Έρευνα IPK/ ITB: Εφικτή η πλήρης ανάκαμψη της ζήτησης το 2022

07 Dec 2021, 17:56 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Έρευνα IPK/ ITB: Εφικτή η πλήρης ανάκαμψη της ζήτησης το 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ισχυρή τάση για ταξίδια καταγράφει η έρευνα που διενήργησε η εταιρία ερευνών αγοράς IPK International για λογαριασμό της ΙΤΒ, με το 80% των ερωτηθέντων από όλο τον κόσμο να προγραμματίζουν διακοπές στο εξωτερικό για το ερχόμενο 12μηνο.

Τουλάχιστον από άποψη ζήτησης, είναι εφικτή μια διεθνώς πλήρης ανάκαμψη το ερχόμενο έτος, αναφέρουν οι ερευνητές της IPK, με δεδομένα το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους διεθνείς ταξιδιώτες και την πρόθεσή τους αν δεχθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό στο μέλλον.

Η διάθεση για ταξίδια στο εξωτερικό διαφέρει ανά ήπειρο. Οι ταξιδιωτικές προθέσεις των Ευρωπαίων βρίσκονται στο 90% των επιπέδων προ πανδημίας, των Αμερικανών στο 70% και των Ασιατών στο 60%.

Οι προτιμήσεις των Ευρωπαίων περιστρέφονται γύρω από Ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στην κατάταξη των δημοφιλέστερων πρώτη είναι η Ισπανία και ακολουθούν η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Εκτός από τις γειτονικές χώρες ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό, οι αγαπημένοι προορισμοί των Αμερικανών είναι επίσης Ευρωπαϊκοί, και κυρίως η Ιταλία και η Γερμανία.

Οι Ασιάτες θα προτιμήσουν προορισμούς της ηπείρου τους, όπως η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, το Βιετνάμ και η Κίνα και στην Ευρώπη προτιμούν τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με την έρευνα της IPK, το 81% όσων ενδιαφέρονται για ταξίδια στο εξωτερικό, προγραμματίζουν διακοπές μέσα στο ερχόμενο 12μηνο, ενώ από την αρχή του έτους οι ταξιδιωτικές προθέσεις τους παρουσιάζουν σταθερή άνοδο. Αντίθετα, μειώνονται οι προθέσεις για ταξίδια με σκοπό την επίσκεψη συγγενών και φίλων στο εξωτερικό, ενώ τα επαγγελματικά ταξίδια είναι σταθερά στο 21% σε παγκόσμια βάση.

Όπως και πριν την πανδημία, οι μεγαλύτερες προοπτικές στη ζήτηση αφορούν τις διακοπές «ήλιος-θάλασσα», οι οποίες συγκεντρώνουν το 63% των προτιμήσεων, και ακολουθούν τα city break και τα ταξίδια με επιστροφή. Το ενδιαφέρον για ταξίδια με επίκεντρο τη φύση συνεχίζει να είναι επάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ η τάση για κρουαζιέρα είναι επίσης αυξημένη σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Σχεδόν το 90% των ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν το εξωτερικό τους τελευταίους μήνες αναφέρουν ότι ορισμένες φορές τα ταξιδιωτικά σχέδια είναι δύσκολα και περίπλοκα με το 80% να αναφέρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Το βασικό πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη μη κατανόηση των μέτρων αλλά στην ασάφεια και τη μη σταθερότητα της πληροφόρησης που συνδυάζεται με κακή επικοινωνία από πλευράς των προορισμών, σύμφωνα με την IPK.

Σε παγκόσμια κλίμακα, το target group των διεθνών ταξιδιωτών έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει σε υψηλό ποσοστό (90%). Παρόλ’ αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για τις μολύνσεις. Στην ερώτηση εάν προτιμούν προορισμό με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων ή χαμηλή τιμή διακοπών, η συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιωτών προτίμησε τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα