Γιώργος Δρακόπουλος: Η μείωση στον ελληνικό τουρισμό ποτέ δεν περιορίστηκε σε μια χρονιά

15 Jul 2019, 10:34 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

TornosNews.gr

Γιώργος Δρακόπουλος: Η μείωση στον ελληνικό τουρισμό ποτέ δεν περιορίστηκε σε μια χρονιά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H ανοδική τάση των τελευταίων ετών για τον  ελληνικό τουρισμό, όπως διαφαίνεται, δεν θα συνεχισθεί και το 2019. Τα ιστορικά στοιχεία, από το 1993 έως το 2018, που επεξεργάσθηκε η

Γ. Δρακόπουλος-TOURISM GENERIS, δείχνουν ότι οποτε υπήρξε μείωση αυτή ποτέ δεν περιορίσθηκε μόνο σε ένα έτος. "Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση και το 2020 ή ας σχεδιάσουμε την αντίδρασή μας", παρατηρεί ο κ.Δρακόπουλος.

Τα συνήθη σχόλια των ασχολούμενων με τον τουρισμό στις πτωτικές χρονιές.οπως σημειώνει, είναι από "μείωση, άδεια δωμάτια, δεν έχουμε στρατηγικό σχέδιο, ..."  μέχρι, "κόπωση, αναμενόμενη διόρθωση, φθηνότεροι ανταγωνιστές...".

Στο Διάγραμμα 1, βλέπουμε, για το διάστημα 1993 -2018,  τα έτη με αύξηση και τα έτη με μείωση της ζήτησης για τον ελληνικό τουρισμό, όπως αυτή εκφράζεται από τη μεταβλητή "Αφίξεις μη κατοίκων". 

 

Εξετάζοντας τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ως προς τα βασικά του μεγέθη, επιλέγουμε ως χρονικό διάστημα αναφοράς την κυλιόμενη δεκαετία. 

Η αξιολόγηση των επιδόσεων μόνο για την εκάστοτε τρέχουσα χρονιά αδικεί τον τουρισμό μας και τις προσπάθειες όλων όσοι έχουν επενδύσει και ασχοληθεί μαζί του σε βάθος χρόνου.

Στον Πίνακα 1, σημειώνεται ο αριθμός των ετών αύξησης και μείωσης της ζήτησης, ανά κυλιόμενη δεκαετία. Από το 5-5 των δεκαετιών (2001-2010), (2002-2011) και (2003-2012) στο 9-1 την τελευταία δεκαετία 2009-2018.  

Not bad...

 

 
Στον Πίνακα 2, αθροίσαμε "αφίξεις" και "εισπράξεις" πάλι σε διαστήματα κυλιόμενων δεκαετιών.  Συγκρίνοντας τις δεκαετίες, παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της τάξεως του 1%, ως προς τις αφίξεις. Ως προς τις εισπράξεις, μικρές αυξομειώσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια σταθερά αυξητική τάση πάνω από το 2,5% σε βάθος δεκαετίας. Ευχάριστη εξαίρεση, η σύγκριση μεταξύ των δεκαετιών (2008-2017) και (2009-2018), όπου τα ποσοστά αύξησης εκτινάσσονται στο 7,3% για τις αφίξεις και το 4,1% για τις εισπράξεις.
 
 
 
Στο Διάγραμμα 2, αποτυπώνεται αυτή η τάση και πιθανότατα δείχνει τη συνέχεια. Οι αφίξεις θα αυξάνονται ταχύτερα από τις εισπράξεις, όσο εμείς θα προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό με ελκυστικότερες (χαμηλότερες) τιμές κι όχι με value for money προσέγγιση.
 
 
 
Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα