Πρόσκληση για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις περιοχών φυσικού κάλλους UNESCO στην Κρήτη

06 Apr 2019, 08:35 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πρόσκληση για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις περιοχών φυσικού κάλλους UNESCO στην Κρήτη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων που αφορούν στις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014-2020 και της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) περιοχών φυσικού κάλλους UNESCO, προέβη η Περιφέρεια Κρήτης.

Το εν λόγω πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 8.200.000 ευρώ, περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

-Ψηφιακή αποτύπωση στοιχείων φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η δράση στοχεύει στην αποτύπωση, καταγραφή και ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στις τρεις περιοχές της UNESCO , με στόχο την παραγωγή ψηφιακών δεδομένων τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη των ποικίλων ψηφιακών και διαδικτυακών δράσεων και προϊόντων που θα δημιουργήσουν το νέο τουριστικό προϊόν. Στο πλαίσιο της δράσης, θα καταγραφούν και θα αποτυπωθούν ψηφιακά τουριστικές επιχειρήσεις και προσφερόμενα προϊόντα, μουσεία και μνημεία υψηλής επισκεψιμότητας, καθώς και ιδιαίτερα στοιχεία του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος.

-Συστήματα ενημέρωσης και διαχείρισης για την ασφάλεια επισκεπτών και προστασία από φυσικούς κινδύνους. Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται η ανάπτυξη συστημάτων ενημέρωσης και διαχείρισης για την ασφάλεια επισκεπτών καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία εφαρμογών ΤΠΕ με στόχο τη διαχείριση της ασφάλειας των υφιστάμενων υποδομών και των επισκεπτών. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα παρεμβάσεις προστασίας από φυσικούς κινδύνους και έργα βελτίωσης της ασφάλειας των υποδομών.

-Αναβάθμιση και συμπλήρωση συστημάτων ύδρευσης. Η δράση αφορά σε έργα αναβάθμισης, βελτίωσης και συμπλήρωσης των συστημάτων ύδρευσης των μικρών και μεγάλων οικισμών καθώς και των οικιστικών μονάδων στην περιοχή παρέμβασης. Θα χρηματοδοτηθούν έργα περιορισμού των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης και έργα διασφάλισης της δημόσιας υγείας με την εξασφάλιση ασφαλούς πόσιμου νερού.

-Παρεμβάσεις ανάδειξης και προστασίας στοιχείων του πολιτισμικού περιβάλλοντος. Η δράση αφορά σε έργα που αναδεικνύουν και προστατεύουν τα σημαντικά στοιχεία του πολιτισμικού αποθέματος των τριών περιοχών UNESCO Κρήτης ως ένα σύμπλεγμα τοπόσημων, διαχρονικών μνημείων της ανθρώπινης παρουσίας και του τοπίου. Τα εν λόγω έργα αφορούν σε ανάδειξη και αναβάθμιση μουσείων, ιστορικών χώρων και μνημειακών συνόλων,τα οποία θα αναβαθμίζουν τον περιβάλλοντα χώρο και θα βελτιώνουν την προσβασιμότητα, θα συμβάλλουν στη δημιουργία ανοικτών μουσείων και δικτύων γεωπολιτιστικών διαδρομών και θα μεταμορφώνουν το πολιτιστικό απόθεμα και την άυλη κληρονομιά σε σύγχρονο τουριστικό προϊόν.

-Σχεδιασμός, ανάπτυξη και ένταξη του προϊόντος στην τουριστική αγορά. Η δράση αφορά σε έργα και ενέργειες που θα συμβάλουν στην αναγνώριση των συνθηκών, χαρακτηριστικών, δυνητικών αγορών και δυνατοτήτων για τη δημιουργία, προβολή και ανάδειξη του νέου τουριστικού προϊόντος περιοχές UNESCO Κρήτης.

-Παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης, ανάδειξης και προστασίας στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος. Η δράση επιδιώκει την προστασία και διατήρηση των σημαντικότερων οικοσυστημάτων και ειδών, μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, της εφαρμογής μέτρων και πολιτικών για τη διαχείριση των περιοχών NATURA 2000, καθώς της ερμηνείας και ανάδειξης της βιο- και γεω-ποικιλότητας των περιοχών, οι οποίες είναι επίσης εγγεγραμμένες στον κατάλογο της UNESCO.

-Αναπλάσεις σε οριοθετημένες ζώνες, βελτίωση και οργάνωση δικτύων διαδρομών. Η δράση αφορά σε στοχευμένες βιοκλιματικές αναπλάσεις, ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις δημιουργίας ή και αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων σε αστικές περιοχές των περιοχών UNESCO Κρήτης. Επίσης αφορά σε παρεμβάσεις ανάδειξης νέων εναλλακτικών διαδρομών που θα διασυνδέσουν και θα αναδείξουν το πολιτισμικό απόθεμα και τα χαρακτηριστικά των αστικών των περιοχών UNESCO Κρήτης, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών, θα εμπλουτίσουν την εμπειρία των επισκεπτών και ταυτόχρονα θα στηρίξουν την τοπική παραγωγή και δραστηριότητα.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα