Άρτα: Έκθεση αφιερωμένη στον καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη

16 Nov 2021, 11:58 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Άρτα: Έκθεση αφιερωμένη στον καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Αρταίων, η ΑΔΑΕ ΟΤΑ, το ΝΠΔΔ Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού Δήμου Αρταίων, o Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Σκουφάς» και η «Εταιρεία μελέτης, έρευνας και προβολής της νεοελληνικής τέχνης/Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» συνδιοργανώνουν έκθεση αφιερωμένη στον καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη.

Η ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη, η Άρτα, θα υποδεχτεί για πρώτη φορά έκθεση αφιερωμένη στο πρόσωπό του. Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Στη γενέτειρα» σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας που φέρει το όνομα του καλλιτέχνη, από τις αρχές Δεκεμβρίου 2021 έως και τις αρχές Φεβρουαρίου 2022.

Ο Γιάννης Μόραλης, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, τόσο με το έργο του, όσο και με τη διδασκαλία του. Η έκθεση πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά έργα από όλες τις περιόδους δημιουργίας του, ακόμα και από την παιδική του ηλικία, τα οποία δημιούργησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άρτα. Ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά, μελέτες, μακέτες, γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων αποτυπώνουν το εύρος της δημιουργίας του καλλιτέχνη, καθώς και το ενδιαφέρον του για τις εφαρμοσμένες τέχνες. Προσωπικά αντικείμενα του Γ. Μόραλη, ψηφιακές εφαρμογές, πλούσιο εποπτικό υλικό (κείμενα, επιστολές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου), θα πλαισιώνουν τα έργα τέχνης, ενισχύοντας την εκπαιδευτική και βιωματική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, ο οποίος θα γνωρίσει τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Μόραλη από τα πρώτα του βήματα έως το τέλος της εικαστικής του διαδρομής.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα