Όψεις τουρισμού – Δεκαοχτώ δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική

14 Dec 2020, 11:40 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Όψεις τουρισμού – Δεκαοχτώ δοκίμια για την τουριστική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό του χώρου και την αρχιτεκτονική

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στον τόμο αυτό συγκεντρώθηκαν δεκαοκτώ δοκίμια, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, που καλύπτουν ευρεία θεματολογία, από την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αρχιτεκτονική του Άρη Κωνσταντινίδη, τον χωροταξικό σχεδιασμό του τουρισμού έως την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό, τον υπερτουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στα κείμενα αυτά αναπτύσσεται ο προβληματισμός για το πώς η τουριστική δραστηριότητα επηρεάζει την οργάνωση του χώρου και, αντίστροφα, πώς ο χώρος επιδρά στο τουριστικό φαινόμενο, σε μια κοινωνία μετάβασης από την επιβίωση παραδοσιακών δομών και αντιλήψεων προς τη νεωτερικότητα και την προσαρμογή στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Επιδιώκεται να εντοπιστούν τάσεις και προοπτικές για την εξέλιξη του τομέα του τουρισμού με στόχο την αναζήτηση δρόμων ώστε η ορθή διαχείριση του παρελθόντος να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του σχεδιασμού για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο συγγραφέας. Ο Αλέξης Χατζηδάκης είναι αρχιτέκτων (ΕΜΠ 1970) και πολεοδόμος (IUUP 1972). Εργάστηκε στον ΕΟΤ από το 1976 έως το 2011. Συγγραφέας των βιβλίων Τάσεις της τουριστικής κίνησης 2008-2015 (ΕΟΤ – Εθνικό Τυπογραφείο, 2015), Ανάλυση της πορείας της τουριστικής κίνησης 2001-2010 (ΕΟΤ – Εθνικό Τυπογραφείο, 2011). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την τουριστική ανάπτυξη, τον αρχιτεκτονικό και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης 2005-2011.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την εκδοτική Κύβος Εκδόσεις Τέχνης και μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία: Πολιτεία, Επι λέξει, Ιανός, Πλειάδες, Λεξικοπωλείο, Λεμόνι, Φωταγωγός, Σπόρος, Αμόνι, Ευριπίδης (εκεί πρέπει να το ζητήσει κάποιος προς το παρόν) και Ακυβέρνητες Πολιτείες στη Θεσσαλονίκη.  

Κείμενα, φωτογραφίες: Αλέξης Χατζηδάκης

Επιμέλεια έκδοσης: Ελένη Σαρόγλου

Διορθώσεις: Ελευθερία Κοψιδά

Σχεδιασμός: Studio Lialios Vazoura

Εκτύπωση, παραγωγή: Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες ΑΕ

 

Μέγεθος: 17 Χ 24 εκ

Σελίδες: 384

Φωτογραφίες: 38 μαυρόασπρες 

ISBN: 978-618-5204-10-5   (2020)

Τιμή: 20 €

 

Κύβος Εκδόσεις Τέχνης

Οι Κύβος Εκδόσεις Τέχνης ιδρύθηκαν το 2001 από την Ελένη Σαρόγλου και εκδίδουν βιβλία τέχνης, που αφορούν, θεωρητικά κείμενα για την τέχνη, καταλόγους εκθέσεων, βιβλία για το έργο καλλιτεχνών και artists’ books. Τα artists’ books (βιβλία καλλιτεχνών) βασίζονται σε κάποια ιδέα του καλλιτέχνη, αντιμετωπίζονται ως αυτοτελή έργα και ξεφεύγουν από την ευρεία έννοια του βιβλίου αγγίζοντας περισσότερο την έννοια του «έργου».

https://www.cubearteditions.com/index.html

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα