Έρευνα | Δραστικές περικοπές από τους Έλληνες και στις δαπάνες διακοπών
25 Jul 2022, 12:21 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
TornosNews.gr
Σε δραστικές περικοπές των εξόδων τους προχωρούν οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Αυτό δείχνει νέα μεγάλη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που διενήργησε για λογαριασμό του η Opinion Poll. Το εύρημα με τουριστικό ενδιαφέρον είναι η διαπίστωση ότι το 66% των Ελλήνων "κόβει" τις ημέρες διακοπών.
Αναλυτικά, ορισμένα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
- Το 83.7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης ένα 18.7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά στην φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.
- Παράλληλα φαίνεται ότι οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53.3% στην ανταπόκρισή τους σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λ.π. Το 26.8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.
- Το 66.5% δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ενώ το 32.1% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι.
- Το 83.3% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει παγκόσμια , άρα και στην χώρα στην άνοδο των τιμών συνολικά.
- Το 47% θεωρεί ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, με το 45.2% να θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης.
- Όσον αφορά συνολικά για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια και την στήριξη των νοικοκυριών, το 54.1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30.2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14.2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.
- Το 49.3% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της Κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45.3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι.
- Παράλληλα, το 45.4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46.2% να έχει αντίθετη άποψη.
- Το 49.9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο Πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων fuel pass2 , με το 43.9% να έχει αντίθετη άποψη.
- Το 58.3% πάντως θεωρεί ότι δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ το 37% έχει αντίθετη άποψη.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζει:
«Με τη νέα μας έρευνα που διενήργησε η Opinion Poll αποδεικνύεται ότι έχει αλλάξει δραματικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Και αυτή η αλλαγή επηρεάζει αρνητικά όλο το φάσμα της οικονομίας και βεβαίως τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όταν το 83.7% των ερωτηθέντων προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων –μεταξύ των οποίων είναι και βασικά αγαθά- το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών, γίνεται εύκολα αντιληπτή η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου της κοινωνίας και οι δύσκολες ώρες που περνάνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και βέβαια προκαλεί ανησυχία ότι το 66.5% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον ενώ και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυτό που επίσης πρέπει να σημειωθεί –αλλά και να εξεταστεί σοβαρά από την Πολιτεία- είναι ότι το 54.1% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Ενισχύεται έτσι η επίσημη θέση του Επιμελητηρίου μας ότι πλέον πρέπει να δούμε με ψυχραιμία και τη λήψη άλλων μέτρων, πέρα από αυτά που ισχύουν σήμερα και που είναι κυρίως επιδοματικού χαρακτήρα.
Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο τη μείωση των τιμών, τόσο σε ενέργεια όσο και σε βασικά αγαθά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα».
διαβάστε ακόμα
-
Mabrian | Κερδίζει έδαφος ο βιωματικός τουρισμός - το top 10 των προορισμών στην Ευρώπη γι αυτήν την τάση 01/12 | 11:12
-
Ελληνικός τουρισμός '23 | ΕΤΕ: Απώλεια 1,2 δισ. ευρώ από το ρεκόρ των εισπράξεων- εκτιμήσεις για το 2024 23/11 | 19:25
-
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 28 εκατ. τουρίστες, 18 δισ. ευρώ έσοδα στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 21/11 | 17:09
-
Ελληνικός τουρισμός 2023 | +15,2% οι εισπράξεις, +17,3% οι αφίξεις στο 9μηνο 20/11 | 11:53
-
Τουρισμός | Διεθνή ταξίδια επιλέγει 1 στους 2 καταναλωτές από 12 χώρες - oι 4 τύποι ταξιδιωτών 03/10 | 10:34
-
WTM '23 | Mελέτη: Οι τουρίστες εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες 06/11 | 15:19
-
Τουρισμός | Έρευνα: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη, η αειφορία και το slow travel επηρεάζουν την επιλογή διακοπών 23/10 | 12:02
-
Τουρισμός | Booking.com και Statista: Πώς βλέπει ο κλάδος των καταλυμάτων στην Ευρώπη το θέμα της βιωσιμότητας- ανέτοιμοι οι Έλληνες 02/10 | 10:23
-
ΙΝΣΕΤΕ | 1 στους 4 τουρίστες στην Ελλάδα επιλέγει διακοπές all inclusive 19/10 | 15:52
-
Τουρισμός | ForwardKeys: Η Ελλάδα ο μόνος ευρωπαϊκός προορισμός με καλύτερες επιδόσεις το 2023 από το 2019 03/11 | 15:12
δημοφιλέστερα
- 1 Ε.Ξ. Μεσσηνίας | Να αποσυρθούν οι διατάξεις για Airbnb και πρόσθετους φόρους στα ξενοδοχεία 30.11.2023 | ΦΟΡΕΙΣ
- 2 Πλειστηριασμός ξενοδοχείου στο Ναύπλιο 04.12.2023 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 3 Άγιος Νικόλαος - Ελούντα | Ο τουρισμός κινδυνεύει από τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα 04.12.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Τουρισμός | Η Jet2holidays αναδεικνύει τα βιώσιμα ξενοδοχεία - Βολές κατά της εξάπλωσης της Airbnb 04.12.2023 | TOUR OPERATORS
- 5 Ισπανία | Πτώση του πληθωρισμού λόγω και της μείωσης των τιμών στα τουριστικά πακέτα 04.12.2023 | ΚΟΣΜΟΣ
- 6 ΕΟΤ Γερμανίας | Εκδήλωση τουριστικής προβολής στη Φρανκφούρτη 04.12.2023 | ΕΟΤ
- 7 Η Λευκάδα στους εορτασμούς του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024 02.12.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Εγκατάσταση παγοδρομίου στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας 04.12.2023 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 9 Λίνα Μενδώνη | Σχεδιάζεται η αποκατάσταση της νότιας πρόσβασης στην Ακρόπολη και της συντήρησης του Ηρώδειου 04.12.2023 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- 10 Σουηδία: 26% ακριβότερα τα τρόφιμα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 03.12.2023 | ΚΟΣΜΟΣ