Deutsche Bank: Έως 16 δισ. ευρώ λιγότερα θα ξοδέψουν φέτος οι Γερμανοί τουρίστες, που θα λείψουν από τις μεσογειακές χώρες

02 Jul 2020, 10:58 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Deutsche Bank: Έως 16 δισ. ευρώ λιγότερα θα ξοδέψουν φέτος οι Γερμανοί τουρίστες, που θα λείψουν από τις μεσογειακές χώρες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Λιγότερο και για μικρότερες χρονικές περιόδους από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια θα ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι οι Γερμανοί, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank.

Οι προορισμοί εντός της Γερμανίας και οι γειτονικές χώρες, που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο φαίνεται ότι θα προσελκύσουν τον μεγαλύτερο όγκο των Γερμανών τουριστών, ενώ οι μεσογειακοί προορισμοί για τους οποίους απαιτούνται αεροπορικές πτήσεις θα έχουν απώλειες, με πρώτη την Ισπανία που θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Η Ελλάδα θα είναι η 5η σε αρνητική επίδραση.

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, επίσης, θα συρρικνωθούν, ενώ η έκρηξη της κρουαζιέρας, που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είναι πιθανό να τελειώσει απότομα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2020 οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Γερμανών στο εξωτερικό θα είναι μειωμένες κατά 10-20%, ενώ μόλις τελειώσει η κρίση της πανδημίας οι κανονισμοί για το κλίμα και το περιβάλλον (ιδίως για τον τομέα των μεταφορών) θα επιστρέψουν ως η κύρια διαρθρωτική πρόκληση για τον τουρισμό.

Με βάση αυτήν την εκτίμηση, οι Γερμανοί θα ξοδέψουν φέτος έως 16,4 δισ.ευρώ λιγότερα στις διακοπές τους (από 82 δισ.ευρώ πέρυσι), τα οποία θα λείψουν κυρίως από τις Ισπανία, Τουρκία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Πορτογαλία.

Λιγότερα ταξίδια διακοπών

Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το 80% των Γερμανών πραγματοποίησαν ταξίδια διακοπών διάρκειας πέντε ημερών ή περισσότερο (2019: 78%). Αυτό το ποσοστό ενδέχεται να μειωθεί σε λιγότερο από 75% το 2020.

Τον Απρίλιο του 2020, το 14% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν ήδη ακυρώσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Περισσότερο από το 30% δεν είχε κάνει κανένα ταξιδιωτικό πρόγραμμα ακόμη, και λίγο πάνω από το ένα πέμπτο είχε αναβάλει την κράτηση λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι λόγοι που περιορίζουν την ζήτηση:

- η ύφεση οδήγησε σε ανεργία ή περιορισμένη εργασία, επομένως σε απώλεια εισοδήματος και μείωση του προϋπολογισμού για ταξίδια των νοικοκυριών

- ορισμένοι γονείς  έπρεπε να καταναλώσουν μέρος των διακοπών τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους κατά το κλείσιμο των σχολείων και των νηπιαγωγείων, επομένως δεν έχουν μέρες για διακοπές

- αρκετοί δεν έχουν διάθεση για διακοπές ή δεν θέλουν να ταξιδέψουν με μεταφορικά μέσα που έχουν πολύ κόσμο φοβούμενοι την μετάδοση του ιού

- δημοφιλείς τρόποι διακοπών δεν είναι εφικτοί φέτος, γι αυτό και πολλοί προτιμούν να μην κάνουν καθόλου διακοπές

- υπάρχει το ενδεχόμενο ακύρωσης ομαδικών εκδρομών λόγω του χαμηλού αριθμού συμμετεχόντων ή της χρεοκοπίας ταξιδιωτικών πρακτορείων.

- οι πτήσεις προς πολλούς προορισμούς ενδέχεται να ανασταλούν αυτό το καλοκαίρι λόγω ανεπαρκούς ζήτησης ή περιορισμών στα ταξίδια

- το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην ταξιδέψουν στις περισσότερες χώρες εκτός Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αν και η κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον Απρίλιοι, που έγινε η έρευνα, είναι βέβαιο ότι πολλοί Γερμανοί δεν θα ταξιδέψουν, ενώ μέρος των αναποφάσιστων τότε, τώρα μπορεί να επιλέξουν μικρής διάρκειας διακοπές ή άλλον προορισμό, τονίεται στην έρευνα. Τον Απρίλιο του 2020, το 14% των συμμετεχόντων στην έρευνα της DB είχαν ήδη ακυρώσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές, πάνω από το 30% δεν είχε κάνει κανένα ταξιδιωτικό πρόγραμμα ακόμη και λίγο πάνω από το ένα πέμπτο είχε αναβάλει την κράτηση.

Για την ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού η έρευνα εκτιμά ότι θα χρειασθεί χρόνος. Η κρίση του κορανοϊού δεν μπορεί να ξεπεραστεί πλήρως έως ότου υπάρξει εμβολιασμός, τονίζεται. Ωστόσο, ο τουρισμός θα παραμείνει παγκόσμιος τομέας ανάπτυξης. Οι άνθρωποι θέλουν σαφώς να ταξιδεύουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Μόλις οι κίνδυνοι για την υγεία από τον κορανοϊό ελαχιστοποιηθούν και τελικά εξαλειφθούν, ο τουρισμός θα επιστρέψει στην πορεία ανάπτυξης που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα