Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | Η μεγαλύτερη κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι η κρίση της Δημοκρατίας

19 Nov 2022, 16:16 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TornosNews.gr

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | Η μεγαλύτερη κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι η κρίση της Δημοκρατίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχωρεί στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εστιάζοντας κυρίως στις σχέσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και στην ενεργειακή κρίση. «Η μεγαλύτερη κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι η κρίση της Δημοκρατίας», υποστηρίζει. «Τα παραδοσιακά κόμματα καταρρέουν παντού. Και τίποτα καλύτερο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, παρά μόνον ο λαϊκισμός και τα ασύστολα ψέμματα, τα fake news. Πιστεύω ότι η απότομη αλλαγή στον τρόπο της επικοινωνίας είναι η κύρια αιτία γι αυτήν την κρίση. Αλλά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι ενισχύονται και οι αντίρροπες δυνάμεις».

Όσο για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Βουλής εκφράζει την ανησυχία του για την επιδείνωση των γαλλο-γερμανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. «Βλέπουμε δυστυχώς ότι οι σχέσεις Γερμανίας-Γαλλίας ζημιώνονται, με μία ταχύτητα που δεν περιμέναμε. Πλέον είναι δύσκολο να πεις ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη γι αυτό, το Βερολίνο ή το Παρίσι. Φυσικά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επιθυμούσε να λάβει μία απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2017 (στη Σορβόνη). Αυτό το αμελήσαμε. Τώρα προστίθενται οι αντιπαραθέσεις για την ενεργειακή πολιτική και τη στάση απέναντι στην Κίνα».

Φταίει όμως ο σημερινός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για όλα αυτά; Η απάντηση του Βόφγκανγκ Σόιμπλε: «Όχι μόνο, φυσικά, λάθη έγιναν και στο παρελθόν. Προσπαθήσαμε να επιβάλουμε τον Nord Stream 2, παρά τις αντιδράσεις όλων των υπόλοιπων Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Η δε συμφωνία ΕΕ-Κίνας έπρεπε οπωσδήποτε να τεθεί σε ισχύ δύο εβδομάδες πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν, αντί να περιμένουμε λίγο και να τη συζητήσουμε μαζί του. Και σε πολλά προβλήματα θα έπρεπε να επιδείξουμε μία πιο γενναιόδωρη στάση απέναντι στους εταίρους μας, ιδιαίτερα απέναντι στη Γαλλία».

Πηγή: DW

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα