Ακρόπολη: Προχωρά η αποκατάσταση του παλαιού Μουσείου, νέο σχέδιο διαχείρισης της κίνησης των επισκεπτών

16 Nov 2021, 10:26 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Ακρόπολη: Προχωρά η αποκατάσταση του παλαιού Μουσείου, νέο σχέδιο διαχείρισης της κίνησης των επισκεπτών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα έργα της επισκευής και αποκατάστασης του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης και της μετατροπής της Οικίας Κωλέττη (Πολυγνώτου 3, Πλάκα) σε Κέντρο Τεκμηρίωσης των Έργων Ακροπόλεως προέβαλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην εναρκτήρια ομιλία της στην 7η Διεθνή Συνάντηση για την αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου.

Η Συνάντηση  διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών και το Μουσείο Ακρόπολης. Οι εργασίες της Συνάντησης, που διεξήχθη στο Μουσείο Ακρόπολης, διήρκεσαν  τρεις ημέρες.

Στη Συνάντηση επισημάνθηκε επίσης ότι  θα πρέπει να επανεξεταστεί σχέδιο διαχείρισης της κίνησης των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου, που θα εξασφαλίζει την ομαλή και ελεγχόμενη ροή τους.

Σχετικά με την επισκευή και αξιοποίηση των δυο εμβληματικών κτιρίων, που συνδέονται με την Ακρόπολη, η κυρία Μενδώνη είπε:

Για την επισκευή και αποκατάσταση του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως: Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται, τόνισε, για το πλέον προβεβλημένο εκ της θέσεως του –σε άμεση γειτνίαση και συνομιλία με τον Παρθενώνα- κτήριο της Αθήνας. Στο κτήριο αυτό προγραμματίζεται η φιλοξενία εκθέσεων, σύγχρονων, πρωτοποριακών, υψηλών προδιαγραφών, συμβατικών και ψηφιακών. Το πρόγραμμα ψηφιακής αναβίωσης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που εγκαινιάστηκε προχθες στην Αρχαία Ολυμπία, δείχνει τον δρόμο.

Η αξιοποίηση της «Οικίας Κωλέττη», επί της οδού Πολυγνώτου 3 θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ως Κέντρο Τεκμηρίωσης των Έργων Ακροπόλεως. Το έργο, προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ, εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2021 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου, και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιλογής αναδόχου.

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης θα φέρει το όνομα «Χαράλαμπος Μπούρας». Είναι μία ελάχιστη οφειλή στη μνήμη του ουμανιστή δασκάλου, ο οποίος ως αρχιτέκτων, αλλά και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως για πολλά χρόνια, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ακρόπολη.

Με το έργο αυτό, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, αφενός αποσυμφορείται σε μεγάλο βαθμό το κτήριο διοίκησης της ΥΣΜΑ, και όχι μόνο, ενώ παράλληλα, η αποκατάστασή του αρχοντικού Κωλέττη περιλαμβάνεται στην ευρύτερη πολιτική του υπουργείου της αποκατάστασης και της αξιοποίησης ακινήτων του στην Πλάκα και της απόδοσης σε αυτά πολιτιστικών χρήσεων, όπως το παρακείμενο ακίνητο, επί της οδού Διοσκούρων, που αποκαθίσταται για να φιλοξενήσει το αρχείο Οδυσσέα Ελύτη».

Τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης

Η Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι τον Αύγουστο του 2021, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η συνέχιση των έργων αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης με προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.

Σημειώνεται ότι τη δεύτερη ημέρα της Συνάντησης (Παρασκευή 12 Νοεμβρίου) οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσιάσθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο επεμβάσεων στα τείχη της Ακρόπολης και παραδείγματα από αρχαιολογικούς χώρους στην Ιταλία.

Στη Συνάντηση εκφράστηκε η αποδοχή των προτάσεων για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης της Ακρόπολης, ενώ παρουσιάσθηκε το έργο των νέων διαδρομών του αρχαιολογικού χώρου, για το οποίο έχουν διατυπωθεί διαφωνίες. Δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη χάραξη, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρεται, επιβεβαιώνουν ότι το έργο εκτελέστηκε με απόλυτο σεβασμό στα μνημεία και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και δεν θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την ακεραιότητα της Ακρόπολης ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Νέο διαχειριστικό σχέδιο

Οι μελέτες, εξάλλου, που παρουσιάστηκαν στη Συνάντηση οδηγούν σε μια νέα προσέγγιση, που δεν αφορά μόνο στα μνημεία στο Βράχο της Ακρόπολης, αλλά και στο περιβάλλον γύρω από αυτόν. Στα 45 χρόνια που πέρασαν από την έναρξη των έργων, οι συνθήκες άλλαξαν, νέα προβλήματα  δημιουργήθηκαν και είναι βέβαιο ότι και άλλα θα εμφανιστούν στο μέλλον. Ένα νέο σύγχρονο διαχειριστικό σχέδιο, που θα λαμβάνει υπόψη ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της αειφορίας, είναι αναγκαίο και στο οποίο θα εντάσσονται όλες οι μελλοντικές μελέτες και τα έργα.

Στη Συνάντηση εκφράστηκε, επίσης, η ευρύτερη συναίνεση σχετικά με την μελέτη των Τειχών, η οποία εξασφαλίζει την προστασία των τεκμηρίων όλων των περιόδων. Πρωταρχικός στόχος των επεμβάσεων είναι η εξασφάλιση του τείχους από δομικής άποψης, αλλά και η ανάδειξη της αρχικής δομής του με την αποκατάσταση της κλασικής μορφής μόνο σε περιοχές του τείχους που έχουν επισκευαστεί προχείρως, κατά τρόπο που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ή τεχνικό ενδιαφέρον.

Τέλος, στη Συνάντηση επισημάνθηκε ότι η ΕΣΜΑ και η ΥΣΜΑ εξακολουθούν και βρίσκονται στην πρωτοπορία, κυρίως όσον αφορά στην έρευνα για τον σχεδιασμό υλικών  επεμβάσεων και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Από τους 250 εγγεγραμμένους συνέδρους, οι 75 συμμετείχαν με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι διαδικτυακά.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα