπερβολική αύξηση στις τιμές των ταξιδιών. Οι τιμές των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 96% αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Για τις πτήσεις προς Ισπανία η αύξηση ήταν 64%, 48% για τη Γαλλία και 45% για τη Γερμανία.

Οι τιμές των καταλυμάτων μειώθηκαν το δ' τρίμηνο στην Ευρώπη

Οι τιμές των καταλυμάτων σε όλη την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 7% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα τέλη διαμονής μειώθηκαν κατά 10%  στην Ισπανία, 7% στη Γερμανία και 3% στη Γαλλία.

Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών στα ξενοδοχεία ήταν το Εδιμβούργο με 24%, η Βαρκελώνη με 18%, το Δουβλίνο με 15% και το Μόναχο με 12%. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν 10% στη Λισαβόνα και 8% στο Ελσίνκι.

Η πτώση τιμών στις ΗΠΑ ξεκίνησε νωρίτερα

Η πτώση στις ΗΠΑ ξεκίνησε νωρίτερα από ό,τι στην Ευρώπη, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επειδή οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ είναι φθηνότερες από ό,τι στην Ευρώπη.

Οι πτήσεις Business class είναι 10% φθηνότερες στις ΗΠΑ από ό,τι πριν από την πανδημία. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των πτήσεων παρέμειναν σταθερές το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Υπάρχουν ορισμένες περιφερειακές διαφορές στις τιμές ταξιδιού, όπως η πτήση Νέα Υόρκη - Λος Άντζελες σημείωσε άνοδο 20%, ενώ πτώση, έστω και οριακή, σημειώθηκε στη γραμμή Σαν Φρανσίσκο - Νέα Υόρκη (2%) και στη γραμμή Νέα Υόρκη - Σικάγο (1%)..

Τα τέλη διαμονής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ πρόσθετη αύξηση 1% παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, έναντι του γ' τριμήνου.

Στο Λας Βέγκας, ωστόσο, τα τέλη διαμονής αυξήθηκαν κατά 38% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόσθετη αύξηση 25% παρατηρήθηκε στο Λας Βέγκας το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Στη Νέα Υόρκη, εξάλλου, υπήρξε αύξηση 14% και στο Χιούστον 11%.

Αντίθετα, οι τιμές των καταλυμάτων μειώθηκαν 21% στη Βοστώνη, 16% στο Σικάγο και 13% στο Σαν Φρανσίσκο.

Διεθνώς, οι τιμές σε όλο το φάσμα ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι στην περίοδο πριν από την πανδημία. Οι τιμές των πτήσεων είναι 34% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, ενώ οι τιμές στις υπόλοιπες ταξιδιωτικές υπηρεσίες είναι 20% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα