Έρευνα ETC: Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πρόθυμοι να ξαναρχίσουν τα ταξίδια- Ποιες είναι οι επιθυμίες, τι φοβούνται

09 Oct 2020, 12:19 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Έρευνα ETC: Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πρόθυμοι να ξαναρχίσουν τα ταξίδια- Ποιες είναι οι επιθυμίες, τι φοβούνται

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να ξαναρχίσουν τα ταξίδια, αν και ο φόβος για ένα αυξανόμενο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού και τους συνακόλουθους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μπορεί να τους κρατήσουν σε κατάσταση αναμονής για το ταξίδι τους, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), στο πλαίσιο έργου που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη είναι η πρώτη από έξι μηνιαίες, που θα ακολουθήσουν, με στόχο να εκτιμηθούν οι βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών από δέκα μεγάλες αγορές της γηραιάς ηπείρου. Το δείγμα της έρευνας, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, ήταν 6.000 άτομα από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Αυστρία. 

Τα συμπεράσματα της έρευνας

  • Η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54%) δηλώνει ότι σκοπεύει να ταξιδέψει τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το 26% δήλωσε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Τα ταξίδια εντός της Ευρώπης είναι η κορυφαία επιλογή με το 41% να ενδιαφέρεται για ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας του και το 39% σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
  • Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Ευρώπη είναι κατά σειρά η Ισπανία (7,8%), η Γαλλία (7,3%), η Ιταλία (7,3%), η Ελλάδα  (6,2%), η Γερμανία (6%), η Πορτογαλία (4,6%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4,2%), η Κροατία (4,1%), η Αυστρία (3,4%) και η Ολλανδία (3,3%).
  • Μεταξύ αυτών που σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν ταξίδια νωρίτερα, οι πιο ελκυστικοί τύποι ταξιδιών αναψυχής είναι οι διακοπές στον ήλιο και στην παραλία (25%), ακολουθούν τα city breaks  (19%) και τα ταξίδια στη φύση / εξωτερικούς χώρους (16%).
  • Οι Ευρωπαίοι δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια (21%) στα ταξίδια τους, αλλά και στην ηρεμία και τη χαλάρωση (14%) καθώς και στην προσιτή τιμή (13%).
  • Το 20% θεωρεί ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι το λιγότερο ασφαλές κομμάτι ενός ταξιδιού. Για όσους έχουν βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια, καθοριστικοί παράγοντες είναι οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης (11%), η κοινωνική απόσταση στις πτήσεις και τις μεταφορές (9%) και η πλήρης κατάργηση των ταξιδιωτικών περιορισμών (9%).

Οι προβληματισμοί

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στους Ευρωπαίους.

Η έκθεση της ETC διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πρωτίστως: για τα μέτρα καραντίνας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (15%), ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων COVID-19 (12%), η πιθανότητα να αρρωστήσουν στον προορισμό (11%) και το ενδεχόμενο απρόβλεπτων περιορισμών στο ταξίδι (10%).

Συντονισμός των ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών κανόνων: Μια επείγουσα ανάγκη

Η πρώτη έκθεση δείχνει ότι οι καραντίνες, οι αλλαγές στα σύνορα, οι ασαφείς πολιτικές κράτησης και ακύρωσης δημιουργούν εμπόδια για τους ερωτηθέντες με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη να συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς κανόνες και κανονισμούς χωρίς καθυστέρηση.

Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι η όρεξη των Ευρωπαίων για ταξίδια είναι ισχυρή, όμως αναστέλλεται από κατανοητές ανησυχίες για την υγεία τους και μια σειρά κανόνων και περιορισμώνπου σχετίζονται με τον COVID, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ETC Eduardo Santander., προσθέτοντας: Μια εναρμονισμένη προσέγγιση και ο εξορθολογισμός των ταξιδιωτικών κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μόνη λύση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την έναρξη της ανάκαμψης των ταξιδιών.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα