Έκθεση «INNER LIFE» | Διεθνής σύγχρονη τέχνη στο Αεροδρόμιο της Αθήνας

13 Apr 2022, 15:43 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Έκθεση «INNER LIFE» | Διεθνής σύγχρονη τέχνη στο Αεροδρόμιο της Αθήνας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η έκθεση «INNER LIFE» της Ιταλίδας ζωγράφου Sonia Ros σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας συνεργασίας στο πλαίσιο της φιλοξενίας της διεθνούς σύγχρονης τέχνης στο Αεροδρόμιο της Αθήνας. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, με την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της Περιφέρειας Βενετίας-Regione Veneto και του Ινστιτούτου IGAV.

Η Sonia Ros, καταξιωμένη καλλιτέχνης από τη Βενετία, έχει διαμορφώσει το έργο της πάνω στην έρευνα μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, σε μια προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στην αφηρημένη και την εικονιστική αναπαράσταση. Οι ζωγραφικές συνθέσεις της, φαινομενικά χαοτικές, μας οδηγούν σε ουτοπικά σενάρια, όπου εξωπραγματικές υβριδικές φιγούρες βρίσκονται σε συνεχή κίνηση.

Με την τελευταία της δουλειά, επιχειρεί μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στο θέμα του ταξιδιού, μέσα από το πρίσμα της ιδιωτικής ζωής. Η δημιουργία των έργων βασίζεται στο σκεπτικό ότι κάθε μετακίνησή μας είναι μια περιπέτεια και κάθε τι που διαλέγουμε να πάρουμε μαζί μας στις αποσκευές μας κρύβει μια εσωτερική ζωή, αντανακλά την προσωπική μας ταυτότητα.

Οι μυστικές επιλογές και οι σιωπηλές ιστορίες του καθενός μας, καλά προστατευμένες σε υπερσύγχρονα τρόλεϊ ή ταλαιπωρημένες βαλίτσες, αναγκάζονται να αποκαλυφθούν μόνο στα μόνιτορ του ελέγχου αποσκευών των αεροδρομίων. Από αυτές ακριβώς τις τεχνολογικές και υπερ-ρεαλιστικές ακτινογραφίες των metal-detector αποφασίζει να αντλήσει την έμπνευσή της η Sonia Ros. Τις μελετάει, τις επεξεργάζεται με μαεστρία και τις μετατρέπει σε συναρπαστικά έργα τέχνης που διηγούνται, με παιχνίδια φωτός και χρωμάτων, τον φαντασμαγορικό κόσμο των αντικειμένων που συντροφεύουν τις πτήσεις μας. Εικόνες μέσα στις οποίες  ταπεινά καθημερινά αντικείμενα ζωντανεύουν, μεταμορφώνονται και συμπλέκονται σαν αλληγορία των ενδόμυχων στοχασμών και επιθυμιών μας, σαν ένα ταξίδι στα βαθύτερα στρώματα του υποσυνείδητου.

Η εικαστική εγκατάσταση «INNER LIFE» της Sonia Ros πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας, με επιμέλεια του Silvio Fuso, κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε το 2019. Ανανεωμένη, με αυθεντικό υλικό από τα μόνιτορ του Αεροδρομίου της Αθήνας, «προσγειώνεται» τώρα στην ελληνική Πρωτεύουσα. Έξι εντυπωσιακά έργα μεγάλων διαστάσεων, γεμάτα αινιγματικές φιγούρες και εκρηκτικά χρώματα θα κοσμήσουν τους διαδρόμους αφίξεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από τις 11 Απριλίου ως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Η έκθεση στο Αεροδρόμιο της Αθήνας πραγματοποιείται με την επιμέλεια και το συντονισμό της κ. Χαράς-Ελένης Μητσοτάκη, Τομεάρχη Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού του ΔΑΑ. Ταυτόχρονα, μια αναδρομική έκθεση της ζωγράφου θα φιλοξενηθεί στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας από τις 20 Μαΐου ως τις 30 Ιουνίου 2022.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα