Η Κάρμεν του Μπιζέ στο Ηράκλειο της Κρήτης

24 Apr 2023, 08:16 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Η Κάρμεν του Μπιζέ στο Ηράκλειο της Κρήτης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 10 Μαΐου στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση της εμβληματικής όπερας Κάρμεν, του Ζορζ Μπιζέ, η οποία ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Ειδικότερα, η μουσική εκδήλωση η οποία θα κατακλύσει το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, περιλαμβάνει τα πλέον δημοφιλή μέρη της όπερας, για την οποία συμπράττουν η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και μια πλειάδα λυρικών καλλιτεχνών, σε μια παράσταση που τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Στέφανος Κορωναίος.

Σημειώνεται ότι η πασίγνωστη όπερα Κάρμεν, περιγράφει μοναδικά την ιστορία της καταστροφής του Δον Χοσέ, ενός απλοϊκού στρατιώτη που σαγηνεύεται από τα παραπλανητικά νάζια της φλογερής τσιγγάνας Κάρμεν. Η παρουσίαση της ζωής των εξαθλιωμένων, της ανηθικότητας και της ανομίας, καθώς και το τραγικό τέλος στο οποίο ο Χοσέ σκοτώνει από ζήλεια την Κάρμεν επί σκηνής, υπήρξαν πρωτοποριακά στοιχεία για τη γαλλική όπερα της εποχής. Το έργο γυρίζει την πλάτη στα παραμυθένια δράματα με τις βασίλισσες, τις μάγισσες και τους ιππότες και ανεβάζει στη σκηνή εργάτες και εργάτριες, απλούς στρατιώτες, ξυπόλητα παιδιά, χωριάτες και χωριατοπούλες.

Ο Μπιζέ έγραψε γι’ αυτούς τους ήρωες ένα αθάνατο έργο, συνδυάζοντας υπέροχες μελωδίες τεράστιας εκφραστικής δύναμης με μια επιδέξια αρμονία και τέλεια, ακριβοδίκαιη ενορχήστρωση, κάνοντας την Κάρμεν ένα από τα λιγοστά έργα του μεγάλου αυτού ρεπερτορίου που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Metaxa Hospitality Group έχει κάνει χορηγία την κάλυψη των διανυκτερεύσεων με πλήρη διατροφή, 45 συντελεστών της παραγωγής.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα