Το καζάνισμα της Σούμας, το παραδοσιακό ποτό της Χίου
10 Dec 2018, 12:47 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
TornosNews.gr
Η Σούμα είναι ένα άχρωμο οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται από την απόσταξη σύκων. Η περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα διαφέρει ανάλογα με τα γούστα του κάθε παραγωγού, αλλά συνήθως κυμαίνεται στους 45-50° βαθμούς. Η μέθοδος είναι πανάρχαια με τον χάλκινο άμβυκα, που θερμαινόμενος με ξύλα μετατρέπει τα σάκχαρα των σύκων σε οινόπνευμα.
Η συλλογή των Σύκων ξεκινάει τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια απλώνουμε τα σύκα στον ήλιο για να ξεραθούν και τα τοποθετούμε μέσα σε μεγάλα βαρέλια με νερό για να γίνει η ζύμωση. Η ζύμωση διαρκεί 30-40 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος που βρίσκονται τα σύκα. Αν θέλουμε να γίνει συντομότερα χρησιμοποιούμε μαγιά (έτοιμους μύκητες) και έτσι η ζύμωση διαρκεί 7-10 ημέρες, ανάλογα πάλι με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Όταν τελειώσει η ζύμωση των Σύκων όπου τα σάκχαρα έχουν μετατραπεί σε οινόπνευμα τα τοποθετούμε στο καζάνι, βάζοντας προεραιτικά γλυκάνισο και διάφορα φρούτα και ανάβουμε τη φωτιά.
Όταν το καζάνι έρθει στη σωστή θερμοκρασία, εξατμίζεται πρώτα το οινόπνευμα, οδηγείται μέσω του τόξου προς το ψυγείο, όπου οι ατμοί ψύχονται και τρέχει η Σούμα. Μόλις αρχίσει να τρέχει η Σούμα, αρχικά παίρνουμε το "κεφάλι" περίπου 2-3 λίτρα, το οποίο είναι ακατάλληλο για να το πιούμε γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, στη συνέχεια παίρνουμε το "σώμα", δηλαδή τη Σούμα που πίνουμε και στο τέλος παίρνουμε την "ουρά" την οποία ξαναρίχνουμε πάλι στο καζάνι γιατί δεν είναι κατάλληλη για να την πιούμε.
Δείτε το βίντεο...
διαβάστε ακόμα
- Αποκαθίσταται το Μινωικό Ανάκτορο στα Μάλια 11/04 | 12:22
- Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας και Δημάρχου Αθηναίων στο Μουσείο Μαρία Κάλλας 05/04 | 22:37
- Σχέδιο δράσης για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο της UNESCO 04/04 | 15:46
- Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024: Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 02/04 | 12:15
- Κνωσός: 1.000 επισκέπτες την ημέρα πριν καν μπει ο Απρίλιος 01/04 | 10:23
- Εγκαίνια για το ανακαινισμένο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής 22/03 | 22:24
- Το Κύπελλο Μαραθωνίου της Μεσολυμπιάδας “Αθήνα 1906” στο Μουσείο του Λούβρου 13/03 | 16:34
- Αυξάνεται κατά 20% το εισιτήριο εισόδου στον Πύργο του Άιφελ 11/03 | 10:16
- Ελληνο-κουβανέζικο συγκρότημα υμνεί την Αθήνα - "Ίσως η καλύτερη παγκόσμια διαφήμιση που έγινε ποτέ για την Ελλάδα" 26/07 | 20:47
- Νέος φωτισμός ανάδειξης του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο 02/03 | 12:46
δημοφιλέστερα
- 1 FTI | Τουρισμός: Συζητείται στην Επιτροπή Τουρισμού της Βουλής το ενδεχόμενο για κούρεμα χρέους 23.04.2024 | TOUR OPERATORS
- 2 Το Γραφείο ΕΟΤ στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύτερος οργανισμός τουρισμού για το 2023 23.04.2024 | ΠΡΟΣΩΠΑ
- 3 ΕΕ: Χαλαρώνει (αλλά λίγο) η δημοσιονομική πειθαρχία 23.04.2024 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- 4 Η Celestyal παρουσιάζει τις ημερήσιες εκδρομές «National Geographic Day Tours» 23.04.2024 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
- 5 Eurowings: 7 νέες συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2024 23.04.2024 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 6 ΚΥΑ για την απλή χρήση αιγιαλού: Οι υποχρεώσεις και πώς διασφαλίζεται η κοινοχρησία και η προστασία του περιβάλλοντος 23.04.2024 | ΧΡΗΣΤΙΚΑ
- 7 Μαρίνα Πόρτο Χέλι | Υψηλή πληρότητα το 2023 - Ανάπτυξη 29% το 2024 23.04.2024 | ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- 8 Travel + Leisure: Το Katikies Santorini ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο για το 2024 23.04.2024 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 9 Συνεργασία Deloitte - ΠΟΞ για εκπαιδευτικά εργαστήρια στα μέλη της 23.04.2024 | ΠΟΞ
- 10 +14,4% η επιβατική κίνηση στα 39 αεροδρόμια της χώρας το α' τρίμηνο 23.04.2024 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ