Τουρισμός | Booking.com: 7 αναπάντεχες προβλέψεις για τα ταξίδια του 2023

18 Oct 2022, 08:58 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Τουρισμός | Booking.com: 7 αναπάντεχες προβλέψεις για τα ταξίδια του 2023

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στην πιο εκτεταμένη ετήσια έρευνα για τα ταξίδια του άμεσου μέλλοντος που πραγματοποίησε η Booking.com, διαφαίνεται ότι οι ταξιδιωτικές επιλογές παγκοσμίως, χαρακτηρίζονται από χαοτικές αντιφάσεις.

Ειδικότερα, οι απανταχού ταξιδιώτες αισθάνονται σημαντικά πιο αισιόδοξοι για τα ταξίδια του 2023 σε σύγκριση με το 2022 και, παρά την τρέχουσα αστάθεια που παρατηρείται παγκοσμίως, σχεδόν τα 3/4 (72%) αναφέρουν ότι το ταξίδι πάντα θα αξίζει πάντα τον κόπο. Συνεπώς, η ταξιδιωτική διάθεση αλλάζει και από την ελπιδοφόρα αβεβαιότητα, μεταβαίνει στην τολμηρή προσαρμοστικότητα. Αν το 2022 αφορούσε στη θριαμβευτική επιστροφή του ταξιδιού, το 2023 θα προσφέρει δημιουργική τροφή για σκέψη, σε ένα ταξιδιωτικό τοπίο γεμάτο αντιφάσεις.

Αναλυτικά, για να κατανοήσει πώς θα επανασχεδιαστεί το ταξίδι το 2023, η Booking.com προέβη σε εκτενή έρευνα με περισσότερους από 24.000 ταξιδιώτες σε 32 χώρες και περιοχές, ώστε να αποκαλύψει 7 αναδυόμενες ταξιδιωτικές προβλέψεις.

Σε μια εποχή γενικής αναταραχής, όπου ο πόλεμος, η αυξημένη κοινωνική πόλωση, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι επείγουσες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή συνεχίζουν να αλλάζουν ριζικά τον κόσμο, οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια διελκυστίνδα πολλαπλών κατευθύνσεων, προσπαθώντας να συμβιβάσουν το τί είναι σημαντικό για εκείνους, με τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Οι ταξιδιωτικές προβλέψεις για το 2023 αντικατοπτρίζουν αυτό ακριβώς το συναίσθημα, διαπιστώνοντας ότι οι ανάγκες των ταξιδιωτών κινούνται προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, ώστε να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες εποχές.

Διακοπές στον παράδεισο

Επιστροφή στη φύση: Καταφύγια στη ζούγκλα, υπαίθριες φωτιές σε κατασκήνωση και πυξίδες- τα χαοτικά χρόνια με τις φυσικές καταστροφές, τις πολιτικές αναταραχές και την πανδημία, οδήγησαν ένα κομμάτι της ταξιδιωτικής πίτας στο να απαρνηθεί τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής. Σχεδόν οι μισοί (44%) των ταξιδιωτών παγκοσμίως, θέλουν οι ταξιδιωτικές τους εμπειρίες να έχουν μια αίσθηση πιο ρεαλιστική και αναζητούν διακοπές σε στυλ «εκτός πεπατημένης» για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα (55%) και να βιώσουν εμπειρίες μόνο με τα απολύτως απαραίτητα (44%). Οι ταξιδιώτες θέλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα ταξίδια το 2023 ως ευκαιρία να μάθουν δεξιότητες επιβίωσης (58%), συμπεριλαμβανομένου του πώς να προμηθεύονται καθαρό νερό (53%), να ανάβουν φωτιά από το μηδέν (42%), να βρίσκουν τροφή στην άγρια φύση (39%), μέχρι και να προετοιμαστούν για την επόμενη καταστροφή (39%).

Αυτή η τάση δείχνει ότι θα εμφανιστούν διαμονές γήινες, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, κατάλληλες να φιλοξενήσουν τους ταλαιπωρημένους κατοίκους των πόλεων που αναζητούν απλότητα, καθώς και καταλύματα που θα προσφέρουν καθοδήγηση στους επισκέπτες για το πώς να είναι πιο αυτάρκεις, π.χ. πώς να προμηθεύονται τα υλικά και πώς να προετοιμάζουν τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Επίσης, προβλέπεται και μία αντίστοιχη αύξηση στις σχολές επιβίωσης στην άγρια φύση, όπου οι ταξιδιώτες θα μάθουν τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για να ζήσουν μετά από ένα σοβαρό  γεγονός.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αναμένεται να συνδυαστούν με την πολυτέλεια, γιατί όπως απαντά το 56%, ναι μεν θα εγκαταλείψει τις περιττές πολυτέλειες, αλλά εξετάζει και το ενδεχόμενο να συνδυάσει και τα δύο. Σε ποσοστό 48%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα επιθυμούσαν μία απολαυστική διαμονή που θα ήταν εκτός πεπατημένης και θα τους μάθαινε βασικές τεχνικές επιβίωσης, αλλά σε ένα πιο βατό περιβάλλον.

Όμως, πόσο αποσυνδεδεμένος είναι στην πραγματικότητα ο ταξιδιώτης του 2023; Πάνω από το μισό (53%) έχει την αδιαπραγμάτευτη απαίτηση ύπαρξης καλoύ σήματος κινητού τηλεφώνου και διαδικτύου σε κάθε περίπτωση και σε κάθε προορισμό.

Οι Ψηφιακοί Ταξιδιώτες προάγουν τους Φυσικούς Ταξιδιώτες

Κάποτε ήταν διαστημικά ταξίδια που ήταν φιλόδοξα και «εξωκοσμικά», σήμερα την ανάγκη αυτή την καλύπτουν τα εικονικά ταξίδια. Με σχεδόν τους μισούς ταξιδιώτες παγκοσμίως (43%) να αναφέρουν ότι θα στραφούν στην εικονική πραγματικότητα τον επόμενο χρόνο για να διερευνήσουν τις επιλογές των διακοπών τους, διαπιστώνεται ότι το 2023, τα ταξίδια θα εισέλθουν σοβαρά στον διαρκώς εξελισσόμενο 3D εικονικό χώρο του Metaverse.

Με πάνω από το ένα τρίτο (35%) των ταξιδιωτών που επιθυμούν να ξεκινήσουν μια πολυήμερη ταξιδιωτική εμπειρία VR ή AR, το Metaverse θα είναι κάτι παραπάνω από «δοκιμάστε πριν αγοράσετε». Θα εκπαιδεύσει, θα ψυχαγωγήσει και θα εμπνεύσει τους ανθρώπους, ανοίγοντας την πόρτα σε μια ατέλειωτη περιπέτεια. Οι ταξιδιώτες δεν θα περιορίζονται πλέον στη φυσική παρουσία, αφού θα μπορούν να πειραματιστούν με διαφορετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Μετά το 2023, τα εικονικά ταξίδια θα γίνουν μια πραγματικά καθηλωτική εμπειρία, περιλαμβάνοντας και άλλες αισθήσεις εκτός από την όραση, όπως είναι για παράδειγμα η αίσθηση τρισδιάστατης αφής των κόκκων άμμου και η ζεστασιά του ήλιου στην παραλία.

Οι ταξιδιώτες θα γίνουν πιο τολμηροί στις επιλογές των προορισμών, αφού θα μπορέσουν να τους επισκεφτούν πρώτα στο Metaverse μέσω των διαδικτυακών τους avatars, κάτι ιδιαίτερα βολικό για όσους μπορεί να αισθάνονται άγχος πριν δοκιμάσουν κάτι νέο. Μάλιστα, το 46% αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο έχει περισσότερες πιθανότητες να ταξιδέψει σε προορισμούς που δεν θα το τολμούσε διαφορετικά.

Αν και το Metaverse θα προσφέρει έναν νέο τρόπο εμπειρίας ταξιδιού το επόμενο έτος, 3 στους 5 ερωτηθέντες (60%) πιστεύουν ότι μια εικονική εμπειρία δεν είναι αρκετή για να δώσει την ακριβή εικόνα και αίσθηση ενός προορισμού.

Διαφορετικές πολιτισμικές εμπειρίες

Το 2023, το 50% των παγκόσμιων ταξιδιωτών θέλουν να βιώσουν έναν πολύ διαφορετικό πολιτισμό από τους γνωστούς, είτε πρόκειται για ταξίδια με εντελώς διαφορετικές πολιτιστικές εμπειρίες και γλώσσες (51%) είτε για εξερεύνηση λιγότερο γνωστών πόλεων με κρυμμένα μυστικά (30%).

Κατά συνέπεια, οι ταξιδιώτες ξεχνούν τα συνηθισμένα, αγαπημένα μέρη, καθώς το προσεχές έτος θα αναζητήσουν μοναδικές διακοπές που σοκάρουν, εκπλήσσουν και εμπεριέχουν ιδιαίτερες απολαύσεις. Με σχεδόν τα 3/4 (73%) να ανυπομονούν να βιώσουν ταξίδια που θα τους ωθήσουν στα όρια, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια εισροή εξειδικευμένων εμπειριών οι οποίες θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να φτάσουν στα ταξιδιωτικά άκρα. Σχεδόν οι μισοί (47%) αναζητούν την πιο εξωτική λιχουδιά του κόσμου, όπως την πιο καυτερή πιπεριά τσίλι, ενώ το 38% θέλει να χρησιμοποιήσει τις διακοπές του σε εξωγήινη εξερεύνηση ή σε περιηγήσεις εντοπισμού εξωγήινων.

Μετά από όλα αυτά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο ταξιδιώτης του 2023, σε ποσοστό 28%, σκέφτεται να αγοράσει ένα εισιτήριο απλής μετάβασης και να ακολουθήσει το ένστικτό του σε ότι αφορά στο βασικό μέρος του ταξιδιού του.

Νοσταλγικές αποδράσεις σε άλλες εποχές

Εν μέσω της παγκόσμιας αστάθειας και της επιθυμίας για απόδραση, οι άνθρωποι σκοπεύουν να δημιουργήσουν ταξιδιωτικές εμπειρίες που παραπέμπουν σε πιο απλές εποχές, με νοσταλγικές αποδράσεις (88%) οι οποίες προσφέρουν τη συγκίνηση της αναβίωσης των παλιών, καλών ημερών. Υπάρχει μια έντονη επιθυμία ρομαντισμού της μη-ψηφιακής εποχής, ακόμη και για τους millennials και τους Gen-Z που δεν την έζησαν ποτέ, με σχεδόν το 1/4 (23%) των ταξιδιωτών να κυνηγούν εμπειρίες που προκαλούν ψευδείς συγκινητικές μνήμες περασμένων εποχών, όπως π.χ. να επισκέπτονται ορόσημα ή αξιοθέατα που εμφανίζονται σε εμβληματικές ρετρό ταινίες ή να επιλέγουν το λεωφορείο ως κύριο μέσο μεταφοράς, για να ζήσουν το ομαδικό πνεύμα των σχολικών εκδρομών. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες αφήνουν στην άκρη τη χαλάρωση και αναζητούν ολοένα και περισσότερο την αδρεναλίνη των θεματικών πάρκων (61%) και των αιθουσών απόδρασης ή των υπαίθριων περιπετειών όπως είναι το κυνήγι θησαυρού στις πόλεις. 

Με τους millennials να είναι πλέον γονείς μικρών παιδιών, θα αυξηθούν και οι προορισμοί που προηγουμένως ήταν δημοφιλείς στις δεκαετίες του '80 και του '90, ενώ θα είναι οι πρώτοι που θα κάνουν κράτηση καταλυμάτων με θέμα μία παλαιότερη εποχή και πιθανότατα θα το κάνουν με την οικογένειά τους στο πλευρό τους (54%) εφόσον η επανασύνδεση της οικογένειας είναι στην κορυφή της ταξιδιωτικής ατζέντας το 2023.

Ευζωία και ευεξία, αξίες που παραμένουν

Οι αποδράσεις ευζωίας και διαλογισμού είναι πάντα δημοφιλείς στους παγκόσμιους ταξιδιώτες (44%), ενώ δύο στους πέντε (40%) στοχεύουν να βρουν την ηρεμία τους σε ένα ήσυχο καταφύγιο. Περαιτέρω, περισσότερα από τα δύο πέμπτα (42%) επιδιώκουν διακοπές που προάγουν την ψυχική ή και σωματική υγεία.

Τα επαγγελματικά ταξίδια αλλάζουν

Η τάση που επικράτησε λόγω της πανδημίας, εργασία από οπουδήποτε, έχει κουράσει τους τηλε-εργαζόμενους και τους έχει οδηγήσει στην απόφαση να χρησιμοποιούν την άδειά τους μόνο για διακοπές. Αναλυτικά, ένα σημαντικό ποσοστό (66%) θέλει τα ταξίδια του 2023 να είναι αυστηρά αναψυχής και ενώ σχεδόν οι μισοί (49%) δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν ενώ ταξιδεύουν, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό κατά περίπτωση, ανάλογα με το τι θα τους προσφέρει η εταιρεία τους.

Ως εκ τούτου, τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους θα επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη το 2023. Αλλά σε αντίθεση με τα επαγγελματικά ταξίδια προ κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες για να δημιουργήσουν συντροφικότητα στην πραγματική ζωή, μακριά από το γραφείο, αντανακλώντας τη ζήτηση για τα παραγωγικά και δημιουργικά επαγγελματικά ταξίδια. Είναι γεγονός ότι  το 44% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού ανυπομονεί να προγραμματίσει ο εργοδότης του ένα ταξίδι εργασίας «πραγματικής ζωής» και λίγο περισσότερο από το μισό (51%) θα ήθελε ο εργοδότης του να χρησιμοποιεί τα χρήματα που εξοικονομεί από τη μετατόπιση σε υβριδικά μοντέλα εργασίας, σε εταιρικά ταξίδια.

Οι επιχειρήσεις θα δουν επίσης οφέλη από αυτήν την τάση, καθώς περισσότεροι από τους μισούς (59%) εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η εξερεύνηση νέων τοποθεσιών θα τους παρακινήσει να είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους.

Διακοπές: Μία σημαντική επένδυση

Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να τοποθετούν τις ξέγνοιαστες αποδράσεις στην κορυφή της ατζέντας τους, με τους μισούς (50%) ταξιδιωτών να δηλώνουν ότι η επένδυση σε διακοπές παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. Ωστόσο, το να είναι συνειδητοποιημένοι για τον προϋπολογισμό είναι βασικό, με σχεδόν 7 στους 10 (68%) ταξιδιώτες να αναζητούν διαφορετικές λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Φαίνεται ότι το 2023 οι ταξιδιώτες θα σχεδιάζουν πιο αυστηρά τους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές και τα έξυπνα χρονοδιαγράμματα(63%), δίνοντας προτεραιότητα στην σχέση ποιότητας/τιμής με εκπτώσεις και προγράμματα επιβράβευσης (60%). Περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες (53%) θα προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα εξετάζοντας προορισμούς εκτός εποχής ή πραγματοποιώντας μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια, ενώ η πλειονότητα (61%) θα σχεδιάζει τα ταξίδια της εκ των προτέρων, με την ελπίδα να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) πιστεύουν ότι η καλύτερη χρήση του προϋπολογισμού τους είναι να επιλέξουν μία ή δύο μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές,, αντί για πολλές και σύντομες αποδράσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί ταξιδιώτες είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, σχεδόν οι μισοί (49%) παραδέχονται ότι σχεδιάζουν να είναι πιο επιεικής στις συνήθειες δαπανών τους ενώ βρίσκονται σε διακοπές για να αναπληρώσουν την έλλειψη ταξιδιού τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το 43% σχεδιάζει να ξοδέψει πολύ περισσότερα,  για να εξασφαλίσει ότι το ταξίδι του θα αξίζει τον κόπο.

Μεθοδολογία

Η Έρευνα Travel Predictions 2023 ανατέθηκε από την Booking.com και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ενηλίκων που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή τους επόμενους 12-24 μήνες. Συνολικά ρωτήθηκαν 24.179 ταξιδιώτες σε 32 χώρες και περιοχές (συμπεριλαμβανομένων 1014 από την Αργεντινή, 1006 από την Αυστραλία, 505 από την Αυστρία, 504 από το Βέλγιο, 1009 από τη Βραζιλία, 503 από τον Καναδά, 1009 από την Κίνα, 1010 505 από την Κολομβία από τη Δανία, 1010 από τη Γαλλία, 1001 από τη Γερμανία, 500 από το Χονγκ Κονγκ, 1005 από την Ινδία, 504 από την Ιρλανδία, 504 από το Ισραήλ, 1008 από την Ιταλία, 1003 από την Ιαπωνία, 504 από το Μεξικό, 502 από την Ολλανδία, 1007 από τη Νέα Ζηλανδία 1009 από την Πορτογαλία, 507 από τη Σιγκαπούρη, 1008 από τη Νότια Κορέα, 1001 από την Ισπανία, 505 από τη Σουηδία, 508 από την Ελβετία, 500 από την Ταϊβάν, 504 από την Ταϊλάνδη, 1006 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 1009 από τις ΗΠΑ και 504). 

 

 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα