ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τις πληρωμές ξενοδοχείων και για τα μέτρα στήριξης

17 Nov 2020, 12:18 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TornosNews.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τις πληρωμές ξενοδοχείων και για τα μέτρα στήριξης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Κοινή ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού, κατέθεσαν η Βουλευτής Μαγνησίας και  αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Παπανάτσιου και η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου με θέμα τους απλήρωτους ξενοδόχους που παλεύουν για την επιβίωσή τους ενώ η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνιακή πολιτική στις πλάτες τους.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους, η πανδημία του covid-19 πέρα από τις αδιαμφισβήτητες συνέπειες στην δημόσια υγεία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και στην κοινωνία και στην οικονομία με χαρακτηριστικότερο δείγμα, τη ραγδαία ύφεση που παρουσιάζουν τομείς μεγάλης σημασίας για το ΑΕΠ της χώρας, όπως ο τομέας του τουρισμού.

Το στοίχημα της επιβίωσης των επιχειρήσεων, η οχύρωση και προστασία της εργασίας έναντι της επιδότησης της ανεργίας, είναι ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και σχεδιασμού.

Σήμερα, είναι πιο αναγκαία από ποτέ, τόσο η προστασία των πολιτών και των εργαζομένων, όσο και η ανάγκη να επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως είναι η εκβιαστική πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί (tour operators), αλλά και η προχειρότητα και ασυνέπεια της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποποιείται των ευθυνών της και την ίδια στιγμή εγκαλεί τον κάθε πολίτη ως προς την ατομική του ευθύνη.

Επειδή, η κυβέρνηση επιτείνει το ήδη σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, επένδυσαν και στην υλοποίηση και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επειδή, στις πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων στήριξης από τον Υπουργό Οικονομικών, και συγκεκριμένα στο μέτρο της αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους, δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία των οποίων η λειτουργία τους έχει καταστεί άνευ αντικειμένου εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν με το δεύτερο lockdown και θα υποχρεωθούν από μόνα τους να διακόψουν την λειτουργία τους.

Επειδή, μετά το δεύτερο lock - down που διανύει η χώρα μας, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η ένταξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων των οποίων οι εγκαταστάσεις είναι μισθωμένες με καθεστώς Sales and Lease Back στο ευεργετικό μέτρο της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος τους στις τράπεζες.

Επειδή, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε για τα ξενοδοχεία καραντίνας, με συνέπεια από τα χρήματα που λαμβάνουν οι ξενοδόχοι να αφαιρούνται οφειλές όπως ο ΕΦΚΑ.

Επειδή, στην από 19/6/2020 με αριθ. πρωτ. 9250 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Τουρισμού, Γενική Δνση Οικονομικών –Διοικητικών Υπηρεσιών, Δνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Τμήμα Προμηθειών και Διαχείρισης υλικού –εγκαταστάσεων, δεν αναφέρεται ρητά αν το ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στο κόστος αποζημίωσης, αν και το ίδιο το Υπουργείο θεωρεί πως το ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στο κόστος αποζημίωσης. Αποτέλεσμα είναι να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στην τιμολόγηση και αυτή ακόμη δεν έχει υπάρξει.

Επειδή, εξακολουθούν να μην καταβάλλονται από το Δημόσιο στους παρόχους τα χρήματα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από τον Κοινωνικό Τουρισμό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να επεκτείνουν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα σταματήσουν την λειτουργία τους εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν, τα μέτρα που βάσει των εξαγγελιών του Υπουργείου σας προβλέπονται μόνο για τις επιχειρήσεις που διακόπηκε υποχρεωτικά η λειτουργία τους ;

2. Προτίθενται να προχωρήσουν στην ένταξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που οι εγκαταστάσεις τους είναι μισθωμένες με καθεστώς Sales and Lease Back, στο ευεργετικό καθεστώς της απαλλαγής τους από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος τους στις τράπεζες;

3. Προτίθενται να προβούν σε ρύθμιση αναδρομικής ισχύος, με την οποία θα ορίζεται ως ακατάσχετο και ασυμψήφιστο με άλλες οφειλές το ποσό της αποζημίωσης των ξενοδοχείων καραντίνας

4. Σε ποιες πρωτοβουλίες και ενέργειες προτίθενται να προβούν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να προστατέψουν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τις καταχρηστικές απαιτήσεις των Tour operators;

5. Σκοπεύoυν  να αποπληρώσουν τις οφειλές του Δημοσίου απέναντι στα ξενοδοχεία καραντίνας, επιλύοντας τα σχετικά προβλήματα τιμολόγησης που έχουν ανακύψει εξαιτίας της προχειρότητας της σύνταξης της σχετικής προσκλήσεως ενδιαφέροντος;

6. Πότε σκοπεύουν να αποπληρώσουν τις οφειλές του Δημοσίου για τα ξενοδοχεία που μετείχαν στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», παρέχοντας για την επιβίωσή τους την τόσο απαραίτητη ένεση ρευστότητας;

Την ερώτηση συνυπογράφουν  45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα