Ο Γερμανικός Τύπος για τo νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | Νέα όψη στα άδυτα της αρχαιοελληνικής τέχνης

17 Feb 2023, 12:22 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Ο Γερμανικός Τύπος για τo νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | Νέα όψη στα άδυτα της αρχαιοελληνικής τέχνης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το σχέδιο του Βρετανού αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ ήταν αυτό που κέρδισε την ομόφωνη έγκριση της διεθνούς κριτικής επιτροπής για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. «Η Αθήνα κάνει τις καρδιές των αρχιτεκτόνων να χτυπούν πιο γρήγορα και ο Τσίπερφιλντ δεν αποτελεί εξαίρεση» αναφέρει η γερμανική εφημέριδα Süddeutsche Zeitung.

Μετά από χρόνια στο Νησί των Μουσείων του Βερολίνου, ο Τσίπερφιλντ εστιάζει τώρα στην Αθήνα κι έρχεται κοντά στο «αρχαίο πρωτότυπο». Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα κτήριο βυθισμένο στο έδαφος, σε βάθος δύο ορόφων, που θα αυξήσει σημαντικά τον χώρο του μουσείου καθώς κι ένα πάρκο πάνω από το νέο κτήριο, που προορίζεται να δημιουργήσει έναν φυσικό πνεύμονα στο κέντρο της πόλης. Ο Τσίπερφιλντ υιοθετεί επίσης τη συμμετρία, παρατηρεί η εφημερίδα, εστιάζοντας στο να προβάλει «τα άδυτα των αδύτων. Και αυτό είναι που γοητεύει τόσο πολύ σε αυτό το νέο σπίτι για την αρχαιοελληνική τέχνη».

«Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των σχεδίων, οι επισκέπτες έπρεπε να περάσουν μέσα από αστυνομικό κλοιό, καθώς απεργοί αρχαιολόγοι διαδήλωναν έξω από το μουσείο. Η διαμαρτυρία τους στρέφεται κατά ενός νέου νόμου της συντηρητικής κυβέρνησης, ενώ σύντομα αναμένονται εκλογές. Ο νέος νόμος επιβάλλει την υποχρέωση στα μεγαλύτερα ελληνικά μουσεία να αναπτύξουν δικές τους πηγές χρηματοδότησης, διευκολύνει τα δάνεια εκθεμάτων στο εξωτερικό και δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη πρόσβαση στη διαχείριση των μουσείων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή: DW

Κατά την παρουσίαση της επιλεγείσας αρχιτεκτονικής πρότασης για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε χαρακτηριστικά:

"... Η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα. Δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό. Είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Δημιουργούμε ένα Μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον".

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα