Λήμνος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στη μάχη της Καλλίπολης

30 Mar 2023, 07:56 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Κοντογιάννη

Λήμνος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στη μάχη της Καλλίπολης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Eγκρίθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η πραγματοποίηση εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης για τους Πεσόντες Στρατιώτες, τις Νοσηλεύτριες και λοιπό προσωπικό στη Μάχη της Καλλίπολης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στις 5 Μάϊου 2023 στα Κοινοπολιτειακά Κοιμητήρια του Μούδρου και του Πορτιανού. Όπως είναι γνωστό, το 1915, η Λήμνος χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση από τις συμμαχικές δυνάμεις για την εκστρατεία της κατάληψης των Στενών των Δαρδανελίων. Αποτέλεσε πέρασμα για την απόβαση και καταφύγιο για πολλούς Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες από το ANZAC (AustralianandZealandArmyCorps) μετά την αποτυχία της εκστρατείας. Υπάρχουν δύο στρατιωτικά νεκροταφεία και μνημεία για να θυμίζουν τις τρομερές απώλειες και το πέρασμα των Αυστραλοζηλανδών από την ελληνική γη.

Από το 1999 διοργανώνονται, με απόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου κάθε χρόνο εκδηλώσεις για τους Πεσόντες στη Μάχη της Καλλίπολης, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι σημαντικές , όχι μόνο για την ιστορική ανάδειξη της Λήμνου, για εθνικούς λόγους, για να συνεισφέρουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης του νησιού αλλά και για την προώθηση του ελληνικού στοιχείου, της ελληνικής ψυχής, της ελληνικής φιλοξενίας και γενικά της δύναμης του έθνους μας, τα οποία φαίνονται μέσα από το πως οι κάτοικοι της Λήμνου συμπεριφέρθηκαν στους Anzacs.

Να σημειωθεί ότι ξεκινά στη Λήμνο η υλοποίηση του προγράμματος του Open Air Museum, που σκοπό έχει να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Λήμνου ως βάσης για την εκστρατεία, την στρατοπέδευση, τον εφοδιασμό, την ιατρική περίθαλψη και την ανάπαυση των στρατευμάτων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανέγερση μνημείου προς τιμήν των ANZAC και της προσφοράς τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δημιουργία διαδρομών, ειδικών σημάνσεων και σημείων πληροφόρησης στον ιστορικό τόπο της Λήμνου, όπου και βρίσκονται τα συμμαχικά νεκροταφεία. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση του Υπουργείου Βετεράνων της αυστραλιανής κυβέρνησης, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι κηρυγμένη ως ιστορικός τόπος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζεται στο πρόγραμμα, καθώς έχει άμεση αρμοδιότητα. 

 

 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα