Ο πίνακας «Βυθισμένη Πολιτεία» του Γ. Μόραλη, ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

19 Nov 2019, 14:29 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TornosNews.gr

Ο πίνακας «Βυθισμένη Πολιτεία» του Γ. Μόραλη, ιδιοκτησίας  ΕΤΑΔ, σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο πίνακας «Βυθισμένη Πολιτεία» του Γ. Μόραλη, ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, εκτίθεται στην Έκθεση με τίτλο  «Υφάνσεις Ζωγραφική και Ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα», που συνδιοργανώνεται από την Alpha Bank και το Μουσείο Μπενάκη  (22 Νοεμβρίου 2019 –16 Φεβρουαρίου 2020).

Το ιδιαίτερης αξίας έργο τέχνης «Βυθισμένη Πολιτεία» φιλοτέχνησε το 1960 ο σημαντικός εικαστικός Γιάννης Μόραλης, κατόπιν παραγγελίας του ΕΟΤ, με σκοπό να κοσμήσει το εσωτερικό του κέντρου αναψυχής «Ωκεανίς» στην Ακτή Βουλιαγμένης. Αργότερα, ο ΕΟΤ πήρε το έργο από την Ωκεανίδα, για να προστατευθεί και να συντηρηθεί, και στη συνέχεια το μεταβίβασε στην ΕΤΑΔ ΑΕ, όπου πλέον περιλαμβάνεται  στα περιουσιακά στοιχεία της.

Κατόπιν αιτήματος της Alpha Bank προς την ΕΤΑΔ, προκειμένου να εκτεθεί ο εν λόγω πίνακας μαζί με άλλα σημαντικά έργα στην Έκθεση  «Υφάνσεις Ζωγραφική και Ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα», που συνδιοργανώνεται από την Alpha Bank και το Μουσείο Μπενάκη, το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αποφάσισε την έγκριση του δανεισμού του.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αποκαλύψει μια πολύ σπουδαία, άγνωστη ως τώρα, όψη της ελληνικής χειροτεχνικής παραγωγής που αναπτύχθηκε στις δεκαετίες 1960-1980 και να παραθέσει τα χειροτεχνήματα αυτά, ταπισερί και χειροποίητα χαλιά, δίπλα στα αντίστοιχα ζωγραφικά έργα από τα οποία προήλθαν.

Η ΕΤΑΔ, ως εταιρεία που διαχειρίζεται την περιουσία του δημοσίου, οφείλει να υιοθετεί τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον και το κοινωνικό της πρόσωπο σε ό,τι αφορά στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. 

Την έκθεση θα συνοδεύει μεγάλος κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό των έργων και αναφορά στην ιστορία του πίνακα «Βυθισμένη Πολιτεία», με εικόνες από την εποχή που βρισκόταν στην Ωκεανίδα στην Ακτή Βουλιαγμένης.

Διάρκεια έκθεσης 22 Νοεμβρίου 2019 έως 16 Φεβρουαρίου 2020, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα