Διεθνής κατακραυγή για την τουριστική εκμετάλλευση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη

17 Sep 2021, 14:05 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Διεθνής κατακραυγή για την τουριστική εκμετάλλευση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Διαδηλώσεις πραγματοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες ακτιβιστές της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων PETA στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, τη Στουτγκάρδη και το Μόναχο, μπροστά από τις Πρεσβείες της Ελλάδας, ζητώντας να απαγορευθεί η τουριστική εκμετάλλευση των γαϊδουριών και μουλαριών στη Σαντορίνη.

Τα ζώα αυτά μεταφέρουν ταξιδιώτες σε βόλτες προς την παλαιά πόλη της Σαντορίνης και προς το Λιμάνι του νησιού, μια πρακτική που έχει προκαλέσει και στο παρελθόν έντονες αντιδράσεις από το εξωτερικό, καθώς επιβαρύνει την υγεία των ζώων.

Αυτό που για πολλούς θεωρείται μια τουριστική ατραξιόν, σημαίνει πόνο και στερήσεις για τα ζώα αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από ανθρώπους ντυμένους με μάσκες γαϊδουριών, οι οποίοι κρατούσαν πλακάρντ με μηνύματα να σταματήσει η εκμετάλλευση των ζώων στη Σαντορίνη.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ότι τα γαϊδουράκια και μουλάρια της Σαντορίνης υπομένουν υψηλές θερμοκρασίες κάτω από τον ήλιο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και πίνουν ελάχιστον νερό και φαγητό και χωρίς σκιά. Πολλά από αυτά τραυματίζονται και παραμένουν χωρίς περίθαλψη.

Η εκμετάλλευση των ζώων αυτών έχει γίνει γνωστή διεθνώς από το 2018 όταν ο οργανισμός για τα δικαιώματα των ζώων αποκάλυψε τις συνθήκες τις οποίες υπομένουν.

Διαδηλωτές στο Σαν Φρανσίσκο | Πηγή φωτό: © PETA USA

Ο οργανισμός αναφέρει ότι η πρόκληση πόνου και κακουχίας στα ζώα καταδικάζεται από την σχετική ελληνική νομοθεσία και οι παραβάσεις αυτές, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ελέγχονται και παραμένουν ατιμώρητες.

Επιπλέον, η χρήση γαϊδουριών και μουλαριών δεν είναι απαραίτητη καθώς υπάρχει μεταφορικό μέσο στη Σαντορίνη με το οποίο οι τουρίστες μπορούν να μεταφέρονται από το λιμάνι στα Φηρά.

Μια περίπτωση από το 2015 καταδεικνύει ότι οι μεταφορές με γαϊδούρια και μουλάρια δεν είναι απλώς επικίνδυνες για τα ζώα αλλά και για τους αναβάτες τους, όταν μια γυναίκα ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου από γαϊδούρι.

Το μόνο του PETA είναι: Τα ζώα δεν υπάρχουν για να μας διασκεδάζουν ή για να τα εκμεταλλευόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο. Ο οργανισμός εργάζεται κατά της ιδέας που κατατάσσει τους ανθρώπους σε ανώτερα όντα από όλα τα υπόλοιπα.

Διαδηλωτές στο Λονδίνο | Πηγή φωτό: © PETA UK

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα