Κ.Μητσοτάκης: Ξανα-μένουμε σπίτι για 3 εβδομάδες

05 Nov 2020, 12:23 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TornosNews.gr

Κ.Μητσοτάκης: Ξανα-μένουμε σπίτι για 3 εβδομάδες

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε ενιαίο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα ξαναμπαίνουμε από το πρωί του Σαββάτου στις 06.00 και για 3 εβδομάδες (μέχρι τις 30 Νοεμβρίου), όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι, όπως και στο προηγούμενο lockdown του Μαρτίου, ανοιχτά μένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι δομές υγείας και η εστίαση για delivery. Ανοιχτά θα παραμείνουν και τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, καθώς και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής. Επίσης επανέρχονται τα SMS.

Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, έχει κρατήσει εφεδρείες και έχει 37 δισ. διαθέσιμα για να στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τους πιο αδύναμους. Προς αυτήν την κατεύθυνση ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα:

  • Όσοι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας για Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ, πέρα από το δώρο Χριστουγέννων.
  • Επεκτείνονται κατά δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο
  • Θα χορηγηθεί ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (υπολογίζονται σε 130.000)

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι άλλαξαν τα σχεδια και ελήφθησαν αυτά τα μέτρα λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων με 10.000 σε μόλις 5 ημέρες.  Αν συνεχίζαμε με αυτό τον ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία πάνω από 1.000 ασθενείς τις επόμενες 10 ημέρες, τόνισε. Από αυτούς οι 150 θα έπρεπε να μπουν σε ΜΕΘ. Αυτό το κύμα πρέπει να το ανακόψουμε, είπε, προσθέτονυας: 

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη για το θάνατο συμπολιτών μας. Παίρνουμε τα μέτρα και είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν θα μπορέσουμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας ένα πιο κανονικό Δεκέμβριο. Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα», τόνισε, λέγοντας ότι οδηγός στις αποφάσεις της κυβέρνησης είναι η επιστήμη, 

H εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει στις 15:00 το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα