Η Φωτεινή Δάρρα στο Πολεμικό Μουσείο

04 Nov 2021, 15:12 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Η Φωτεινή Δάρρα στο Πολεμικό Μουσείο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Πολεμικό Μουσείο και η Φωτεινή Δάρρα παρουσιάζουν, την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, σε ‘’Παγκόσμια Πρώτη’’ το ‘’Τετράδιο Γενεθλίων μιας Όμορφης και παράξενης Πατρίδας’’ με σκοπό την παγκόσμια προβολή της Ελλάδας και της ιστορίας της.

Πρόκειται για ένα μουσικό αφήγημα, το οποίο έγραψε,αφηγήθηκε και ερμήνευσε η διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνίδα καλλιτέχνης, για να εξελιχθεί στην πορεία σε φιλμ, σε συνεργασία και συμπαραγωγή με το Πολεμικό Μουσείο.

Μέσα απο τραγούδια-ορόσημα μεγάλων συνθετών, όπως:  Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος,τη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Γκάτσου και του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και τους στίχους των Pink Floyd, η Φωτεινή Δάρρα μεταφέρει τον θεατή σε μια μαγική διαδρομή.

Αυτή γίνεται με την ερμηνεία της ίδιας και με συνοδεία πιάνου από το Γιώργο Παπαχριστούδη (πρωτότυπη μουσική και προσαρμογή) ,αλλά και με τη συμμετοχή της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου.

Στόχος του Πολεμικού Μουσείου είναι να προβάλλει τη συνεισφορά της Ελληνικής Επανάστασης και των σημασιών της στο γενικότερα αγώνα για την κατάκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

 Πολεμικό Μουσείο εκτιμά πως η συμπαραγωγή αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία πρωτότυπης ανάδειξης και προβολής:

·        Της διαχρονικής συμβολής της Ελλάδας στους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους προώθησης και υπεράσπισης της εθνικής και της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και των αρχών της δημοκρατίας, του κράτους δικάιου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

·        Των πτυχών της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας για την ενίσχυση της διεθνούς σχέσης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τα στοιχεία προσωποποιούνται (αφηγητής σε πρώτο πρόσωπο), όπως γίνεται αντιληπτό και από τον  τίτλο του έργου(«Τετράδιο»). Το αποτέλεσμα αποτελεί σύνθεση τριών μορφών έκφρασης: συνδέονται  ο ποιητικός λόγος, η μουσική/το τραγούδι και η εικόνα (βίντεο), που αλληλοσυμπληρώνονται σε έναν  διάλογο μεταξύ τους στο σπονδυλωτό έργο.

Μια ιστορία που ξεκινάει σήμερα. Μια γυναίκα κλεισμένη μέσα στο σπίτι της λόγω της πανδημίας, με  αφορμή την επέτειο του ’21, θυμάται, συγκινείται και συγκινεί με την αφήγησή της, καθώς συνδέει  κομμάτια της ελληνικής ιστορίας με την προσωπική της ιστορία. Απέναντί της ένας άνδρας που βιώνει  ακριβώς τα ίδια συναισθήματα. Αφηγείται και αυτός μαζί της την κοινή τους ιστορία. Οι δυο τους  συνθέτουν ένα ανδρόγυνο που συμβολίζει ότι είμαστε ίσοι όλοι απέναντι στον καθολικό κίνδυνο που  ονομάζεται πανδημία. Αφηγούνται την ελληνική ιστορία από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το σήμερα και  τραγουδούν με τη συνοδεία ενός πιάνου, τραγούδια ορόσημο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας  όπως του Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή, δημοτικά  τραγούδια, σύγχρονα τραγούδια (όπως το Hey You των Pink Floyd) και άλλων καταξιωμένων συνθετών.

Ένα μουσικό ταξίδι, μια περιπλάνηση με γεγονότα σταθμούς από την Παλιγγενεσία μέχρι τη σύγχρονη  Ελλάδα και προορισμό τη λύτρωση. Μια ιστορία που δίνει κουράγιο στα πρόσωπα του έργου και στους  θεατές να αναμετρηθούν με τον αόρατο εχθρό, αντλώντας δύναμη από τον ηρωισμό και την  αυταπάρνηση των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά κυρίως από την ηρωική στάση του  Έλληνα απέναντι σε όλες τις δύσκολες περιόδους της ιστορίας.

Οι βιωματικές αναφορές εξάλλου, του προσώπου το οποίο αφηγείται, έχουν το χαρακτήρα μιας  περιπλάνησης από πληροφορίες και εντυπώσεις του μέσα στο ιστορικό πλαίσιο από την Παλιγγενεσία  μέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα, καταλήγοντας στην «Όμορφη και παράξενη Πατρίδα», που συμπληρώνει  τον τίτλο του έργου (Τετράδιο γενεθλίων μιας όμορφης και παράξενης Πατρίδας). 

Σενάριο-αφήγηση-τραγούδι: Φωτεινή Δάρρα

Πιάνο-σύνθεση πρωτότυπης μουσικής : Γιώργος Παπαχριστούδης

Σκηνοθεσία: Στέφανος Κοσμίδης

Μοντάζ: Πέτρος Κιοσές

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Ρούντος, Κώστας Σέγγης

Επιμέλεια παραγωγής: Νίκος Μπλέκας

Δημοσιογραφική επιμέλεια - οργάνωση κινηματογράφησης - επικοινωνία: Γιώργος Καραχάλιος

Παίζουν: Γιάννης Δάρρας, Ιωάννα-Ρωξάνη Δάρρα Παπαχριστούδη

Συμμετοχή: Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου

ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: SKY Express

ΧΟΡΗΓΟΣ COCKTAIL : Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος-EVΛGGELOS CHΛSIOTIS - I FRΛTTI (KIFISSIA-MYKONOS)

- Είσοδος ελεύθερη 

- Πέρας προσέλευσης: 18:40

- Θα εγκριθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα/πρωτόκολα covid-19

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα