O Γιάννης Βαρβιτσιώτης δώρισε 63 όπλα-κειμήλια στο Πολεμικό Μουσείο

17 May 2022, 12:43 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

O Γιάννης Βαρβιτσιώτης δώρισε 63 όπλα-κειμήλια στο Πολεμικό Μουσείο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μια μοναδική συλλογή από εμβληματικά όπλα - κειμήλια του Γιάννη Βαρβιτσιώτη θα κοσμεί του χώρους του Πολεμικού Μουσείου και τα οποία θα μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες.
Το ιστορικό στέλεχος και τ. Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας δώρισε στο Πολεμικό Μουσείο τη σπάνια συλλογή του, στην οποία περιλαμβάνονται εξηντατρία μη λειτουργικά συλλεκτικά όπλα – κειμήλια.
Κατα τη διάρκεια ευρείας Σύσκεψης, ο κ.Βαρβιτσιώτης - φανερά συγκινημένος- αποκάλυψε πως η βούληση και η απόφασή του να τα δωρίσει
στο Πολεμικό Μουσείο, είχε ληφθεί από την ώρα που ο ίδιος άρχισε τη Συλλογή του, καθώς -όπως τόνισε με έμφαση- το Πολεμικό Μουσείο είναι ο "φυσικός τους χώρος".
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος εξέφρασε την απεριόριστη ευαρέσκειά του και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη για τη δωρεά, με την ταυτόχρονη επισήμανση πως η Συλλογή σηματοδοτεί τη σημασία που έδινε ο ίδιος στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος συμμετείχε στη Σύσκεψη, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το Πολεμικό Μουσείο είναι ένα εμβληματικό κτίριο και είναι ο καταλληλότερος χώρος για να φιλοξενήσει τη Συλλογή του πατέρα του.
Παράλληλα, συνεχάρη τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου για την εξαιρετική, όπως επεσήμανε, δουλειά που γίνεται για την ανάδειξη της πολεμικής ιστορίας της χώρας μας και την προβολή της ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακολούθησε ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους και στα Διοράματα του Μουσείου, με τον κ.Βαρβιτσιώτη να εκφράζει το θαυμασμό του για τη λεπτομερή παραστατική απεικόνιση ιστορικών γεγονότων.
***Να διευκρινισθεί πως τα συγκεκριμένα όπλα είχαν αποκτηθεί από τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, την περίοδο που ήταν Υπουργός Άμυνας (1990-93).
Προέρχονται από τα κατά καιρούς εκποιούμενα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού και για τα οποία είχε άδεια κατοχής.
Τα όπλα (περίστροφα,  πιστόλια κλπ) είναι προέλευσης/κατασκευής από δέκα διαφορετικές χώρες: Αγγλία, Γερμανία, Αμερική,  Βέλγιο, Ιταλία, Ρωσία, Γαλλία, Τσεχία και Ισπανία, ενώ υπάρχει και ένα μοντέλο (τυφέκιο) του τουρκικού στρατού.
Από αυτά, τα τριανταπέντε έχουν ήδη τοποθετηθεί σε Προθήκες του Πολεμικού Μουσείου, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν σε Παραρτήματα του Πολεμικού Μουσείου, ανά την Ελλάδα.
Στη Σύσκεψη, καθώς και στην ξενάγηση που ακολούθησε, συμμετείχαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου, καθώς και το σύνολο των αξιωματικών που την περίοδο της Υπουργίας του Γιάννη Βαρβιτσιώτη υπηρετούσαν στο Στρατιωτικό Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μεταξύ των οποίων και ο τότε Υπασπιστής του και νυν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Χατζηδάκης.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα