Κίνητρα για περισσότερες πτήσεις στο αεροδρόμιο Χανίων | Προτάσεις του βουλευτή Β.Διγαλάκη στον κ.Κικίλια

11 Feb 2022, 11:17 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TornosNews.gr

Κίνητρα για περισσότερες πτήσεις στο αεροδρόμιο Χανίων | Προτάσεις του βουλευτή Β.Διγαλάκη στον κ.Κικίλια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την ολοκληρωμένη πρόταση του για την -υπό συγκεκριμένους όρους- παροχή κινήτρων στους αερομεταφορείς με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσθήκη νέων απευθείας συνδέσεων με το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και συνεπακόλουθα την αύξηση των διεθνών αφίξεων, με ό,τι αυτά θα συνεπάγονται για την τοπική και την εθνική οικονομία παρουσίασε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως αναφέρει ο κ.Διγαλάκης. Ο Υπουργός Τουρισμού αντιμετώπισε θετικά τη συνολική πρόταση που κατέθεσε ο κ. Διγαλάκης και ενημέρωσε τον Χανιώτη Βουλευτή για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει επικοινωνία και συνεργασία για το ζήτημα αυτό στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι με τη σημαντική αναβάθμιση των επίγειων εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο Χανίων τα τελευταία χρόνια, οι δυνατότητες εξυπηρέτησης πτήσεων είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σημερινή κίνηση του αεροδρομίου. Το ζητούμενο είναι να επεκταθεί η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, να αυξηθούν οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και να προγραμματιστούν περισσότερες πτήσεις. Για να γίνουν αυτά, είναι αναγκαίες δύο συνθήκες: πρώτον, να αυξηθεί η εναέρια χωρητικότητα του αεροδρομίου. Και δεύτερον, να υπάρξει οριζόντια παροχή κινήτρων σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες από το αεροδρόμιο Χανίων, όπως έχει γίνει σε ανταγωνιστικούς προορισμούς (π.χ. Κύπρος και Μάλτα).

Η εναέρια χωρητικότητα πτήσεων του Αεροδρομίου Χανίων θα αυξηθεί οριστικά με τη θέση σε λειτουργία του συστήματος διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας (γνωστού ως radar προσέγγισης). Μέχρι να γίνει αυτό όμως, ο κ. Διγαλάκης έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με ερώτηση στη Βουλή και επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά μία ανά ώρα οι αφίξεις τις ημέρες Δευτέρα – Πέμπτη, σε συγκεκριμένες ώρες. Συνολικά, το 2022 στο Αεροδρόμιο Χανίων θα μπορούν να προγραμματιστούν 33 περισσότερες πτήσεις εβδομαδιαίως σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Σχετικά με την παροχή κινήτρων, με βάση την πρόταση που παρουσίασε στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια ο κ. Διγαλάκης, οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να διέπονται από τις ακόλουθες αρχές, ώστε αφενός να υπάρξουν δεσμεύσεις για πραγματική αύξηση στην κίνηση και αφετέρου να μην εγερθούν ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού:

  • Αύξηση της προσβασιμότητας από και προς τα Χανιά, όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
  • Προσέλκυση νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας από αυτούς τους αερομεταφορείς, η οποία δεν θα είναι εις βάρος της υπάρχουσας.
  • Καλός συνδυασμός αερομεταφορέων (Legacy, LCCs, Charters) και τύπων τουρισμού (ανεξάρτητοι, Tour Operators).
  • Δεν πρέπει να υπάρχει εξάρτηση από κανένα αερομεταφορέα ή να κατέχει ένας αερομεταφορέας δεσπόζουσα θέση.
  • Τήρηση των κανονισμών της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και τις κρατικές ενισχύσεις και διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις αεροπορικές εταιρείες.

Στην πρότασή του, ο κ. Διγαλάκης σημειώνει ότι οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να συνδέονται με συγκεκριμένους στόχους. Τα όποια κίνητρα (π.χ. μείωση τελών) θα πρέπει να παρέχονται μόνο εφόσον οι αερομεταφορείς επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους αύξησης του αριθμού των επιβατών/επισκεπτών, πληρότητας (Load Factor) και συχνότητας των πτήσεων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δεσμεύουν τους αερομεταφορείς για την προσθήκη νέων προορισμών με απευθείας πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.
«Η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η προσθήκη απευθείας συνδέσεων του αεροδρομίου Χανίων με νέες πόλεις και εν τέλει η αύξηση των επισκεπτών είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη των Χανίων. Μας αφορά όλους και ο καθένας μας, από τον θεσμικό του ρόλο, πρέπει να συνεισφέρει συντονισμένα για την επίτευξη του κοινού στόχου», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Διγαλάκης.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα