Στ.Πέτσας: Αύριο Παρασκευή τα πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές

14 May 2020, 13:14 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

TornosNews.gr

Στ.Πέτσας: Αύριο Παρασκευή τα πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, τις ακτοπλοικες και τις οδικές μεταφορές, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το νέο κοινό πλαίσιο με τις κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η Ελλάδα εξετάζει διμερείς συμφωνίες, ιδίως με χώρες εκτός Ε.Ε., για τις οποίες θα γίνουν ανακοινώσεις προσεχώς.

Επίσης, προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει συνολικό σχέδιο για την οικονομία, τη στήριξη των εργαζομένων και τον Τουρισμό.

Ανέφερε ακόμη ότι από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη, ενώ στον Αργοσαρωνικό θα ξεκινήσουν στις 26 Μαΐου.

Αναλυτικά ο κ.Πέτσας ανέφερε τα ακόλουθα για την επανεκκίνηση του τουρισμού:

"Η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, άλλαξε την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που κινούμαστε, τον τρόπο που μετακινούμαστε. Αυτό αναπόφευκτα προκαλεί πλήγμα στον τουρισμό και τις μεταφορές. Η Κυβέρνηση καταρτίζει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό. Για να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες. Για να το πετύχουμε αυτό, από νωρίς, πρώτη η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατ’ επανάληψη, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε Συνόδους Κορυφής, ότι  η Ενιαία Αγορά έχει ως πυλώνα την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, η οποία αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε..  Συνεργαστήκαμε, τόσο με άλλες χώρες όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πετύχουμε ένα κοινό πλαίσιο -που δεν ήταν αυτονόητο- για τη σταδιακή εξομάλυνση των μεταφορών και του τουρισμού,  με κοινούς κανόνες και κοινές  προϋποθέσεις.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, εντάσσοντας σ’ αυτό προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. Συνεκτικός κρίκος του πλαισίου είναι η αρχή της μη-διάκρισης, που διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση ή το μέσο μεταφοράς. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού.

Έχοντας τώρα στα χέρια της το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα παρουσιάσει  το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού. Σας ενημερώνω ότι, ενόψει της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τη Δευτέρα, αύριο θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν"

Τα οφέλη από την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου

 Για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου στην «Άκτωρ»  για 40 χρόνια έναντι τιμήματος 57,5 εκατ. ευρώ, ο κ.Πέτσας δήλωσε ότι τα συνολικά οφέλη του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας. Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή  συνεισφέρει στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μετατρέποντας τη μαρίνα Αλίμου, σε ένα σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του θαλάσσιου τουρισμού, τόνισε. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη παραχώρηση μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία ο επενδυτής αναδείχθηκε με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα