Μια μουσική περιπλάνηση στις μουσικές του τόπου μας

28 Jun 2022, 10:13 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Μια μουσική περιπλάνηση στις μουσικές του τόπου μας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με μια μοναδική συναυλία ανοίγουν οι φετινές εκδηλώσεις στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου το Σάββατο, 2 Ιουλίου, με την επιστροφή στο Φεστιβάλ του μουσικού σχήματος ΤΑΚΙΜ, το οποίο αποτελείται από έξι σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης.

Οι Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (λαϊκά και παραδοσιακά κρουστά) και Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο) συμπράττουν φέτος με τρεις αγαπημένους ερμηνευτές: την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και την Σοφία Παπάζογλου. Με τους ΤΑΚΙΜ συνεργάζεται επίσης ο μουσικός Ηλίας Μαντικός (κανονάκι). 

Η παράσταση Περιπλανώμενο είναι αυτό που λέει ο τίτλος: μια περιπλάνηση στις μουσικές του τόπου μας, μια βόλτα στις μουσικές των βουνών και της θάλασσας, μια περιπλάνηση στο διονυσιασμό των πανηγυριών αλλά και στις πιο ήσυχες γιορτές μας – τις πολυφωνικές και «αγκαλιαστές»⋅ μια περιπλάνηση, τέλος, στην ιστορία του τόπου μας, όπως την αφηγούνται τα τραγούδια. 

Στην παράσταση θα γίνουν δύο ξεχωριστές «στάσεις» στη μουσική του Πόντου και στη μουσική που γεννήθηκε στα παράλια της Μικρασίας, αλλά και στα τραγούδια που γέννησε ο διωγμός. Γι’ αυτό και οι ΤΑΚΙΜ θα συμπράξουν εδώ με τρεις πολύ σημαντικούς ερμηνευτές: την Ελένη Βιτάλη, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Η Ελένη Βιτάλη έχει γράψει μέσα στην ελληνική ψυχή τους στίχους και τη μελωδία από οτιδήποτε καταπιάστηκε. Η χροιά της και η δύναμη της ερμηνείας της δεν χωρούν πολλές λέξεις παρά μόνο συναισθήματα. Πάνω από 40 χρόνια καριέρας είναι λίγα μπροστά στην παρακαταθήκη που αφήνει με κάθε της εμφάνιση και με κάθε της τραγούδι. 

Η Σοφία Παπάζογλου ξεκίνησε την τραγουδιστική της πορεία αξιοποιώντας τις έντονες μνήμες παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών. Έχει στο βιογραφικό της συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος. 

Τέλος, από την φωνή του Κώστα Τριανταφυλλίδη έμαθαν οι νεότερες γενιές το «Όνειρο απατηλό» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Απόστολου Καλδάρα. Στιβαρή λαϊκή φωνή, ζεστή με μεγάλη ερμηνευτική δεινότητα η φωνή του Κώστα Τριανταφυλλίδη θα ταιριάξει ιδανικά με τους ΤΑΚΙΜ για να μας βάλει στην μαγεία των τραγουδιών που γεννήθηκαν μες στα λιμάνια κι άντεξαν στο χρόνο.

Λίγα παραπάνω λόγια για τους ΤΑΚΙΜ:

Οι ΤΑΚΙΜ ιδρύθηκαν το 2001 στην Αθήνα και στη σημερινή τους μορφή αποτελούνται από έξι δεξιοτέχνες μουσικούς της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το ρεπερτόριο τους περιέχει στοιχεία από την κοινή μουσική παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, με κυριότερα αυτά της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το 2005 κυκλοφόρησε το ομώνυμο album «TAKIM» σε παραγωγή Παντελή Θαλασσινού για την MBI/thesis. Την ίδια χρονιά συμμετείχαν στο cd του Νίκου Ξυδάκη «Ημερολόγιο Δεύτερο» (Mercury Records) καθώς και στο soundtrack της ταινίας «Babam ve Oğlum» (Cantini Music), σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Το μουσικό project των ΤΑΚΙΜ χαρακτηρίζεται από μια πανδαισία ήχων που εκτείνεται από την Ελλάδα ως τα Βαλκάνια - μια μουσική δυναμική  αναδεικνύεται σε κάθε ζωντανή εμφάνιση. Πνευστά, έγχορδα και κρουστά, έρχονται και παράγουν πρωτότυπες συνθέσεις, ειδωμένες μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα που αποδεικνύει πως οι τοπικές μουσικές παραδόσεις είναι ακόμη ενεργές και εξελίσσονται. 

*

Καλλιτεχνική ιδέα και επιμέλεια προγράμματος Λήδα Ρουμάνη, Θωμάς Κωνσταντίνου

Επιμέλεια ήχου Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Πετρόλιας

Σχεδιασμός φώτων Μαρία Βενετάκη

*

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

ΚΑΝΟΝΙΚΟ 25€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 20€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα